Bu kapsamda, öncelikle bölgenin yıllardır kanayan yarası olan alt yapı sorununa el atan Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu, içme ve kullanma suyu ile pissu hatlarını döşeyerek, Kale ve civarında çirkin görüntüye neden olan tüm kabloları yer altına alacak.
Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Kale içerisindeki trafik sorununu da çözüme kavuşturacak yeni düzenlemeyle, Kale içini kısmen trafiğe kapatarak, yaya bölgesi haline getirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı” çalışmalarını, bölgenin dört bir tarafında bir arada sürdürüyor.Hacı Bayram Camii ve çevresi başta olmak üzere tüm Ulus’u baştan sona ele alan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Ankara Kalesi ve civarındaki görüntüyü, yepyeni bir çehreye kavuşturmak için kolları sıvadı.
Bölgedeki atıksu, yağmursuyu ile içme ve kullanma suyu projelerini hazırlayan ve çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, bölgeye toplam 2850 metre atık su, 1550 metre yağmursuyu ve 2650 metre içme ve kullanma suyu borusu döşeyecek. Ayrıca, diğer altyapılar olan doğalgaz, Telekom, elektrik ve benzeri çalışmalar da ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde yürütülecek.
Çalışmalara ilişkin açıklamada bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Balamir Gündoğdu, planlanan alt yapıların tamamlanması ile Ankara Kalesi ve civarının resterasyon çalışmalarına başlanması yönündeki önemli bir engelin de ortadan kalkmış olacağını söyledi.
-380 BİNANIN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Alt yapıların hızlı bir şekilde inşaatının tamamlanmasının ardından hemen bölgede restorasyon, düzenleme ve yenileme çalışmalarına da başlanacağını kaydeden Gündoğdu, “Yaptığımız altyapı çalışmaları bölgede 380 civarındaki yapıyı ilgilendiren bir çalışma” dedi.
Çalışmaların etaplandırılarak ve bölgedeki vatandaşlar ile esnafın mümkün olduğunca mağdur edilmeden yürütüleceğini kaydeden Balamir Gündoğdu, “Alt yapı çalışması ile birlikte projelendirme çalışmalarını da yürüterek, alt yapı ile proje çalışması biten yerlerde de hemen sokak sağlıklaştırma (cephe düzenleme) çalışmalarına başlayacağız” diye konuştu.
Yıl sonuna kadar bitmesi planlanan çalışmaların sonunda hem bölgedeki çirkin ve çarpık görüntünün ortadan kaldırılacağını, hem alt yapı sorununun çözüme kavuşturulacağını, hem de Ankara Kalesi’nin tarihi dokusuna uygun bir görüntünün yeniden ortaya çıkarılacağını kaydeden Genel Sekreter Yardımcısı Gündoğdu, “Başta Ankara Valiliği olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Böylece baştan sona ele aldığımız ve dört bir tarafında aynı anda çalışmalarını sürdüğümüz Ulus, tarihi dokusu ve turistik yapılanmasıyla yepyeni bir çehreye kavuşmuş olacak” dedi.
-KALE TRAFİĞİ RAHATLIYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin Kale ve civarında yürüttüğü büyük çalışmanın yanında, bölgedeki tüm sorunlar da bir bir çözüme kavuşuyor.
UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) Genel Kurulu, Ankara Kalesi trafiğinin rahatlatılması amacıyla, 10.00 ile 18.00 saatleri arasında bölgenin kısmen taşıt trafiğine kapatılması ve yaya bölgesi olmasına karar verdi. Yeni kararla bölgede hizmet veren restoranlar mağdur edilmeyecek şekilde, bölge yaya bölgesi olacak.
Bölgeye yoğun ziyaretçi akının olduğu ve yaya trafiğinin rahatlatılması gerektiği, bu yüzden de Kale esnafı ve ilgili derneklerin de görüşleri doğrultusunda karar alındığını kaydeden yetkililer, “Ankara Kalesi girişi ve içindeki alanda yapılacak olan yeni uygulama, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı proje doğrultusunda düzenlenecek ve bölge, ziyaretin yoğun olduğu saatlerde kısmen trafiğe kapatılacak. Esnafın da mağdur edilmemesi için yaya bölgesi olacak alanların turistlerin ve ziyaretçilerin daha çok rağbet gösterdiği sokaklar olmasına dikkat ettik” dediler.
Yeni düzenlemeyle Ankara Kalesi trafiğinin rahatlayacağını, yayalar için güvenli ve huzurlu bir bölge olacağını kaydeden yetkililer, “Her gün yüzlerce kişinin ve turistin akınına uğrayan Kale, artık ziyaretçilerine daha rahat hizmet verebilecek” dediler.