Aleviler Nevşehir'e akın ediyor

Her yıl Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen etkinlikler için bugün Alevliler coşku içinde Nevşehir'e akın ediyor

18 Ağustos tarihine dek sürerecek 22. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri bugün başlıyor.

ETKİNLİK SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI'YLA BAŞLAYACAK

Yurtiçinde ve dışında yaşayan onbinlerce Alevi ve Bektaşi etkinlikler sebebiyle Nevşehir'e geldi.

Binlerce Alevi-Bektaşi'nin de buluştuğu Hacıbektaş ilçesindeki etkinlikler, bugün Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak..

Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde araştırmacı yazar İsmail Saçlı'nın divan başkanlığını yapacağı ve Alevi Bektaşi dernek, vakıf ve federasyon temsilcilerinin katılımı ile Alevi çalıştaylarının sonuç raporunun değerlendirilmesi ile başlayan etkinlikler daha sonra Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü'nün katılımcılara vereceği konser ile devam edecek.

Etkinlikte ayrıca Karacaahmet Sultan Derneği Semah ekibi gösteri yapacak ve DoğanYılmaz, Grup Eylül, Hasan Karayol, Nebih Nafile ve Mustafa Çağdaş Yıldız Alevi nefeslerini seslendirecek.

BİDONLAR ŞİFALI SU İÇİN SIRALANDI

İlçeye gelen Alevi ve Bektaşiler, Hacı Bektaş-ı Veli'nin türbesinin bulunduğu, 1964 yılında müzeye çevrilen Hacı Bektaş-ı Veli Dergahını ziyaret ediyor, bahçesindeki Arslanlı Çeşme'den akan suyu içerek huzur buluyor.

İnanışa göre, 3 kurnalı mermer aslan heykelinin ağzında akan su birçok hastalığa iyi geliyor ve içenlere huzur veriyor. Hacıbektaş'a gelenler, şifa için bu çeşmenin suyunu yanlarında getirdikleri bidonlara doldurup evlerine de götürüyor.

DELİKLİ TAŞ

Anadolu'ya yolu düşen her Alevi ve Bektaşi'nin mutlaka ziyaret ettiği ilçeye gelenler, ilçe merkezinin yaklaşık üç kilometre doğusundaki Çilehane'yi de ziyaret etmeden dönmüyor.

Hacıbektaş'a gelenlerin en çok ziyaret ettiği Çilehane'de Hacı Bektaş-ı Veli ile aynı öğretinin ve düşüncenin temsilcisi olan ozanların heykelleri de bulunuyor. Çilehane'deki Delikli Taş'ın içinden geçenlerin de günahsız olduğuna inanılıyor. Ziyaretçiler, kutsal sayılan mekanda büyük bir saygı ve teslimiyet içinde geziyor.

Buradaki, Delikli Taş ise inananların kendini test ettikleri bir yer olarak kabul ediliyor. İnanışa göre, günahı olan Delikli Taş'tan geçemiyor. Delikli Taş'tan geçmek için zayıf veya şişman farkı gözetilmiyor ve her ziyaretçi buradan geçmeyi deniyor. Eğer geçemez ise günahından arınmak için mutlaka bir adak adaması ve yoksullara dağıtması gerekiyor.

TÜRBENİN TURABI OLAN KAHVECİ BABA'NIN MEZARI

Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Külliyesi içindeki ikinci avluda, suyunun kutsal ve şifalı olduğuna inanılan Aslanlı Çeşme önünde bir sütunun dibinde yer alan ''Kahveci Baba'' mezarı, ilginç hikayesiyle dikkat çekiyor.

Hacı Bektaş Veli döneminde dergahta görev yapan 'Kahveci Baba'nın, ''Kahve döverken çıkardığım sesle herkesi rahatsız ettim, öldükten sonra da mezarıma basarak beni rahatsız etsinler'' diyerek, mezarının ayak altına yapılmasını istediği rivayet ediliyor.

Her gün yüzlerce kişinin mezarına bastığı Kahveci Baba'nın mezarı, vasiyeti üzerine ayak altına yapılıyor ve kendisinin isteği üzerine buraya gömülüyor.

Alevi ve Bektaşilik'te bu inanışın ''Turab Olma'' (Ayakaltı Olma) anlamına geldiği belirtiliyor. Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Külliyesi'nin ikinci avlusundaki Kahveci Babanın mezarını ziyaretçilerin çoğunluğu fark edemeyip üzerine basıyor..

Gündem Haberleri

Hem devleti hem cemaati idare edenler var