Kanalizasyonlara Özel Bakım
ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarını sürekli kontrol ederek bakımlarını yaptıklarını bildirdi.
ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarını sürekli kontrol ederek bakımlarını yaptıklarını bildirdi. Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının atık suları taşıdığını ifade eden Genel Müdür Kaya, “Hatların bakımını ve temizliğini en son teknolojik imkanlara sahip görüntüleme ve kombine araçlarla gerçekleştiriyoruz” dedi.
ASKİ tarafından ana arterler üzerindeki hatlar başta olmak üzere lokanta, eğlence, dershane gibi yerleşimlerin yoğun olduğu bölgelerdeki hatların bakımlarının aksatılmadan yapıldığını belirten Kaya, “Rutin olarak yapılan bu bakımlarla hatların akışkanlığı sağlanıyor. Ama bazı yerlerde vatandaşlar bu hatları çöplük gibi kullanarak tıkanmalarına neden oluyor. Çöpler ve atıklarla tıkanan bu hatların taşmasıyla kanalizasyon suları sağlığı tehdit edecek boyutlara varıyor” diye konuştu.
-GÖRÜNTÜLEME VE KOMBİNE ARAÇLARI
Yaşamsal öneme sahip suyun kullanıldıktan sonra sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Kaya, şunları söyledi:
“Kanal hizmetlerini yürütürken dünyadaki en son gelişmiş araçları kullanıyoruz. Atık suların çevreye zarar vermeden toplanarak arıtma tesislerine ulaştırılması için kanal hatlarındaki akışkanlığı engelleyecek partikülleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Bunu yapmak için de görüntüleme özelliğine sahip araçlarla, birçok fonksiyonu olan kombine araçları kullanıyoruz.”
Kanalizasyon hatlarında tıkanmalardan meydana gelecek olası arızaların önüne geçilmesi için yapılan çalışmaları aktaran ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, “Bakımı yapılacak hattın içi robot kamera ile görüntülenir. 50 metre ilerleyerek görüntü alabilen robot kamera sayesinde kanal içinde tıkanmalara sebebiyet verecek maddeler tespit edilir. Bunun ardından vakumlu kombine araçla bu birikintiler emilerek kanal içinden çekilir. Sonrasında ise basınçlı su ile kanalın içi temizlenerek, atık suların taşkınlıklara sebebiyet vermeden akışkanlığı sağlanmış olur” şeklinde konuştu.
-“ATIK YAĞLAR BORULARIN ÖMRÜNÜ TÜKETİYOR”
Gelen suyun dönüşümünün sağlıklı bir şekilde sağlanması için vatandaşlarında çöp olarak gördükleri maddeleri ızgaralar ve rögarların içine atmamaları konusunda uyarıda bulunan Genel Müdür Kaya, şu konulara dikkat çekti:
“Atık suyun toplandığı boruların ömrünü tüketen en önemli faktörlerden biri de evsel atık yağların lavabolara dökülmesidir. Bu atık yağlar kanalizasyon borularında tıkanmalar yaptığı gibi, yağların oluşturduğu asit de boruların ömrünü yani kullanım süresini neredeyse yarıya indirmektedir. Aynı zamanda boru iç yüzeylerine yapışarak kullanılan boru çaplarını küçültmekte, boruların tıkanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca tuvaletlerde kullanılan tuvalet ve klozet koruyucu kağıtlar da yine tuvaletlere atılmaktadır. Erimeyen bu kağıtlar da topak haline gelip yine boruları tıkamaktadır. Tıkanan bu borular da ev ve işyerlerini kanalizasyon sularının basmasına yol açıyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.