Ali İhsan Güclü, söz konusu iddialarla ilgili olarak, "Bugün oraya giden arkadaşımızın buna bir itirazı yok, birlikte gitmişler, birlikte istışare etmişler. Sonrasında tekrar istışare edememişler ve bazı konular kaleme alınmış. Arkadaşlar buna itiraz etmiyor zaten. Bugün meclis üyelerimizin gidip bu köyleri ve kültür merkezlerini dolaşmaları, yaptıkları çalışmalar sadece şuna cevap verir: Çünkü siz böyle bir öngörü üzerine konuşuyorsunuz, ancak ben de gördüm ki bazı çalışmalar gerçekleştirilmemiş," dedi.
Güclü, sürecin teknik uzmanlar tarafından yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu sürecin resmi olarak ilgili amirler, memurlar ve teknik anlamda bilgi sahibi kişilerle ilerlemesini doğru buluyorum. Yoksa arkadaşlarımız yine giderler, fakat teknik bilgiye sahip olmadıkları için yanlış yönlendirmeler olabilir," ifadelerini kullandı.
Ayrıca, belediye meclis üyelerinin yasal mevzuat konusunda daha bilinçli olması gerektiğini belirten Güclü, "5393 sayılı Belediye Kanunu var, bunun kitapçıkları da mevcut. Bir bürokratımız bu kitapçıklardan bir tane meclis üyelerine hediye etsin. Belediye meclis üyelerinin çalışma usul ve yasalarıyla ilgili bir bilgilendirme yapılırsa, daha sağlıklı bir şekilde yol alabiliriz," dedi.
Meclis toplantılarının canlı yayınlanması gerekliliğine dikkat çeken Güclü, "Siyaset belli bir tansiyon istiyor, ancak bu tansiyon toplumu ayrıştıracak noktaya gidiyorsa yanlış bir yolda ilerliyoruz. Burada hep birlikte; siyasetin, siyasi partilerin, meclis üyelerinin, bürokratların ve kanaat önderlerinin kendilerini sorgulaması gerektiğini düşünüyorum," şeklinde konuştu.
Suistimallere karşı hassasiyetin devam edeceğini belirten Güclü, "Yerel seçimler sonrasında hiçbir partinin grup başkan vekili bu meselelerin üstü kapatılsın demiyor. Herkes kamu zararı oluşturan bir suistimal varsa bunun ortaya çıkarılmasını istiyor. Gerek bireysel, gerek bürokratik, gerek memur, gerek firma; kim olursa olsun adalet karşısında hesap vermeli. Ancak bunu yaparken toplumsal birliğimizi ve beş yıl boyunca mecliste birlikte görev yapacak kişilerin bireysel hukukunu da gözetmeliyiz," dedi.
Son olarak bilgi eksikliğine vurgu yapan Güclü, "Bireysel olarak ciddi bir eğitim ve bilgi eksikliğimiz var. Hiçbir bürokratımızı zan altında bırakmak istemem ama burada KPSS ile hakkını vererek atanıp görevini vicdanıyla yerine getiren memurlarımız olduğu gibi, vatandaşa verdiği sözü tutmak isteyen siyasetçilerin sayısının da artması lazım. Hukuktan taviz vermeden, meclis üyelerinin ve bürokratların görev yetkileri belli iken, halkı doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirmekle yükümlüyüz," ifadelerini kullandı.