Pargalı İbrahim'in eşi Muhsine Hatun'a aşk mektupları
Pargalı İbrahim Hatice Sultan’la değil Muhsine Hatun’la evliydi. Pargalı'nın eşine yazılmış aşk mektupları da var
Muhteşem Yüzyıl'da geçtiğimiz hafta Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle uykusunda boğdurulan ve ölümüyle Kanuni'den bile popüler hale gelen Pargalı İbrahim'in Hatice Sultan'la değil, Muhsine Hatun'la evli olduğu ortaya çıktı. Pargalı'nın eşine yazdığı aşk mektubu, Kanuni'nin Hürrem'e yazdığı şiirleri aratmayacak cinsten..
MEZARI ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI
Pargalı İbrahim Paşa, şu sıralar en az Kanuni Sultan Süleyman’ın Vezir-i Azam'ı olduğu zamanlardaki kadar popüler. Muhteşem Yüzyıl sayesinde bu önemli devlet adamının adını duymayan, hazin sonundan haberdar olmayan kalmadı. İbrahim Paşa’nın İstanbul Fındıklı’daki mezarını ziyaret edenlerin fotoğrafları ve Yunan turizmcilerin bu yıl Parga’ya Türkiye’den turist akını beklediklerini anlatan haberler günlerce gazete sayfalarından eksik olmadı.
PARGALI'NIN ÖLÜMÜ
477 yıl evvel Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle boğdurulan ve cenaze namazı bile kılınmadan gizlice defnedilen Vezir-i Azam Pargalı İbrahim Paşa hakkında peş peşe kitaplar yayımlanıyor. Bunlardan biri de genç tarihçi Aykut Can’ın yazdığı, Yeditepe Yayınları’ndan çıkan Pargalı’nın Ölümü. Marmara Üniversitesi’nde, Yeniçağ Tarihi alanında yüksek lisans yaptığı öğrenilen Aykut Can, kitabında Pargalı İbrahim’in hayatını ve devrin önemli olaylarını tarihî belgelerden, mektuplardan ve konuyla ilgili kitaplardan yola çıkarak anlatmış.
İşte Taraf gazetesinden Özlem Ertan'ın hazırladığı o haber:
"GÖZLERİ GÜZEL SEVDİĞİM, CANIM HAZRETLERİ"
Kitabın en ilgi çekici bölümü ise Pargalı İbrahim Paşa’nın seferler sırasında hanımına yazdığı aşk mektupları. Aylarca evinden uzak kaldığı İran Seferi sırasında kaleme aldığı mektuplarda karısına duyduğu özlemi pek güzel ifade etmiş İbrahim Paşa. Bir mektubuna, “Gözleri güzel sevdiğim, canım hazretleri” diye başlamış. Başka bir mektubunda ise bir an evvel kavuşma isteğini karısına şöyle ifade etmiş: “Allah’a hamd ve şükürler olsun mübarek lütfunuzla selamet yolunda olup gece ve gündüz, ebedî mutluluk olan şerefli endamınızı görmeye meyilli ve arzulu olduğumuz biline. Allah’ın dergâhından rica edilir ki, gönül hoşluğuyla nasip olup muradımıza erişiriz.”
PARGALI MUHSİNE HATUN İLE EVLİYDİ
Her ne kadar Muhteşem Yüzyıl dizisinde Pargalı İbrahim’in Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşi Hatice Sultan’la evli olduğu anlatılsa da, Aykut Can’ın kitabından bu konuda rivayetlerin muhtelif olduğunu öğreniyoruz. Bir de İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve Nigar Anafarta’nın ayrı ayrı yayımladığı bir mektupta Pargalı İbrahim Paşa’nın hanımı olarak Muhsine Hatun adının göründüğünü. Muhsine Hatun, bu imzalı mektubunda oğlu Mehmet Şah’tan da söz etmiş Pargalı İbrahim Paşa’ya: “Sevgili yavrunuz Mehmet Şah sınırsız dualar ederek özlemlerini arzeder. Allah en iyi bilendir ki, hazretiniz saadetle gittiğinden beri Mehmet Şah sizleri özleyip huzursuz olur.”
CENAZE NAMAZI KILINMADAN GÖMÜLDÜ, MEZAR TAŞI BİLE OLMADI
1494’te Yunanistan’ın Parga şehrinde doğan ve çocukken korsanlar tarafından kaçırılıp Manisalı bir kadın a satılan Pargalı İbrahim’in Osmanlı tarihinin en ilginç şahsiyetlerinden biri olduğuna kuşku yok. Şehzadeyken Manisa’da sancakbeyliği yapan Sultan Süleyman, bu kentte tesadüfen tanıştı Pargalı İbrahim’le. Müzikten anlayan, çok iyi keman çalan, birkaç dil bilen bu zeki genci sarayına aldırdı ve dost oldu onunla. Yavuz Sultan Selim’in ölümünden sonra tahta çıkma sırası Şehzade Süleyman’a geldiğinde Pargalı İbrahim de onunla birlikte İstanbul’a, Topkapı Sarayı’na gitti ve kısa zamanda Osmanlı Sarayı’nın en etkili şahsiyetlerinden biri haline geldi. 28 yaşındayken Kanuni’nin veziriazamı oldu ve seferlerde önemli başarılar elde etti.
Zamanının sanatkârlarını desteklediği bilinen Pargalı İbrahim’in Sultanahmet Meydanı’ndaki Sarayı’nın güzelliği dillere destandı. Ancak Pargalı İbrahim’in düşüşü de yükselişi kadar ani oldu. Gururu, hırsı ve düşmanlarının kurduğu komplolar onu Sultan Süleyman’ın gözünden düşürdü. 1536 yılının bir Ramazan akşamı padişahın emriyle boğduruldu ve cenazesi sessiz sedasız defnedildi. Bir mezar taşı bile olmadı, ancak gömüldüğü yer unutulmasın diye kabrinin başına bir çitlembik ağacı dikildi.
AŞK MEKTUPLARI
Pargalı İbrahim Paşa’nın hazin öyküsünün şu sıralar herkesin dilinde olduğu düşünülecek olursa, bu önemli devlet adamının hanımına duyduğu aşkı anlatan mektupları da içeren Pargalı’nın Ölümü ’nün birçok okuyucunun dikkatini çekeceği muhakkak.
HANIMINA MEKTUP: ARZULU SEVENİNİZ İBRAHİM
İbrahim Paşa, hanımına yazdığı mektuplardan birini “Arzulu seveniniz İbrahim” diye imzalamış. Mektubun, Aykut Can’ın kitabında yer alan sadeleştirilmiş hâli şöyle: “Büyük hatun hazretlerine. Allah masumluğunu devam ettirsin ve temizliğini arttırsın. Ve de gözlerin nuru Mehmed Şah’ın iki gözlerinden öperiz, kabul buyurula. Bol selam ve sınırsız arzular can ve gönülün içinden gönderilir. Dostça bildirilen ve arzulanarak arz edilen budur ki; eğer lütfedip bu tarafın halinden ve durumundan sormak şerefli hatırınızdan geçerse, Allah’a hamd ve şükürler olsun mübarek lütfunuzla selamet yolunda olup gece ve gündüz, ebedî mutluluk olan şerefli endamınızı görmeye meyilli ve arzulu olduğumuz biline. Allah’ın dergâhından rica edilir ki, gönül hoşluğuyla nasip olup muradımıza erişiriz. Âmin, ya yardım edici Allah. Nerede olduğumuz sorulursa, şu anda yaz mevsimi olduğundan Halep’ten göçülüp Diyabekir taraflarından yola çıkıldı. Etraftan hayırlı haberler gelmektedir. Umulur ki, daima hayır duadan ayrı koymayasınız. Duanızın bereketinden hayırlar takdir edilmiş ola. Eksiksiz sağlık haberlerini şerefli mektubunuzla bildirmekten geri durmayasınız ki, hüzünlü kalpte sevindirici ferahlık nurları ortaya çıka. Daha fazla ne demek gerekir. Dua ile... Arzulu seveniniz İbrahim”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.