Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonu ile ASELSAN, Leopard 2A4'ün tüm elektronik, elektro-optik, elektro-mekanik ve elektro-hidrolik sistemlerini, yeni geliştirilmiş son teknoloji ürünü sistemlerle değiştirdi. Bu da tanka dünya üzerinde bulunan diğer ana muharebe tanklarına göre performans ve ömür boyu maliyet konularında kıyaslanamaz bir üstünlük kazandırdı.
LEOPARD 2 NEXT GENERATİON
Alınan bilgiye göre ASELSAN, Leopard 2A4 tankı modernizasyonuna yönelik yürüttüğü çalışmada prototip üretim aşamasını tamamladı. 10-13 Mayıs tarihleri arasında IDEF 2011 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda görücüye çıkacak olan modernizasyon projesine ''Leopard 2 Next Generation'' adı verildi.
UZUN ÖMÜR ESAS
Edinilen bilgiye göre, modernizasyon çözümünün planlanması aşamasında ASELSAN'ın en önemli önceliği tank performansı artırılırken, ömür boyu idame maliyetlerinin minimum seviyede, bekasının ise en üst seviyede kalmasının sağlanması oldu.
Sadece mevcut sistemlerin bazı birimlerinin ya da parçalarının kısmi olarak yenilenmesi suretiyle gerçekleştirilecek bir modernizasyon her ne kadar ilk maliyeti düşük olan bir çözüm gibi görünse de, ömür boyu idame maliyetleri göz önünde alındığında 20-30 yıllık sistemleri korumanın maliyeti uzun vadede çok daha fazla oluyor. Daha da kötüsü, zaman içerisinde yedek parçaların üretimden kalkması gibi problemlerle karşılaşılması tankın operasyonel kullanılabilirliği konusunda ciddi tehdit oluşturuyor.
EN SON TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ SİSTEMLER
Bu nedenle Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonu ile ASELSAN, Leopard 2A4'ün tüm elektronik, elektro-optik, elektro-mekanik ve elektro-hidrolik sistemlerini yeni geliştirilmiş son teknoloji ürünü sistemlerle değiştirdi. Bu da tanka dünya üzerinde bulunan diğer ana muharebe tanklarına göre performans ve ömür boyu maliyet konularında kıyaslanamaz bir üstünlük kazandırdı. ASELSAN'ın Ana Muharebe Tankı Sistemleri modern teknoloji ürünü sistemler olduğundan, seri üretim döneminde de Leopard 2'ye yönelik olarak geliştirilmiş, test edilmiş ve entegre edilmiş en güncel sistemler olma özelliğini koruyacak. Bu özelliği ile maksimum ömür ile minimum ömür boyu maliyete sahip bir platform olma özelliği güvence altına alınmış olacak.
YENİ NESİL ATIŞ KONTROL SİSTEMİ
Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonunda biri nişancı, diğeri komutana ait olmak üzere tüm tank fonksiyonlarını gerçekleştirebilen ve birbirinin fonksiyonlarını devralabilen bağımsız iki periskop sisteminden oluşan ASELSAN Yeni Nesil Atış Kontrol Sistemi yer alıyor.
Nişancı ve komutan tarafından kontrol edilen ve üstün görüntü kalitesine sahip elektro-optik periskoplar sayesinde; gece, gündüz ve her türlü kötü hava koşullarında hedefe hassas bir şekilde angaje olunabiliyor. Sistemin mevcut atış kontrol sistemlerinin ötesinde bulunan özelliklerinden birisi de; balistik hesaplamalar, nişangah ve top stabilizasyonu gibi tüm atış kontrol fonksiyonlarının her iki periskop tarafından da gerçekleştirilmesi sayesinde, iki periskoptan birinin arızalanması durumunda tankın muharebe ortamında tam kapasite ile görevde kalabilir olması.
YÜKSEK İLK ATIŞTA VURUŞ İHTİMALİ
Tank içerisinde yanıcı hidrolik yağının kullanılmaması, gürültü seviyesinin düşürülmesi, daha az güç tüketilmesi, ısı atımının azaltılması, güvenilirliği arttırma ve bakım ihtiyaçlarını düşürmek gibi sebepler göz önünde bulundurularak, Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonuna elektrikli Top ve Kule Takat Birimleri entegre edildi. Nişancı ve Komutan periskopları tarafından sürülen elektrikli motorlar sayesinde top/kule kontrolü ve stabilizasyonu gerçekleştirilerek hareketli tanktan gerçekleştirilen atışlarda yüksek İAVİ (İlk Atışta Vuruş İhtimali) sağlandı.
Yeni Nesil Atış Kontrol Sistemi, klasik atış kontrol sistemlerinden farklı olarak hareketli tanktan hareketli hedeflere atışlarda çok yüksek İAVİ değeri elde etmek amacıyla Ataletsel Navigasyon Birimi de içeriyor. Ataletsel Navigasyon Biriminden alınan veri ile desteklenen üstün hassasiyetli hedef takibi ve hedef konum tahmini yeteneği sayesinde nişancı ya da komutan periskopları kullanılarak helikopterlere karşı da yüksek İAVİ değerleri elde ediyor. Ayrıca otomatikleştirilmiş sistem fonksiyonları ve nişancı ile komutana yönelik basitleştirilmiş özgün kullanıcı arayüzü sayesinde Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonunun eğitim gereksinimleri de Leopard 2A4'e kıyasla oldukça azaltıldı.
Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonuna entegre edilen bir diğer sistem olan Tank Komuta Kontrol ve Muhabere Sistemi (TKKMBS) tabur görev kuvveti unsurlarına durumsal farkındalık sağlarken, tek bir noktadan planlama, hızlı ve hassas karar verilmesi konularında yardımcı oluyor ve bu bağlamda operasyonel esneklik kazandırıyor. TKKMBS, tabur seviyesinden başlayarak tek tank seviyesine kadar tüm unsurlar için muharebe sahası ile ilgili her türlü bilginin hızlı bir şekilde, anlaşılır ve hassas olarak toplanması ve paylaşılmasını mümkün kılıyor; tabur görev kuvveti unsurlarına ise karar destek mekanizmaları ile harekatın planlama ve icrasını destekleyen, harekat sonrası inceleme ve değerlendirme imkanı veriyor.
TERMAL KAMERALAR
Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonuna entegre edilen Tank Sürücü Görüş Sistemi (TSGS) ileri ve geri termal kameraları ile geri gündüz kamerası içermekte olup, sürücüye gece/gündüz her türlü zorlu hava koşullarında üstün durumsal farkındalık sağlayarak güvenli sürüş imkanı sunarken tankın da operasyonel görevinin devamlılığını sağlayan bir sistem.
UZAKTAN KOMUTALI SİLAH SİSTEMİ
Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonuna entegre edilmiş olan Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) sayesinde tank kendini hava ve yer hedeflerinden koruyabiliyor ve aynı zamanda asimetrik muharebe koşullarında meskun mahalde de kullanılabiliyor. İhtiyaca göre 7.62mm hafif makinalı tüfek, 12.7mm ağır makinalı tüfek ya da 40mm top atar ile kullanılabilen UKSS, atış kontrol sistemi ile tam entegre olarak çalışıyor. Doldurucu tarafından kendi kullanıcı arayüzü ve UKSS görüş optikleri kullanılarak kullanılabilmesinin yanı sıra tank komutanı tarafından da kendi kullanıcı arayüzleri ile tam olarak kontrol edilebiliyor.
TANK LAZER UYARI SİSTEMİ
Tanka üstün beka kabiliyeti sunmak için entegre edilen Tank Lazer Uyarı Sistemi (TLUS), son teknoloji ürünü bir tehdit uyarı sistemi olup, platform üzerine doğrultulmuş lazer tehditlerinin (Lazer Mesafe Ölçer, Lezer Hedef İşaretleyiciler ve Laser Beam Rider) algılama, sınıflandırma ve tanımlamasını gerçekleştiriyor ve tankı perdeleyerek düşman kuvvetlerden korumak için sis havanlarını anında devreye sokuyor. Atış kontrol sistemi ve UKSS ile entegre bir şekilde çalışan TLUS, algılayıcılardan gelen uyarı doğrultusunda komutan, nişancı ve/veya doldurucuya kendi görüş optikleri ile birlikte ana silah ya da UKSS'yi gelen tehdit yönüne otomatik olarak yönelterek düşman tehdidine karşı karşı tedbir alma imkanı sunuyor.
ÜSTÜN KORUMA
Günümüz muharebe koşullarının ihtiyaç duyduğu beka seviyesini sağlamak için, Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonunun balistik koruma seviyesi de farklı tehdit çeşitlerine karşı koruma sağlayan ilave zırh modülleri ile arttırıldı.
Bu kapsamda kule ve gövde üzerine ilave zırh modülleri, çatı koruması, palet koruma modülleri, kafes zırh ve iç duvar astarı entegre edildi. Kompozit ve hafif alaşım içeren seramik yüzeyli zırh modülleri; KE, ATGM ve RPG gibi günümüz mühimmatlarının yaptığı etkiyi soğurarak minimum seviyeye indiriyor. Kule ve gövde iç duvar astarı ile iç duvardan kopabilecek parçaların yaratacağı risk minimize edildi, çatı koruması ile de tavanda bombalara karşı koruma seviyesi artırıldı.
Gövde karın koruma modülleri, gövde içerisinde gerçekleştirilen yapısal modifikasyonlar ve askılı sürücü koltuğu sayesinde tank mürettebatı hafif ve ağır mayınlara karşı koruma altına alınırken, IED koruması ile farklı IED mühimmatlarına karşı koruma sağlandı. Bunun yanında mürettebat bölmesi için halon gazı içermeyen yangın bastırma ve söndürme tertibatı ile de Leopard 2 NG'nin bekası en üst seviyeye taşındı.
Leopard 2 modernizasyon konfigürasyonunun koruma seviyesinin geliştirilmesi sırasında gelişmiş malzeme teknolojisinden faydalanılması sayesinde tankın ağırlığı aynı seviyede tutuldu, şanzıman ve fren modifikasyonları ile tankın durma mesafesi de orijinal haliyle aynı seviyede kaldı.