CHP: Herkes Türkiye vatandaşıdır
Taraf gazetesi CHP'nin Anayasa Vizyonu'nu manşetten verdi.. Ve CHP'yi ilk kez alkışladı.
Her fırsatta CHP'ye ve Kılıçdaroğlu'na yüklenen Taraf gazetesi bu kez CHP'yi alkışladı.. Bugün CHP'nin Anayasa Vizyonu manşete alan gazete "Türkiye Türklerindir" saçmalığının nihayet sonu göründü. CHP bile, yeni anayasa önerisinde "Türkiye, Türkiye vatandaşlarınındır" deme noktasına geldiğine göre..." dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP'nin Anayasa Komisyonu Başkanı Süheyl Batum, yeni anayasa çalışmaları kapsamında hazırlanan "Anayasa Vizyonu"nda, Türkçe'nin resmi dil olarak korunmasının yanısıra devlet okullarında anadilin öğretilmesine de ışık yaktı.
Batum, zorunlu askerliğe ilişkin de vicdani reddin tartışılabileceğini söyledi. Batum, genel merkezde Anayasa Komisyonu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, devam eden yeni anayasa çalışmaları kapsamında "CHP'nin Anayasa Vizyonu"nu açıkladı.
Etnik kökene vurgu yok
Başlangıç metninde Türkiye'nin dil, din, ırk ve etnik köken bakımından çeşitliliği ve zenginliği dikkate alınarak, yurttaşlığın hak ve özgürlüklere dayalı insan onurunu öne çıkaran hukuksal bir bağ olduğunun vurgulanmasının öngörüldüğünü dile getiren Batum, CHP'nin anayasanın 1, 2, 3 ve 4. maddelerinin ve bu maddelerde yer alan ilke ve kuralların değiştirilemezliğini, genel ilke olarak benimsediğini söyledi.
Batum, cumhuriyetin niteliklerine ilişkin maddenin, yeniden kaleme alınacak başlangıç metnindeki hukuksal ilkelere gönderme yapılarak, "Birarada yaşama arzusuna dayalı ulus tanımını ve yurttaşlığın ırk, etnik köken veya dine dayanmayan hukuksal bir bağ" olduğunu içereceğini bildirdi.
Din ve vicdan özgürlüğü
Din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin anayasa hükmünün, "devletin dinler karşısındaki tarafsızlığı, inanç çoğulculuğu, inanç çoğulculuğunun dinsel tutum ve tavrı benimsememeyi de içerdiği ve devletin dinsel baskıyı engelleme yükümlülüğü" göz önüne alınarak düzenlenmesinin önemine dikkati çeken Batum, din ve vicdan özgürlüğünün koruma alanı ile sınırlama nedenlerinin, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları ışığında düzenleneceğini anlattı.
Vicdani red hakkı
Batum, anayasa vizyonunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısının da inanç çoğulculuğu gözetilerek yeniden yapılandırılmasının yer aldığını duyurdu.
Askerlik hizmetinin kamu hizmeti olarak yapılmasını sağlayacak anayasal hükmün benimsenmesi ve vicdani nedenlerle askerlik hizmeti yapmak istemeyen yurttaşlara bu hakkın tanınmasının tartışılabileceğini söyleyen Batum, düşünceyi açıklama ile basın özgürlüğünün de özgürlükçü bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmesinin gerektiğini kaydetti.
Resmi dil Türkçe ama...
Eğitim hakkı bakımından din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini zorunlu sayan anayasa maddesinin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini, bu derslerin isteğe bağlı olarak düzenlenmesinin öngörüldüğünü vurgulayan Batum, "Anayasa, Türkçeyi resmi dil olarak korumalıdır. Öte yandan devlet okullarında anadilin öğretilmesi imkanı tanınmalıdır" dedi.
Seçim baraj yüzde 5 olsun
Batum, anayasada siyasi partilere ilişkin hükümlerin yeniden düzenlenmesinin önemine de işaret ederek, "Seçim mevzuatı anayasa yapımı sürecinde mutlaka tartışılmalı ve seçim barajı yüzde 5'i kesinlikle aşmayacak bir baraj biçiminde belirlenmelidir" dedi.
YÖK kaldırılacak
Batum, Bağımsız İdari Otoriteler'in anayasa girmesinin, YÖK'ün kaldırılmasının, Eşitlik Kurulu kurulmasının, Kamu Denetçiliği Kurumunun bağımsız ve özerk bir biçimde yapılandırılmasının, Milli Güvenlik Kurulunun Cumhurbaşkanının daveti üzerine toplanan ve ulusal güvenlik sorunlarına odaklanan bir danışma kurulu niteliği taşımasının, yetkilerinin kanunla düzenlenmesinin CHP'nin anayasa vizyonu içinde yer aldığını anlattı.
Yerel yönetimler reformu
CHP'nin anayasa vizyonunda yerel yönetim reformunun da yer aldığını dile getiren Batum, bu konunun yanlış anlamalara neden olduğuna dikkati çekti. Tek bir bölge değil, tüm Türkiye için planlanacak bir yerel yönetim reformu üzerinde çalışılmasının zorunlu olduğunu bildiren Batum, merkezi idare ile yerel yönetimlerin yetki ve ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Batum, "Üniter devlet korunarak yerel yönetim reformu hayata geçirilmelidir. Yereli ve bölge halkını ilgilendiren konu ve kararlarda itiraz edici referandum benimsenebilir" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.