1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Meclis Başkanlığı seçimi oylaması tamamlandı
Meclis Başkanlığı seçimi oylaması tamamlandı

Meclis Başkanlığı seçimi oylaması tamamlandı

Meclis Başkanlığı seçimi başladı. Üç adayın olduğu seçime CHP ve BDP katılmıyor..

A+A-

Meclis Başkanlığı seçimi birinci turunda Cemil Çiçek 302 oy, MHP'li Tunca Toskay 50, Zelkif Kazdal da 23 oy aldı. Zelkif Kazdal daha sonra Meclis Başkanlığı seçiminden çekildiğini açıkladı. Üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tur oylamalarına başlandı..

İkinci tur oylama da tamamlandı: Cemil Çiçek: 322, Tunca Toskay: 52 Geçersiz:2.. Toplam 376 oy kullanıldı. Bu oran da üçte iki çoğunluğa ulaşmadı.

CEMİL ÇİÇEK ÜÇÜNCÜ TURDA MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ

Üçüncü tur oylamaları sonuçlandı: 375 üyenin katıldığı seçimde Cemil Çiçek 322 oy, Tunca Toskay 50 oyladı. geçersiz 3 oyun çıktığı oylama sonucu Ak Parti Ankara Cemil Çiçek 3'üncü oylamada salt çoğunluğu sağlayarak TBMM Başkanı Seçildi.

Teşekkür konuşması yapmak için kürsüye çıkan Cemil Çiçek, 'Bütün gücümle güveninize layık olmaya çalışacağım. Bu Meclis Gazi Meclis'tir. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere atalarımız büyük bir bağımsızlık mücadelesi vermişlerdir. Azmin ve kararlılığın büyük bir örneğini vermiştir. Bu Meclis kahramanların görev yaptığı bir Meclis'tir. Bu Meclis millet iradesinin temsil edildiği yüce bir kurumdur. Demokrasinin teminatıdır. Yaşadığımız sorunların temelinde yeni anayasa var. Meclis’i çatışmanın merkezi değil, çalışmanın merkezi yapacağız. Vuruşmanın değil, konuşmanın merkezi yapacağız. Yepyeni bir anayasa yapmak borcumuzdur. Kürt sorunu, AB üyeliği gibi konular birlikte çalışmamızı zorunlu kılıyor. Parlamentoyu çözümün adresi haline getireceğiz. Yumruk sıkarak değil, birbirimizin elini sıkarak sorunları çözebiliriz. Aynen çağdaş demokrasilerde olduğu gibi.. " şeklinde konuştu.

 


TBMM Genel Kurulu geçici başkan, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi başkanlığında toplandı. 

 

Birleşimi açan Ekşi, Anayasa göre milletvekillerinin göreve başlaman önce andiçmeleri gerektiğini belirterek, geçen birleşimde andiçmemiş milletvekillerinden andiçmek isteyenleri kürsüye davet etti. Bu çerçevede, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu andiçti.

Ekşi, ardından Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiği, yeni hükümeti kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirildiğine ilişkin tezkerelerini okuttu.

Daha sonra TBMM Başkanlığı seçimi gündemine geçildi.

ÖNERGELER OKUNDU

Bu bağlamda, AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in aday gösterilmesine ilişkin AK Parti Milletvekillerinin imzalarını taşıyan iki ayrı önerge ile Çiçek'in kişisel başvurusuna dair önerge; AK Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal'ın adaylık başvurusu ile MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay'ın aday gösterilmesine ilişkin MHP'li milletvekillerinin imzalarını taşıyan önergeler okundu.

Ekşi'nin seçimin prosedürüne ilişkin açıklamalarının ardından 1. oylamaya geçildi. Genel Kurul'daki gizli oylama ad okunarak yapılıyor. BDP'li milletvekilleri birleşime katılmıyor, CHP'li milletvekilleri de Genel Kurul Salonu'nda yer alıyor.

BAŞKANLIK SEÇİMİ KURALLARI

Anayasa'ya göre, TBMM Başkanı seçilebilmek için ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğu gerekiyor. Bu olmazsa 3. turda üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. 3. oylamada da gerekli çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan iki aday arasında 4. oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday TBMM Başkanı seçilmiş olacak.

Bugünkü oylamanın 3. turunda AK Parti adayı Cemil Çiçek'in yeterli oya ulaşarak TBMM'nin 25. başkanı olması bekleniyor

YEMİN ETMEYEN VEKİLLER OY KULLANMASIN DİYE ÖNLEMLER ALINDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Erdoğan'ın, yemin etmeyen vekillere yönelik "İster gelsinler ister gelmesinler Meclis bal gibi çalışır" açıklamasına verdiği "Biz olmadan Anayasa'ya aykırı olarak komisyonları oluştururlarsa, biz de Anayasa'yı ihlal eder, Genel Kurul'a gireriz" yanıtıTBMM Başkanlığı'nı alarma geçirdi. Yemin etmeyen üyelerin yasama faaliyetlerine katılamayacağı görüşünde olan Meclis yönetimi, eski Meclis başkanlarından CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in de "Yemin etmeyen vekil 'şu şu çalışmalara katılamaz' diye bir kural yok. Yemin etmesek de ister konuşma yapar ister oy veririz. Bunu engelleyen tek madde gösteremezler" diyerek genel başkanına destek vermesinin ardından yeni önlemler aldı.

Öncelikle yemin etmeyen vekillerin Meclis kayıtları sırasında verdikleri parmak iziyle kullanabildikleri elektronik oylama ve yoklama sistemlerindeki parmak iziyle oluşturulan şifreler bloke edildi. Bugün Genel Kurul'da yalnızca başkanlık seçimi yapılacak. Yani el kaldırarak ya da elektronik sistemle oy kullanılmasını gerektirecek bir gündem maddesi yok. 60. Hükümet'in istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasının ardından doğrudan seçime geçilecek.

'YEMİN ET DE GEL'

Seçim "gizli oy" yöntemiyle yapılacak. Milletvekillerine birer zarf ve üzerinde adayların isimlerinin yazılı olduğu pusulalar verilecek. Vekiller, seçim bölgelerine göre alfabetik sırayla oy kullanmaya davet edilecek. Katip üyeler, yemin etmeyen vekillerin işaretli olduğu listelere bakarak, yalnızca yemin eden vekillere zarf ve pusula verecek. Pusula karşılığında vekilin imzası alınacak. Böylece yemin etmeyen vekilin "korsan oy" kullanmasının ve "mükerrer oy"un önüne geçilecek. Yemin etmeyen vekil oy kullanmak isterse, "Yemin et de gel" denilecek.

YEMİN ETMEYEN VEKİL OY KULLANIRSA

Yemin etmeyen bir vekilin oy kullanması durumunda, pusulaların üzerinde oy kullanan kişiye ait bir ibare olmadığı için hangi oyun geçersiz sayılacağı belirlenemeyecek. Bu yüzden milletvekilleri il sırasına göre kabinlere çağrılırken yaşanacak karmaşa sırasında ye min et me yen bir ve ki lin sı ra ya gi rip oy kul lan ma sı nı en gel le mek için bürokratlar pusula almaya gelen vekilleri dikkatle inceleyecek, korsan oy kullanılmasının önüne geçilmeye çalışılacak.

MECLİS BAŞKANLARI

TBMM' nin ilk başkanı Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana görev yapan başkanlar arasında en uzun süre görevde kalan Abdülhalik Renda oldu. 1935'te başkan seçilen Renda, 1946'ya kadar kesintisiz yeniden seçilerek 11 yıl görev yaptı. En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 haftalık görevi ile Sezgin oldu. Mustafa Kemal ATATÜRK (Ankara), Ali Fethi OKYAR (İstanbul), Kazım ÖZALP (Balıkesir), M. Abdülhalik RENDA (Çankırı), Kazım KARABEKİR (İstanbul), Ali Fuat CEBESOY (Konya), M.Şükrü SARACOĞLU (İstanbul), Refik KORALTAN (İçel), Fuat SİRMEN (İstanbul), Ferruh BOZBEYLİ (İstanbul), Sabit Osman AVCI (Artvin), Kemal GÜVEN (Kars), Cahit KARAKAŞ (Zonguldak), Necmettin KARADUMAN (Trabzon), Yıldırım AKBULUT (Erzincan), İsmet Kaya ERDEM (İzmir), Hüsamettin CİNDORUK (Eskişehir), İsmet SEZGİN (Aydın), Mustafa KALEMLİ (Kütahya), Hikmet ÇETİN (Gaziantep), Ömer İZGİ (Konya), Bülent ARINÇ (Manisa), Köksal TOPTAN (Zonguldak), Mehmet Ali ŞAHİN (Antalya)

Bu haber toplam 1702 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.