Anıtkabir Türk siyasetinde kullanıldı
Anıtkabir'e yapılan ziyaretler geçtiğimiz 6 yıla oranla 2-3 kat oranla azaldı.
2011 yılının Ağustos ayına kadar olan döneminde Anıtkabir’i 2 milyon 76 bin 995 kişi ziyaret etti. İlk 7 aylık dönem dikkate alındığında 2005’ten sonra, son 6 yılın en düşük Anıtkabir ziyareti bu yıl gerçekleşti. Ziyaretçi rakamlarını değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili, Sosyoloji Profesörü Sencer Ayata, yıllara göre değişiklik gösteren rakamların başlı başına bir veri olarak kullanılamayacağını söyledi. Ayata, “Tek başına bu rakamlar hiçbir şey ifade etmez. Mitinglerin olduğu dönemlerde ziyaretçi sayısının artması elbette kaçınılmazdır. Mitinglerin olmadığı dönemlerde de düşmüştür. Ancak başka faktörler, ara etkenler dikkate alınarak bir sonuç çıkarılabilir” dedi.
ANITKABİR'E ŞİKAYETE GİTMEK MANASIZ
AK Parti Amasya Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı da Ayata ile benzer düşünceleri dile getirdi. Sadece rakamsal verilere bakılarak yorum yapmanın yanlış olduğuna dikkat çeken Bostancı şunları söyledi:
ATATÜRK'E YÖNELİK TRENDE SÖZ KONUSU DEĞİL
“Atatürk, herkesin kalbinde karşılığı olan bir figürdür. Atatürk’e ilişkin ne siyaset dünyasında ne de akademi dünyasında ciddi bir politik tartışma da söz konusu değil. Yani Atatürk’e yönelik herhangi bir trend söz konusu değil. Bunun için bu verilerle bir değerlendirme yapmak söz konusu olamaz. Gelecek yıl çok daha az ya da fazla kişi de ziyarete gidebilir”diye konuştu.
“Anıtkabir bir dönem Türkiye siyasetinde kullanıldı” ifadesini kullanan Bostancı, “Çeşitli konularda kendisini yeteri ölçüde desteklenmemiş hisseden çevreler şikâyette bulunmak için Anıtkabir’e gidiyorlardı. Artık bu yöndeki çabalar manasız hale geldi. Bu tarz siyasetin artık Türkiye’de itibar görmemesinden dolayı bir azalma söz konusu olabilir. Ancak bu veriler Atatürk’e gösterilen saygıda bir azalma olarak değerlendirilemez” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.