1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Genelkurmay'ın çizdiği Ergenekon şeması
Genelkurmay'ın çizdiği Ergenekon şeması

Genelkurmay'ın çizdiği Ergenekon şeması

Ergenekon'da MİT'ten sonra, Genelkurmay'ın da Ergenekon şeması ortaya çıktı.

A+A-

Genelkurmay şemayı, 17 Mayıs 2006'daki Danıştay saldırısından bir ay sonra yani, Ergenekon soruşturmasını başlatacak Ümraniye bombalarının bulunmasından tam bir yıl önce çizmiş. Şemada Ergenekon davasının tanıdık isimleri var

Habertürk'ten Zülfikar Ali Aydın'ın haberine göre; Genelkurmay Başkanlığı ile Ergenekon Davası'nın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi arasında yapılan yazışmalar, Genelkurmay Başkanlığı'nın Danıştay Saldırısı'ndan bir ay sonra, daha sonra Ergenekon sanığı olacak sanıkların isimlerinin yer aldığı bir şema hazırladığını ortaya çıkardı.

ŞEMA NASIL ORTAYA ÇIKTI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Ocak 2012'de sanık Ümit Sayın'ın Genelkurmay Başkanlığı ve bağlı komutanlıklara istihbarat ile fişleme kayıtlarını içeren belgeler sunduğu iddiasına ulaştı. Sayın'ın, Adli Tıp Kurumu ile İstanbul Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerini fişlediği, istihbarat teknikleri ve haber alma konusunda raporlar hazırlayıp, Yaşar Büyükanıt ve Ergenekon sanığı eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon'a verdiği iddiası üzerine Mahkeme Genelkurmay'a "Ümit Sayın Genelkurmay'a istihbari veya diğer hususlarda herhangi bir rapor sundu mu? Hangi sıfatla sundu. Sunduğu raporlarla ilgili nasıl bir işlem yapıldı" diye sordu. Bunun üzerine Genelkurmay mahkemeye, Sayın'ın askerlere Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı döneminde verdiği 3 belgeyi gönderdi. Belgelerden biri Sayın'ın 10 Mart 2006'da Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'a verdiği, "İstanbul Üniversitesi, Avrupa Birliği, Kürt milliyetçiliği, Rumlar ile ilgili tehlikeler ve bunlara karşı istihbaratın herhangi bir şey yapmadığı yönünde ifadeler olan 6 sayfalık rapor diğerleri ise "Acilen Görüşme talebi" başlıklı raporlar ve "İstihbarat Okul Komutanlığı Kütüphanesi'nde Gizli Örgütler 11. Eylül ve Ortadoğu" başlıklı belge idi.

MAHKEMEYE GÖNDERİLEN BİLGİ EKİ

Mahkemeye gönderilen belgenin ekinde ise Sayın'la ilgili hazırlanan "Bilgi Notu" ve "Ümit Sayın" başlıklı iki ayrı çalışma yer aldı. "Bilgi Notu" başlıklı belgede Ümit Sayın'ın Türk Silahlı Kuvvetleri personelinden çoğu hassas görevde olan 2 general ve üç albayın da aralarında olduğu 20 askerle ilişkili olduğunu gösteren şematik bilgi vardı. "Ümit Sayın" başlıklı belgenin sonunda ise Danıştay Saldırısı'ndan hemen sonra bir şema hazırlandığı Sayın'ın da bu şemada yer aldığı şu ifadelerle anlatılıyordu: "Sonuçta Doç. Dr. Ümit Sayın'ın; ülke ve silahlı kuvvetler için iyi niyet sahibi olsa bile, diğer bağlantıları, içinde yer aldığı gruplar (Danıştay olayı ile ilgili oluşturulan şemada yer almaktadır) ve kuruluşlar nedeniyle TSK personelinden uzak tutulması gereken, özellikle bu dönemde temas edilmemesi gereken bir kişi olarak değerlendirilmektedir."

ÜSTÜ KAPATILAN BİR İSİM VAR

Bu ifade ile Genelkurmay'ın şemasından haberdar olan Mahkeme Genelkurmay'a hemen yeni bir yazı yazarak "Danıştay olayıyla ilgili oluşturulan şema"yı da istedi. Genelkurmay'ın mahkemeye gönderdiği 15 Haziran 2006 tarihli "DOÇ. DR. Ümit Sayın" başlıklı şemanın ayrıntıları ilginç. Danıştay saldırısıyla bağlantılı isimlerle ilgili olarak olaydan bir ay sonra hazırlanan şemada, 1 yıl sonra başlayacak Ergenekon Soruşturması'nda gözaltına alınarak tutuklanacak olan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türk Ortadoks Patrikhanesi Sözcüsü Sevgi Erenerol, Ümit Sayın ve Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz, eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile bu isimlerle birlikte hareket ettiği iddia edilen Levent Temiz'in isimleri de yer alıyor. Şemada Veli Küçük ve Doğu Perinçek ile aynı hizada gösterilen 2 isim ile hemen altında yer alan bir ismin ise üzerinin kapatıldığı dikkat çekiyor.

İŞTE O İSİMLER

Şemada adı geçen Küçük, Perinçek, Erenerol, Kerinçsiz, 12 Haziran 2007'de Danıştay saldırısından 13 ay sonra 12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bulunan el bombalarıyla başlayan Ergenekon soruşturmasında, 25 Ocak 2008'de tutuklandı. Sonradan Ergenekon sanığı olan Muzaffer Tekin ve Hüseyin Görüm ise Danıştay saldırısından sonra yakalandı ancak serbest bırakıldı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısıyla bağlantılı sanıklar hakkında yaptığı yargılamada Alparslan Arslan'ın da aralarında olduğu sanıklar hakkında müebbet hapis cezası verdi. 2009 yılında dosyayı inceleyen Yargıtay, 2009'da İstanbul'da süren Ergenekon Davası'nda sanık olan isimlerle Danıştay Saldırısı'nı gerçekleştiren sanıklar arasında fiili ve hukuki irtibat olduğu gerekçesiyle iki dosyanın aynı mahkemede görülmesi kararı verdi. Danıştay Davası'nın sanıklarından Osman Yıldırım Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan el bombalarıhı Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in verdiğini iddia etmişti.

Bu haber toplam 2032 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.