HAYVANAT BAHÇESİ’NİN EN YENİ SAKİNİ MİNİK CANGO
ANNESİNİN BAKMADIĞI 22 GÜNLÜK KAPLAN KOKO CANGO’YA, HAYVANAT BAHÇESİ VETERİNER HEKİMLERİNCE BİR ANNE ŞEFKATİYLE BAKILIYOR
Tüm yurtta etkisini sürdüren soğuk hava ve kar yağışı, Hayvanat Bahçesi'nde barınan hayvanların keyiflerini bozmazken, 22 gün önce doğan sevimli kaplan yavrusu Koko Cango, tüm çalışanları heyecanlandırdı.
Asya ormanlarının en vahşi hayvanını temsil eden kalabalık kaplan ailesinde sayı 22 gün önce doğan kaplan yavrusu Koko Cango ile 10’a ulaştı. Yavru kaplanı annesinin bakmayıp terk etmesi üzerine Hayvanat Bahçesi çalışanları seferber oldu.
Bengal kaplanı cinsi anneyi önceki doğumlarından da iyi tanıdıklarını ve maalesef anne kaplanın her dönemde de yavrularına bakmadığını belirten Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar, şunları söyledi:
“Görevlilerin Koko Cango adını verdiği yavru kaplanı, annesinin reddetmesi üzerine hemen korumaya aldık. Bahçenin maskotu oldu. Şu an 22 günlük ve bize tatlı bir heyecan yaşatıyor. Veteriner hekimimiz tarafından biraz büyüyüp kendini toparlayana kadar evde bakılacak. Çünkü her 3 saatte bir acıkıyor. İçinde kedi sütü maması bulunan biberonla sürekli besleniyor. Bir bebek gibi özenle gazı çıkartılıp, tuvalet ihtiyacı gideriliyor. Aynı bir anne şefkati verilerek sevimli Cango’yu yaşatmaya çalışıyoruz.”
-“ANNESİNİN BAKMADIĞI HALDE YAŞAYABİLEN KAPLAN ÇOK NADİR”
Uzmanlara göre, dünyada annesinin bakmadığı halde yaşayabilen kaplan sayısının çok az olduğunu söyleyen Mustafa Sancar, “22 günlük Cango bizim gözbebeğimiz oldu. İlk aylarını geçireceği bir kafes de hazırladık. Acıkınca 200-250 miligramlık bir biberon sütü tek seferde bitiriyor. 24 saat veteriner hekimimiz ve bakıcı annemizin gözetiminde olan Cango’nun artık gözleri de açıldı ve ön dişleri de çıktı” diye konuştu.
-KAPLAN SAYISI HIZLA AZALIYOR
AOÇ Hayvanat Bahçesi’nde ziyaretçi girişinin hemen solunda, oldukça büyük korunaklı kafeslerde yaşamlarını sürdüren, kedigiller familyasının azametli temsilcileri kaplanlar göz kamaştırıcı bir şekilde ziyaretçileri karşılıyorlar.
Değişik yaşlardan 5’i erkek, 4’ü dişi 9 kaplan, bahçedeki yırtıcı hayvanların en kalabalık ve dikkat çeken ailesini oluşturuyor. Koko Cango’nun aileye katılmasıyla dişi kaplan sayısı 5’e ulaştı.
Dünya’da kaplanların sayısı sürekli azalıyor. Kaçak avlanma, yaşam alanlarının yok edilmesi kaplanların sayılarını büyük oranda azaltıyor. Yüzyıl önce dünya da 100 binden fazla kaplan varken bugün bu sayı 2 bin 500 civarında ve tüm kaplan cinsleri tehlike altındaki türler listesinde yer alıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.