Büyükşehir Belediyesi’nin, kadınlara yönelik olarak uygulamaya koyduğu; sosyalleştiren, geliştiren, dinlendiren, öğreten, eğiten, koruyan, gezdiren, tatile götüren, meslek sahibi yapan, yeteneklerini ortaya çıkaran, yardım eden projelerle dünyaya örnek olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 yılından itibaren Başkent’te yaşayan tüm kadınlara hak ettikleri değeri en iyi şekilde vermenin çabası içinde olduklarını kaydetti.
Büyükşehir'in, birçok değişik hizmeti kadınların ayaklarına götürdüğünü belirten Başkan Gökçek, ev kadınlarının aile bütçelerine katkı sağlamaları için “Her ev bir atölye olacak”şiarıyla 22 yıl önce başladıkları Meslek Edindirme Kursları BELMEK’lerden sonra, birbirinden farklı birçok kültürel ve sosyal projenin de uygulayıcısı olduklarını kaydetti.
Gökçek, BELMEK, BELTEK, aile yaşam merkezleri, hanım lokalleri başta olmak üzere, engelli merkezleri, şefkat evleri, sosyal yardımlar ve sığınma evlerinden bugüne kadar genç, yaşlı ev kadını, emekli, engelli, öğrenci ve yardıma muhtaç toplam 2 milyon 445 bin kadının, Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu hizmetlere dahil olduğunu söyledi.
"Kadınlar için ne yapsak az" diyen Başkan Gökçek, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı projeler hakkında bilgi verirken şunları anlattı.
-“BELMEK’LERDEN, 23 YILDA 270 BİN 498 KADIN MEZUN OLDU”
Başkan Gökçek, “Dünyanın en büyük yerel yönetim kursu olarak gördüğüm, 23 yıldır hizmet veren Belediye Meslek Edindirme Kursları BELMEK’lerden, bugüne kadar toplam 270 bin 498 hanımefendi ya meslek sahibi olarak ya da hobisini geliştirme imkanı bularak mezun oldu” dedi.
Gökçek, bu kurslarda, her biri konusunda uzman hocaların eğitmenliğinde birbirinden farklı branşlarda ustalara taş çıkaran resimlerin, ebruların, çini gibi unutulmuş el sanatlarının yer aldığı eserlerin ortaya çıktığını söyledi.
-“BELTEK’LERDEN 57 BİN 541 KADIN MESLEK SAHİBİ OLDU”
Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ile Büyükşehir Belediyesi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan Belediye Teknik Eğitim Kursları BELTEK’lerde de sanayinin ihtiyaç duyduğu ara elemanı yetiştirdiklerini vurgulayan Başkan Gökçek, şunları söyledi:
"Kurslarda; Bilişim ve Bilgisayar Teknolojileri ile Elektrik -Elektronik, Matbaa, İnşaat, Ağaç İşleri, Metal ve Makine Teknolojileri gibi en azı 56 olmak üzere 100’ün üzerinde sayısız iş dalında üniversite hocaları tarafından 2-3 aylık dönemler halinde ders veriliyor.
Hanımlara çağrıda bulunuyorum; Eğer meslek sahibi olmak istiyorsanız, burada alacağınız eğitimlerin ardından ara eleman olarak iş bulmanız mümkün olacaktır. Şu ana kadar BELTEK’lere devam eden 57 bin 541 hanımefendi de meslek sahibi oldu.”
“AİLE YAŞAM MERKEZLERİNDEN 119 BİN 328 KİŞİ YARARLANDI”
İlki 2005 yılında hizmete giren ve bugün itibariyle farklı ilçelerde faaliyetlerini sürdüren 8 aile yaşam merkezi bulunduğunu belirten Başkan Gökçek, “Bu merkezlerimizden aile bireylerinin tamamı olmak üzere her yaştan vatandaşımız birlikte faydalanır. Birbirinden farklı sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin yer aldığı merkezlerimizden de geçen 12 yıl içinde 119 bin 328 hanımefendi yararlandı” diye konuştu.
-“22 HANIM LOKALİNDEN, 476 BİN 236 ÜYE FAYDALANDI”
Büyükşehir Belediyesi’nin, sadece hanımlar için hizmete açtığı önemli merkezin de 22 farklı noktada bulunan hanım lokalleri olduğuna dikkati çeken Başkan Gökçek, 18 yaş üzeri kadınların üye olduğu merkezlerden, 476 bin 236 kadının, spordan kültürel gezilere, eğitimden seminerlere varıncaya kadar birbirinden farklı etkinlikten faydalandığını söyledi.
Başkan Gökçek, hanım lokallerinde düzenlenen etkinlikler kapsamında, tarihi ve turistik bölgelere düzenlenen kültürel geziler ile kamplardan da 55 bin 286 kadının yararlandığını kaydederek, sağlık başta olmak üzere birçok farklı konuda uzmanlar tararından verilen seminerlere de 24 bin 113 kadının katılarak, gelişimlerine katkı sağladığını söyledi.
-“ŞİDDET MAĞDURU 1033 KADIN VE ÇOCUK MİSAFİR EDİLDİ”
Başkan Gökçek, Başkentli kadınların sosyal ve kültürel ihtiyaçları için merkezler açarken, çoğunlukla aile içi olmak üzere çeşitli türde şiddete maruz kalan mağdur durumdaki kadın ve çocukların da Büyükşehir Belediyesi tarafından korunup kollandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Olmasını hiç istemediğimiz duruma maruz kalmış muhtaç kadın ve çocuklara da kapılarımızı açtık. 1033 mağdur kadın ve çocukları da 2 ayrı kadın sığınma evinde misafir ettik. Bunların arasında 700’ün üzerinde hanımefendiyi de meslek sahibi yapıp, tekrar hayata kazandırdık.”
-“3 BİN 139 ÇİFTİ EVLENDİRDİK”
Evlenmek isteyen, ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle evlenemeyen 3 bin 139 çifti, toplu nikah törenleriyle evlendirdiklerini ifade eden Başkan Gökçek, çiftler için düzenlenen görkemli nikah törenlerinin yanı sıra ev kurmaları için gerekli olan birçok ihtiyaçların da yine Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını kaydetti.
-“YAKLAŞIK 500 BİN KADINA SOSYAL YARDIM”
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak gıda, yakacak, giyecek gibi sosyal yardımlara çok önem verdiklerini vurgulayan Başkan Gökçek, bugüne kadar 497 bin 318 kadının da sosyal yardımlardan yaralandığını söyledi.
-“384 BİN KADIN, YAŞLILAR HİZMET MERKEZİ’NDEN YARDIM ALDI”
Başkan Gökçek, bir toplumun en kıymetli bireyleri olan yaşlılara sahip çıkılarak baş tacı edilmeleri gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü,
“Yaşlılar Hizmet Merkezimiz aracılığıyla, evinde yalnız yaşayan veya karı koca olarak yaşayan yaşlılarımıza hizmet götürüyoruz. Evlerindeki ufak tefek tamiratlarını yapıyoruz. Küçük sağlık hizmetlerini veriyoruz. Faturalarını yatırmak gibi birçok konuda yardımcı oluyoruz. Bunların tamamını da hiçbir ücret talep etmeden yerine getiriyoruz. Bugüne kadar bu hizmetlerimizden de 384 bin 189 kadın büyüğümüz yararlandı.”
-“ŞEFKAT EVLERİNDE 52 BİN154 KİŞİYE DESTEK SAĞLANDI”
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, tedavi olmak için Kars’tan Edirne’ye Rize’den İzmir’e, Urfa’dan Konya’ya kadar şehir dışından gelen hasta ve hasta yakınları için açtığı şefkat evleri ile Türkiye’ye önemli bir yenilik getirdiklerini vurgulayan Başkan Gökçek, “Ankara dışından gelmiş, ailesinden biri hastanede yatıyor, kendinin de kalacak yeri olmadığı için hastane bahçelerinde yatıyor... İşte biz bu kişiler için Ankara’da 5 tane şefkat evi açtık. Bu evlerde bu vatandaşlarımızı yatırıyoruz, yediriyoruz, hastanelere götürüp getiriyoruz ve bunların hepsini de yine ücretsiz olarak yapıyoruz. Allah rızası için yaptığımız bu hizmetlerden de bugüne kadar 52 bin 154 hanım hasta ve yakını yararlandı” diye konuştu.
-“ÜNİVERSİTELİ 63 BİN GENÇ KIZ, GİYSİ YIKAMA MERKEZİNDEN YARARLANDI”
Büyükşehir Belediyesi’nin, ailesinden uzakta okuyan üniversite öğrencileri için de giysi yıkama merkezleri açarak hizmet verdiğini belirten Başkan Gökçek, yine ücretsiz olarak hizmet veren bu merkezlere de 63 bin 246 kız öğrencinin gelerek çamaşırlarını yıkadığını anlattı.
-“GENÇLİK MERKEZLERİNE 424 BİN 257 BİN GENÇ KIZ DEVAM ETTİ”
Başkan Gökçek, gençleri sokaktan kurtarmak, enerjilerini spor, müzik, folklor gibi olumlu alanlara yönlendirmek amacıyla gençlik merkezleri kurduklarını kaydederek, bu merkezlere kayıt olan ve bugüne kadar yararlanan genç kızların sayısının 424 bin 257 olduğunu söyledi.
-“5 BİN 237 KADINA PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLANDI”
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, sadece kadınlara yönelik verdiği hizmetlerden olan “Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim” konularında da hizmetler verdiklerini bildiren Başkan Gökçek, "Oldukça özel hizmetlerimizin başında yer alan bu hizmetlerimizden de bugüne kadar 5 bin 237 kadın yararlandı" dedi.
-“ENGELLİ MERKEZLERİNDEN, 11 BİN 305 KADIN YARARLANDI”
Başkan Gökçek, toplumda sağlıklı bireyler kadar şanslı olmayan engelli kadın bireylerin de toplumun bir parçası olması, günlük ihtiyaçları ile kültürel ve sosyal faaliyetlere katılmaları için engelli merkezlerinin hizmet verdiğini kaydederek, bu merkezler sayesinde 11 bin 305 engelli kadına hizmet götürüldüğünü sözlerine ekledi.
Gökçek, Twitter'dan da Büyükşehir Belediyesi’nin, kadınlar için verdiği tüm bu hizmetlere ilişkin ayrı ayrı rakamsal bilgiler verdikten sonra, "Bu sayılar, hanımlara verdiğimiz önemin ispatıdır. Size hizmet, bize gurur veriyor" dedi.