Bakan Diyarbakır'a yatırımları övdü

'Bunu babanız dahi yapmaz.'

Diyarbakır'da bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Yeni Teşvik Sisteminin Diyarbakır'a Getirdiği Avantajlar Toplantısına'' katıldı.

"CUMHURİYET TARİHİNİN EN GENİŞ KAPSAMLI İNDİRİMİ"

Bir anlamda üretim, istihdam ve yatırıma yönelik cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı vergi indirimini de açıkladıklarını vurgulayan Şimşek, şöyle dedi:

''Çünkü biz bir tercih yaptık. Bu tercih yatırımdan, istihdamdan ve ihracattan yana bir tercih. Türkiye'nin küresel yarışta geri kalmamasını sağlayacak bir model. Ama aynı zamanda özellikle de bölgelerarası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasına yönelik bir teşvik sistemi. Bugün itibarıyla dünya ekonomisine baktığımız zaman dünyanın üretim üssü Asya, başta Çin. Bizim yaptığımız şey de Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu da Çin şartlarında rekabet anlamında bir üretim üssüne dönüştürmektir.

Son dönemlerde Türkiye'nin en temel sorunlarından biri cari açıktır. Cari açığı uzun vadede kontrol altına almaya yönelik ithalata özellikle çok yoğun ara mallar olsun, diğer mallar olsun bağımlılığı azaltmaya unsurları da içeriyor. 2009 yılında krizin zirve yaptığı bir noktada teşvik sistemini uygulamaya koyduk ve çok da başarılı bir şekilde krizden çıktık. Türkiye dünyada en yüksek büyüme, en güçlü makro performansı sağlayan, en çok istihdam sağlayan birkaç ülkeden biri konumuna geldi. Mevcut teşvik sayesinde 157 milyarın üzerinde bir yatırım söz konusu. Bu çerçevede 375 bin istihdam söz konusu. Bir önceki teşvik sisteminde arzuladığımız sonuçları yakaladık. Güçlü bir büyüme ve istihdam sağlandı. Yeni teşvik sistemi, zaman içerisinde sizlerin talepleri tarafından şekillendirildi. O nedenle yatırım döneminde vergi indirimi yoktu. Yeni modelde yatırım döneminde de destek var. Özellikle bölgelerarası geçişi yumuşatan bir teşvik sistemi.''

"BUNU BABANIZ DAHİ YAPMAZ"

Bölgesel teşvik uygulamaları ile ilgili yeni bir harita çıkardıklarını ve 60'tan fazla değişkeni içeren sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi oluşturduklarını bildiren Şimşek, tamamen objektif kriterlerle ülkeyi 6'ya ayırdıklarını anlattı.

Şimşek, kaynakları doğru yönlendirilmesi gerektiğini, geçmişte bunun yapılmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Geçmişte bunlar yapılmamış ve Türkiye'nin ihtiyacının 3 katı kadar un fabrikası var bu ülkede. Biz buna 2009 yılında son verdik. Bu yeni haritada Diyarbakır çok önemli bir merkez. Şimdi buraya gelmek çok cazibeli. Sektörler anlamında daha geniş bir bakış açısı söz konusu. Kimsenin itiraz edemeyeceği bir resim söz konusu. Yatırımını geciktirene daha az destek vereceğiz. Dolayısıyla 2013 yılının sonuna kadar yapılacak, bölgesel anlamda yapılacak yatırımlarda yüzde 50'lik destek söz konusu. Yatırıma katkı oranı yüzde 6. bölgede yüzde 50, vergi indirimi desteği yüzde 90'dır. Kurumlar vergisi açısından Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük ülkelerden birisidir. Bunu bölgede yüzde 2'ye indiriyoruz. Yaptığınız yatırımın yüzde 50'sini sağlayana kadar devam ediyor. Büyük yatırımlarda yüzde 60, genel olarak yüzde 90'nın üzerindedir. Eğer OSB'de yaparsanız daha güçlü destekler söz konusu. Bu bölgede OSB'de aldığınız zaman arsa bedava verilir. Açık söyleyeyim biz Batman'da vatandaştan parayla alıyoruz, OSB'ye katacağız ve bunu gelen yatırımcıya bedava vereceğiz. Bunu babanız dahi yapmaz.''

Ekonomi Haberleri

Satın Alacağınız LED Armatür Çeşitleri Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?
MasterSeller açılıyor
Binomo ticaret platformu
Yıllara Göre Araba Fiyatları