1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 14 ilimiz ekonomide dünyayla yarışıyor
14 ilimiz ekonomide dünyayla yarışıyor

14 ilimiz ekonomide dünyayla yarışıyor

İşte ekonominin illere göre dağılımı..

A+A-

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye'nin 14 şehrinin toplamının İsviçre, Singapur gibi dünya devlerini geride bıraktığını, 27 şehrinin yoksulluk seviyesinde yer aldığını, 40 şehrinin ise orta gelir düzeyinden çıkamadığını bildirdi.

RİSK OLMAYAN 14 İL VAR

TÜRKONFED tarafından hazırlanan ''Orta Gelir Tuzağı'ndan Çıkış: Hangi Türkiye?'' adlı rapora göre, Türkiye'de belirli bir gelir seviyesinde sıkışıp kalan yani ''Orta Gelir Tuzağı'' riskinde olan 40 şehir, yoksulluk düzeyinde olan ''Orta-Düşük Gelir Grubunda'' 27 şehir, dünyanın en büyük ekonomileriyle yarışan sanayileşmiş ve gelişmiş ''Orta Gelir Tuzağı'' riski olmayan 14 şehir bulunuyor.

EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ İSVİÇRE'DEN FAZLA

''Orta Gelir Tuzağı'' riski olmayan grup, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi hem ulusal hasıla, hem de nüfusun büyük bölümünü barındıran idari, siyasal, ekonomik, ticari, medya ve sanayi güç merkezlerini barındırıyor. Bu şehirlerden İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova'nın, toplam ulusal hasılaya katkısı 376 milyar doları buluyor. Bu şehirlerin ekonomisi Singapur, Norveç, İsviçre gibi dünyanın en zengin ülkelerinden daha büyük bir ekonomik büyüklüğe ulaşıyor.

ORTA GELİR RİSKİ OLAN İLLER

''Orta Gelir Tuzağı'' riskinde olan şehirler ise, Artvin'den Çanakkale'ye Türkiye'nin doğusundan batısına kadar birçok farklı bölgeden şehirleri kapsıyor. Bu şehirler, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor.

ORTA GELİR TUZAĞI NEDİR?

Orta Gelir Tuzağı, iktisatçılar tarafından, kişi başına düşen Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) bakımından, 2005 yılı uluslararası fiyatlarıyla 17 bin ABD Dolarına tekabül eden orta gelir seviyesine gelmiş ülkelerin ve/veya bölgelerin belirli bir gelir bandında sıkışıp kalma, bir diğer deyişle üst gelir seviyesine geçememe durumu olarak tanımlanıyor.

Bu haber toplam 1084 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.