Başbakan Erdoğan'dan ara seçim resti
Yemin etmeyen CHP ve BDP'li vekillere yönelik AKP'nin planı, Anayasa'nın 84. maddesi olduğu belirtiliyor.
Başbakan, CHP'lilerin devam çetelesini tutmaya başladıklarının mesajını dün verdi: Yok listesine girmişlerdir. Yemin edilmediği sürece devamsızlık söz konusudur. Temin ederim ki sıkılı eller olmaz. Eğer sıkılı olursa yumruk, açık olursa tokalaşmaya yönelik oluyor.
DEVAMSIZLIK GEREKÇESİ
TBMM'yi boykot eden BDP'liler ile yemin etmeden Genel Kurul'da oturan CHP'lilerin Anayasa'nın 84. maddesi çerçevesinde "devamsızlık" gerekçesiyle milletvekilliklerinin düşürülüp düşürülmeyeceği tartışılırken, Başbakan'dan "ara seçim" resti geldi. AK Parti'nin "ara seçimi" gündeme getirecek bu formülü, anamuhalefeti yemin etmeye zorlama kozu olarak kullanacağı mesajını veren Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda yemin edilmediği sürece devamsızlığın sözkonusu olacağını belirterek, "Buraya gelip Genel Kurula katılmak yasama çalışmalarına katılmak anlamına gelmez" dedi. "Siz kalkar da 'arkadaşlarımız yemin etmedikçe biz yemin etmeyeceğiz' derseniz, kendinizi kilitlersiniz" vurgulamasını yapan Erdoğan, CHP'liler için "Yok listesine girmişlerdir" değerlendirmesini yaptı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, and içme törenin yapıldığı ilk birleşim ile birlikte CHP'lilerin devamsızlık sayısının 2 birleşime ulaştığını savundu.
Başbakan, gazetecilerin soruları üzerine de şöyle devam etti: "Burada biz eğer imzayı atmış olan MHP ile de bir konsensüs, ortak akıl oluşturabilirsek, Anayasa çalışmaları noktasında verdiğimiz sözü yerine getirebiliriz. Nedir bu ortak akıl? Bütün sivil toplum örgütleri ile oturur, konuşuruz, çalışmaları yaparız ve ülkemize hizmet noktasında kapıyı ciddi manada açmış oluruz. CHP'nin anamuhalefet partisi olması hasebiyle bu çalışmaların içinde bulunması en büyük arzumuzdur. Demokratik parlamenter sisteme güç katması açısından da önemlidir ama şu ana kadar takındıkları tavır yanlış bir tavırdır. Parlamento hukukunu bilmemenin çok acı bir örneğidir. Doğal seyri içerisinde üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerekir. Eğer bu görev yerine getirilirse zaten problem kalmayacaktır. Bizim önyargılarımız yok, tam aksine milletimize hizmet bizim önceliğimizdir. Bunun dışında da kimseye kinimiz, nefretimiz sözkonusu değildir."
5 BİRLEŞİM YETECEK
Anayasa'nın 84. maddesinde "Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanı'nca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir" hükmü yer alıyor. 550 milletvekili bulunan TBMM'de salt çoğunluk için 276 oy yetiyor. AK Parti, yeni Meclis Başkanı ve çoğunluğun kendi üyelerinde olacağı yeni Meclis Başkanlık Divanı seçiminin ardından, "Devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliklerini düşürme" formülünü CHP'lileri yemin etmeye zorlamak için koz olarak elinde tutuyor. Eğer AkParti "ara seçim resti" formülünü yürürlüğe koyarsa, TBMM'nin tatile gireceği sürece kadar katılmadıkları her birleşim CHP'lilerin devamsızlık hanesine yazılacak. Bu durumda tatile kadar Başkanlık Seçimi, TBMM Başkanlık Divanı seçimi, hükümet programının okunması, program görüşmeleri ve güvenoylaması ile RTÜK'te boşalan üyelikler için seçim yapılacak birleşimler CHP'liler açısından "1 ay içinde 5 birleşim" kotasını doldurmaya yetecek. Anayasa'nın 78. maddesi "Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir" hükmünü içeriyor.
ARA SEÇİM OLURSA NE OLUR?
Mevzuata göre, Meclis'teki üye tamsayısının yüzde 5'i boşalırsa 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekecek. 135 sandalyesi bulunan CHP'nin Oktay Ekşi dışındaki yemin etmedikleri için çalışmalarına katılamayan 134 kişinin vekilliklerinin düşürmesinden başlayarak 3 ay içinde ara seçime gidilecek. CHP, 12 Haziran seçiminde 48 ilden milletvekili çıkardığı için ara seçim bu illerde yapılacak. Ancak Meclis'e hiç gelmeyen ve yemin etmeyen BDP'lilerin tutumuna bağlı olarak ara seçim yapılacak il sayısı değişebilecek. 29 BDP'li ile BDP'nin desteğiyle bağımsız seçildikleri halde partiye katılmaları mümkün olmadığı için bağımsız kalan 6 vekil de Meclis'i boykot etmeye devam ettikleri takdirde, 35 vekilin daha milletvekilliği düşecek. Bu durumda, CHP'nin milletvekili çıkardığı illere ek olarak 14 ilde daha ara seçim yapılacak. Ara seçim yapılacak il sayısı böylece 62'ye çıkacak.
ERDOĞAN'DAN EKŞİ'YE TEŞEKKÜR
Erdoğan, bir gazetecinin, "CHP'liler yemin etmeden devam etmek istediler. Geçici Başkan Oktay Ekşi'nin tavrını bugün nasıl buldunuz?" sorusu üzerine, "Bugünkü tavrı tam manasıyla olması gereken tavırdır. Sayın Ekşi, olması gerekenleri harfiyen uygulamıştır bundan dolayı da teşekkür ederim" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.