Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda düzenlenen organizasyon kapsamında, Hipodrom alanına, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar getirilerek çiftlik kuruldu.
'Anadolu Yetiştiriciler, Canlı Hayvan ve Çobanlar Fuarı”, “Anadolu Kırsal Hizmetler Fuarı” ve “2. Ulusal Kırkım Şampiyonası” açılışı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından yapıldı.
Açılışa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Büyükşehir bürokratları, Başkan Gökçek'in eşi Nevin Gökçek ile vatandaşlar katıldı.
Bakan Çelik, açılışta yaptığı konuşmaya, Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal hizmetlere desteklerinden dolayı, Başkan Gökçek ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek başladı. Tarımın, bilimsel kurallara uygun şekilde yapılarak geleceğe taşınabileceğinin altını çizen, gelecekte de tarımın önemli bir yere sahip olduğunu, verdiği örneklerle anlatan Bakan Çelik, “Her şeyin modası geçer ama tarımın modası geçmez “ diyerek, tarımın önemine vurgu yaptı.
-BAŞKAN GÖKÇEK: “KÖYLÜLERİMİZE HİZMET ETMEYİ ŞİAR EDİNDİK”
Atatürk Kültür Merkezi'nin yanında bulunan Hipodrom alanında kurulan fuarın açılışında konuşan Başkan Gökçek, Türkiye'nin dört bir tarafından gelen çobanlarla gerçekleştirilen fuarda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven ve ekibinin, çiftçilere hizmet konusundaki çabalarından dolayı özellikle teşekkür eden Başkan Gökçek, “Böyle büyük bir fuarda ilk olarak bakalım ne neticeler alacağız birlikte göreceğiz. Ama inanıyorum ki bundan sonra her sene fuar gelişerek devam edecek. Ankara kırsalına hizmet de o derece Allah nasip ederse büyümüş olacak” dedi.
Valilik bünyesindeki İl Özel İdaresi'nin yetkilerinin 2014 seçiminden sonra kanun gereği Büyükşehir'e geçtiğini hatırlatan Başkan Gökçek, bu tarihten sonra Büyükşehir Belediyesi'nin kırsala verdiği hizmetleri şöyle anlattı:
“Biz her dalda köylülerimize hizmet etmeyi şiar edindik. Şu ana kadar son 3 senede Kırsal Hizmet Dairesi, eski parayla söylüyorum 54 trilyon lira (milyon lira) para sarf etti. Bu paranın büyük bir kısmı, çiftçiye, köylüye yardım olarak, destek olarak gitti.
-Türkiye'nin en büyük arı kovan projesini biz gerçekleştirdik. 1400 çiftçimize 10 bin adet arılı kovan ve arıcılık malzemesi verdik. Artık Ankara'ya özgü bal üretimi başladı. Ankara'yı tam bir bal şehri yapmış olacağız.
-752 yetiştiricimize damızlık koç ve teke verdik. Kırsalda işsizliği azaltmak için 92 genç çiftçimize 3 bin anaç koyun ve 1600 keçi desteğinde bulunduk. 8 kırkım makinesi hediye ettik. Kırkım eğitimi verdik. Ulusal Kırkım Şampiyonası düzenledik.
-3166 çiftliğe 883 ton yem bitkisi dağıttık. 931 çiftçimize 67 bin 570 tane meyve fidanı dağıttık. 286 çiftçiye 89 ton kavuzsuz arpa dağıttık. Afetten zarar gören çiftçimize 698 ton tohum verdik.
-Ürün kalitesi artsın diye 243 çiftçimize 2 milyon 122 bin 410 adet sertifikalı sebze fidanı dağıttık, 320 çiftçimize iyi tarım sertifikası verdik.
-Süt tankı desteği ve biçme makinesi ile hizmetler verdik. 4 slaj paketleme makinesi aldık ve traktörlerle çiftçimizin 13 bin ton slajlık mısırını paketledik.
-10 makineyle tarlalardan taş toplama hizmeti yapıyoruz. Tarıma uygun alanları Ankara'da çoğaltmaya çalışıyoruz.
-12 balıkçımıza motorlu balıkçı kayığı aldık. 27 balıkçımıza da malzeme yardımı yaptık.
-Kırsal ilçelerimize 99 ortaokulda 4520 öğrenciye doğru beslenme eğitimi verdik. Okullarda küçük hobi bahçeleri kurduk.
-Kırsaldaki kadınlara ahşap şekillendirici modül kursu verdik ve meslek edinmelerini sağladık. Şimdi de bütün ilçelerimize kendilerini tanıtmaları için reyonlar verdik. 12 ilçemiz burada stant açtı.'
Başkan Gökçek, bu yaptıklarının daha başlangıç olduğunu kaydederek, 'Allah inşallah tamamına erdirir. Her zaman Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, Ankara köylüsünün, çiftçisinin, çobanın yanında olduğunu bilmenizi istiyorum” dedi.
-BAŞKAN GÖKÇEK'E, 'ÇOBAN DEKLERASYONU' VERİLDİ
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik de konuşmasında, Başkan Gökçek ve eşi Nevin Gökçek'e, tarım ve hayvancılığa gösterdikleri ilgi ve desteklerden dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların ardından fuarların açılış kurdelesi kesildi. Başkan Gökçek ile Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven'e, Birlik Başkanı Nihat Çelik tarafından, çoban koyun heykelciği ve deri üzerine yazılmış 'Çoban Deklarasyonu' takdim edildi.
Açılış töreninin ardından, Başkan Gökçek ve Nevin Gökçek, fuar alanını gezdiler. Yetiştiricilerle sohbet eden Başkan Gökçek ve Nevin Gökçek, kuzuları kucaklarına alarak sevdiler.
Türkiye'de yetiştirilen birbirinden farklı ırklara ait büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sergilendiği fuar alanında, renkli görüntüler de ortaya çıktı. Özellikle Türkiye'ye özgü ırklardan oluşan çoban köpekleri, yoğun ilgi gördü.
-'FUTBOL OYNAYAN TEKE','EN GÜZEL KOÇ' YARIŞMALARI YAPILACAK
Fuar boyunca, bilgilendirici sempozyumlar, birbirinden farklı etkinlikler düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında “en hızlı kırkım gösterisi' ve 'futbol oynayan teke gösterisi' yer alacak.
Yarın yapılacak “Ulusal Kırkım Şampiyonası”nın ikincisinde, kırkımcılar yarışacak. Fuarın üçüncü ve dördüncü günlerinde de “en güzel inek”, “en güzel Akkaraman koçu”, “en güzel Merinos koçu” ve “en güzel Ankara tekesi” yarışmaları yapılacak.
- “HEMŞERİLERİMLE HASRET GİDERMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUM”
Başkan Gökçek, Fuar açılışı öncesinde de AKM'nin içinde açılan Şanlıurfa Tanıtım Günlerine katıldı. Şanlıurfalıları Ankara'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Başkan Gökçek, “İnşallah memleketimiz bu tür organizasyonlarla gelişimini daha hızlandıracaktır. Burada olmaktan ve hemşerilerimle hasret gidermekten mutluluk duyuyorum. Görüyoruz ki Şanlıurfa çok daha güzel günlere bu birliktelikle ilerleyecektir' dedi.
Gökçek, Şanlıurfa'nın sınır ilçelerinin terörle mücadelede önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yardımlar ile Doğu'daki ilçelerin her zaman yanında olduğunun altını çizdi.