
Ankara'ya rezil olduk
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, federasyon tarafından organize edilen sektörün yeniden yapılanması hakkında sektörü ve kamuoyunu bilgilendirme toplantısında Gölbaşı Belediyesi İ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, federasyon tarafından organize edilen sektörün yeniden yapılanması hakkında sektörü ve kamuoyunu bilgilendirme toplantısında Gölbaşı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Merih Karayol tarafından protesto edildi.
Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı’nın da bulunduğu toplantıda İmar Müdür Merih Karayol’un anlamsız protestosu Odabaşı’na sıkıntılı dakikalar yaşattı.
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) tarafından, ATO Konferans Salonu’nda düzenlenen "Sektörü Bilinçlendirme Toplantısı" geniş bir çerçevede yapılırken, toplantıya Gölbaşı Belediyesi İmar İşleri Müdürü Merih Karayol’un protestosu damgasını vurdu.
TİMFED Başkanı Tahir Tellioğlu’nun konuşması sırasında yapılan protesto salonda bulunanları şok ederken, Gölbaşı rezil edildi. Tellioğlu 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak olan müteahhide sicil numarası verilmesi sistemiyle müteahhidin yaptığı işlerin takip altına alınacağını, bu sayede sektörün nitelik ve kalite kazanacağını anlattı.
Türkiye’de kalitesiz yapı stoğu oluşmasında sadece müteahhitlerin değil denetim görevlerini yapmayan veya ihmal eden belediyelerle diğer yetkili kamu idarelerinin de sorumluluğu olduğunu ifade eden Tellioğlu, müteahhitlere yönelik düzenlemeler yapılırken, devletin yetkili organlarının da kendi iç muhasebesini yapması gerektiğini kaydetti.
Tellioğlu, müteahhitlerin iş yaparken karşılaştıkları güçlükleri anlatırken, "Örneğin Ankara’da bir yönetmelik 5 ayrı belediyede 5 ayrı şekilde uygulanıyor" eleştirisinde bulundu.
İşte tam bu sırada Gölbaşı Belediyesi İmar İşleri Müdürü Merih Karayol sahneye çıktı. Tellioğlu 657 ‘ye tabi devlet memurlarının vatandaşa kolaylık sağlaması gerektiğini söyleyince, İmar İşleri Müdürü Merih Karayol “657’nin arkasında kim duracak” sözlerini bağırarak söyleyince salon buz kesti. Karayol’un sözlerine aldırış etmeden konuşmasına devam eden TİMFED Başkanı Tahir Tellioğlu inşaat sektörünün ekonomik büyüklüğüne işaret ederek, sektöre zarar veren uygulamaların da ortadan kaldırılmasını istedi.
Tellioğlu, yapı sektörü dönüştürülürken müteahhitlerin yanı sıra kamu yönetiminin ve belediyelerin de kendini yeni döneme uygun hale getirmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin büyük bir ekonomiye ve güçlü bir yapı sektörüne sahip olduğunu, çarpıkyapılaşma ve düzensiz kentleşmenin önüne kentsel dönüşümle geçeceğini ifade etti.
"Van depremi nasırımıza bastı, inşallah başaracağız" diyen Bayraktar, kentsel dönüşümü gerçekleştirecek, denetim mekanizmalarını geliştirecek ve müteahhitlik sistemine çeki düzen verecek düzenlemeleri hayata geçirme konusunda kararlı olduklarını söyledi.
Bayraktar, Türkiye’nin müteahhitlik sektöründe dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Bu işi dünyada en iyi bilenlerdeniz. Bu işi nasıl kaliteli hale getiririz diye çalışıyoruz. 3194 sayılı Kanun ile müteahhitlik ve teknik elemanlarla ilgili ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Müteahhitlere sicil numarası verilmesi ve ustalık sertifika belgesi uygulaması yılbaşından itibaren uygulanmaya girecek. Bununla yetinmeyeceğiz. Denetim işini kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Devlet denetim konusunda kolaylaştırıcı ve kucaklayıcı olacak, ancak taviz vermeyecek. Devlet kolaylaştırıcı ve ufuk açıcı olacak, ancak özel sektörün de kaliteli üretmesi ve suiistimalden kaçınması gerekiyor.
Afetlere karşı mühendislik bilimini, teknolojiyi nasıl daha iyi kullanırız diye bakacağız. Van’da yıkılan binalarımız, mühendislik olsaydı, beton kullanımı, statik yapısı düzenli olsaydı yıkılmayacak ve can kaybı olmayacaktı. Marmara depreminde de bu böyleydi. Türkiye değişiyor. 1999 depreminden sonra yapı denetimini getirdik. Türkiye bir tecrübe kazandı. Bunu şimdi geliştireceğiz. Yapı denetiminde mesafe alındı, fakat bizim bunu çok daha ileri götürüp, kolay, ancak sıkı denetim noktasında adımlar atıp, bunu da müteahhitlerin kabul edeceği bir noktaya getirmemiz gerekiyor."
Bayraktar, Türkiye’de başlayacak dönüşüm seferberliğiyle müteahhitlik sektörü için iş imkanlarının çok artacağını, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında mesafe alınacağını, müteahhit ve teknik eleman yetişeceğini, malzeme çeşitliliği ve kalitesinin üst seviyeye çıkacağını bildirdi.
Kentsel dönüşüm seferberliğinin güzel kentsel tasarımların da önünü açacağına işaret eden Bayraktar, "Parsel bazında değil, ada bazında tasarım yapacağız ki Amerika’da yapılan yeni şehirler gibi güzel şehirler üreteceğiz ülkemizde. Topyekun kalkınma, yapısal düzenleme çok önemli. İnsan güzel mekanlarda olursa güzel düşünür. Bizim altyapımız bozuk işin içinden çıkamıyoruz, kaynaklarımız boşa gidiyor" dedi.
Toplantıya Gölbaşı’ndan şu isimler katıldı:
Ercan Bilgin, Arif Küçük, M.Fatih Kandemir, Fatih Kaymak, Ahmet Yıldırım, Şerif Ülker, Rüstem Ülker, Bayram Dursun, Satılmış Elmadağ, Engin Çelik, Bülent Ülker, Yusuf Aksakal, Zeki Serinoğlu, Ümit Acar, Mehmet Aktay, Yasin Dayanç, Nahit Aktaş, Ramazan Kablan, Engin Balaban, Ergün Genç, Münür Ballı, Mehmet Bilgin, Cavit Bilgin, Ayhan Aşıcı, Yücel Aktaş, Muhsin gülsün, Murat Taşdan.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.