1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Davutoğlu'ndan BM raporuna tepki
Davutoğlu'ndan BM raporuna tepki

Davutoğlu'ndan BM raporuna tepki

Davutoğlu: "BM raporunun açıklanmadan basına sızması üzüntü verici."

A+A-

BM komisyonunun henüz resmen açıklanmayan İsrail'in Mavi Marmara baskınıyla ilgili raporunun içeriği, New york Times tarafından duyuruldu. Paris'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, rapor ve Türkiye'nin tutumuyla ilgili konuştu ve "Kim ne söylerse söylesin, hangi basın organında ne yazılırsa yazılsın, bu bizi etkilemez. Türkiye kendi vatandaşlarının hukukunu koruyacak kudrete sahip bir devlettir" dedi.

Raporun resmen açıklanmadan basına sızmasını eleştiren Davutoğlu, bugün saat 11.00'da konuyla ilgili kapsamlı bir açıklama yapacaklarını ve ana gündemlerinin raporun içeriğinden çok İsrail'in tutumunun olacağını kaydetti. Bakan Davutoğlu'na, Paris'teki Libya konferansının ardından düzenlediği basın toplantısında, Palmer Raporu ile ilgili New York Times'ta çıkan makale soruldu. Davutoğlıu, "Türkiye-İsrail ilişkileri bağlamında artık gelişmeler çerçevesinde konuyu ele aldığımızda kapsamlı bir açıklama yapma ihtiyacı söz konusu. İnşallah yarın ülkemize döndüğümüzde muhtemelen öğleden önce saat 11.00'da bu konuda kapsamlı bir açıklama yapacağız ve orada bundan sonraki adımlarla ilgili çok net tutumumuzu ifade edeceğiz" dedi.

"BİZİ ETKİLEMEZ"

31 Mayıs 2010'da Türk vatandaşlarının katledilmesi ile ilgili o andan itibaren bugüne kadar Türkiye'nin tutumunun net ve açık olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Kim ne söylerse söylesin, hangi basın organında ne yazılırsa yazılsın, bu bizi etkilemez. Türkiye kendi vatandaşlarının hukukunu koruyacak kudrete sahip bir devlettir" dedi. Raporun basına yansıyan içeriğinin Türkiye'yi rahatsız edip etmediğinin sorulmasına karşılık Davutoğlu, "Bu raporun İsrail'i rahatsız eden çok yönleri de var ama bunları yarın değerlendiririz" dedi.

"ÖZÜR DİLEMEDİKÇE; TAZMİNAT ÖDEMEDİKÇE..."

Daha önce bir BM raporu daha yayımlandığını, orada da net olarak ablukanın yasal olmadığına ilişkin net görüşlerin ifade edildiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi: "Dolayısıyla bizim tutumumuz raporun şöyle ya da böyle çıkmış olması ile ilgili değil. Bizim İsrail'den beklediğimiz somut adımlar vardı. İsrail de bu somut adımları bu raporla irtibatlandırmıştı. Bugün de bu rapor maalesef sızdırıldı. Yani eğer sızmamış olsaydı muhtemelen yarın açıklanacaktı. Bu da çok önemli değil. Ama biz zaten tutumumuzu daha geçen seneden itibaren netleştirmiştik. Bu taraflarca da biliniyordu. Dolayısıyla rapor şöyle değil böyle çıkmış olsaydı da veya başka türlü olmuş olsaydı da değişmeyecek. İsrail özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe, abluka da dahil beklediğimiz adımları atmadıkça bizim tutumumuz netti zaten. Dolasıyla yarın yapacağımız açıklama raporun içeriğinden daha çok, raporun yayınlanmasına kadar İsrail'in beklediğimiz adımları atmamış olması ile ilgilidir. Ama raporun bir de resmen yayınlanması var, o ayrı bir şey tabii."

RAPORDA NELER VARDI?

New York Times, İsrail'in, 9 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesine yol açan Mavi Marmara baskınıyla ilgili BM raporunun içeriğine ulaştığını iddia etti. Türkiye, baskın sonrası İsrail'le kopma noktasına gelen ilişkilerin normale dönmesi için şartlarını özür, tazminat ve Gazze ablukasının kalkması olarak açıklamıştı. NYT'ın haberine göre, BM raporunda özür yerine üzüntü, Gazze ablukasının hukuki olduğu ifadeleri yer alırken, tazminat tavsiyesinde bulunuluyor. ABLUKA YASAL Gazetinin haberine göre, raporda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın uluslararası hukuk açısından yasal olduğu ifade edilmekte. Başkanlığını Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Geoffrey Palmer'ın yaptığı komisyonunun soruşturmasında, "İsrail'in, abluka bölgesine uzak bir mesafede önceden uyarmadan böyle bir güçle gemilerin kontrolünü alma kararının aşırı ve mantıksızca" olduğu belirtildi. Raporda, Türkiye ve İsrail'in, "ilişkilerini Ortadoğu'daki istikrarın lehine düzelterek", tam diplomatik ilişkilerini yeniden ele almaları gerektiği kaydedildi.

"ASKERLER KENDİLERİNİ KORUMAK İÇİN..."

105 sayfalık raporda, "Mavi Marmara"ya çıkan İsrail komandolarının, "bir grup yolcunun organize ve şiddetli direnişiyle" karşı karşıya kaldığı, bu nedenle kendilerini korumak için güç kullanma ihtiyacı içine girdikleri iddiasınında yer aldığı ifade edildi. Öte yandan İsrail komandolarının kullandığı güç "aşırı ve mantıksız" olarak nitelendirilen raporda, yolcuların hayatlarını kaybetmesinin kabul edilemez olduğu ve İsrail ordusunun daha sonra yolculara kötü muamele ettiği belirtildi.

TAZMİNAT ÖDEMESİ TAVSİYESİ

İsrail'in, olayla ilgili olarak "üzüntüsünü uygun biçimde açıklaması" ve tazminat ödemesi gerektiği tavsiyesinde bulunulurken, İsrail'in Gazze ablukasına büyük ölçüde sempatik bir bakış açısıyla yaklaşıldığı görüldü.

İHH ÜZERİNDE SORU İŞARETİ

Raporda, "Mavi Marmara"nın, "donanma ablukasını aşma girişimiyle sorumsuzca hareket ettiği", Mavi Marmara'nın organizatörleri, özellikle İHH'nin amaçları, gerçek niteliği ve güdüsü hakkında ciddi soru işaretlerinin var olduğu" iddiasının da bulunduğu kaydedildi. Raporda ayrıca Türkiye hükümetinin, "Mavi Marmara"nın organizatörlerini İsrail güçleriyle karşı karşıya gelmekten kaçınmaya ikna etmeye çalıştığı, ancak "daha fazlasının yapılabileceği" belirtildi.

Bu haber toplam 1157 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.