CHP'yi yemine ikna eden iki cümle
Meclis'te yaşanan yemin krizinde dün AKP ile CHP arasında gerçekleşen mutabakat sonrası CHP'li vekiller yemin etti.
Tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz.
CHP'Yİ İKNA EDEN İKİ CÜMLE
Tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici anlayışla uygulanması gerektiğine inanıyoruz
CHP'nin tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddilmesi nedeniyle aldığı karar üzerine Meclis'te yaşanan "yemin krizi" dün, iktidar ve anamuhalefet heyetleri arasında yaklaşık 4,5 saat süren pazarlık sonucu varılan uzlaşma ile noktalandı. Ortak açıklamanın ardından CHP, 28 Haziran'dan bu yana sürdürdüğü "yeminsizlik tavrını" rafa kaldırıp, yasama faaliyetlerine katılabilmesi için gerekli olan milletvekili andının içilmesine karar verdi. Bu karar doğrultusunda hükümet programını görüşmek üzere toplanan TBMM Genel Kurulu'nda Adana ilinden başlayarak CHP'liler tek tek kürsüye çıkarak milletvekili andını içti.
Vekillerine anlattı
CHP ile AKP heyetlerinin yemin krizini bitirmek için yaptığı ikinci görüşmeye "2 cümle" damga vurdu. Heyetlerin dün sabah başlayan görüşmesine verilen arada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun mutabakat metnine 2 cümlenin girmesini istediği, istenen cümlelerin metne girmesi üzerine CHP tarafının ikna olduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu, girişimde bulunulan "2 noktayı" da milletvekillerine anlattı. Buna göre ortak imzalı metinde "tutuklu milletvekilleri"nin durumuna ilişkin somut bir ifade yer almadığını ancak metnin 2. paragrafında üstü kapalı bir şekilde tutuklu milletvekillerinin durumuna işaret edilerek "Tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz" denildi.
2. ve 5 paragrafta pazarlık
Ak Parti ile CHP arasında özellikle, metnin 2. ve 5. paragrafı üzerinde tartışma yaşandı. Tartışmalar sonucu "Halkın egemenliği ve milletin iradesi, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığı ile TBMM'nde hayata geçirilir. Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve miletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'nde olmaları gerektiğine inanıyoruz" şeklinde kaleme alınan sözkonusu 2. paragta CHP önce "tutuklu milletvekilleri" ifadesinin yer almasını istedi.
Ak Parti kanadı ise, Anayasa'nın yargının bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesine ilkesine aykırı olacağı gerekçesiyle, bu ifadenin metne konulmasına karşı çıktı. CHP bunun üzerine "tutuklu milletvekilleri" yerine metinde "550 milletvekili" vurgusunun yapılmasını istedi. Ancak AK Parti buna da onay vermedi.
Yürütülen müzakereler sonucunda metinde "tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin" ifadesinin yer alması konusunda anlaşmaya varıldı. Görüşmelerde CHP açıklanacak metnin sadece anamuhalefeti değil yemin eden MHP ile TBMM'yi boykot eden BDP'yi de kapsayacak ifadeler taşıması gerektiğini de savundu. CHP, metinin 2. paragrafında "Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz" ifadesine yer verildi.
Uzlaşma metnininde "Anayasa dahili tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz" şeklinde yer alan 5. paragraf da görüşmeler sırasında taraflar arasında kıran kırana bir pazarlığa konu oldu. CHP bu paragrafta, yargıya "Anayasa dahil tüm mevzuatı, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlayıp, uygulamanızı bekliyoruz" mesajını içeren ifadelerin yer almasında ısrarcı oldu. AK Parti ise, CHP'nin bu ısrarı karşısında paragrafa "kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak" ifadesinin eklenmesi şartıyla onay verdi.
SAAT SAAT YEMİN TRAFİĞİ
10: 05: CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP'li Aydın Ayaydın ve Turgut Dibek, AKP Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Ankara Milletvekili Haluk İpek bir araya geldi. İki heyet arasında gerçekleşen görüşme, 2 saat 45 dakika sürdü.
12.10: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Meclis'e geldi.
12. 45: CHP heyeti, taslak metni onayı için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 'na getirdi. Heyet, Kılıçdaroğlu ile 15 dakika süren bir toplantı yaptı.
13. 00: CHP heyeti, Kılıçdaroğlu ile yaptıkları toplantının ardından kendi aralarında durumu değerlendirdi. Bu toplantı da 45 dakika sürdü.
13.45: AKP ve CHP heyetleri bir kez daha bir araya geldi. Liderlerinden aldıkları görüşleri, karşılıklı birbirleriyle paylaştılar.
14.30: Kılıçdaroğlu, CHP Heyetinin toplantısı devam ederken MYK 'yı topladı.
14.35: Ak Parti ve CHP heyetleri arasında uzlaşma metnine son rötuşların yapıldığı görüşmeler anlaşma ile noktalandı.
14.45: Görüşmeden ayrılan CHP Heyeti, devam eden MYK toplantısına katılarak, metnin her iki tarafça imzalanmış halini parti yönetimine sundu.
15.00: CHP Grubu, MYK toplantısının ardından, basına kapalı olarak gerçekleşti. Grup toplantısı 15 dakika sürdü.
15.15: Genel Kurul'a geçildi. "Yemin töreni başladı
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.