Baykal'ı parti grubunda buz gibi donduran sözler

Baykal, parti grubunda Kaleli ve Canalioğlu'nun kurultay eleştirilerine verdiği cevap karşında dondu kaldı.

Vatan Gazetesi'nden Kıvanç El'in haberine göre: Kulislere göre Baykal önceki gün Kılıçdaroğlu ve parti yönetimini eleştirdi. CHP'li Canalioğlu ve Kaleli de "Tüzüğü bu hale getiren siz değil miydiniz?" dedi. Sohbet kesildi, grup dağıldı.

BAYKAL'I BUZ GİBİ DONDURAN DİYALOGLAR

CHP'nin Salı günkü grup toplantısının ardından TBMM Genel Kurul toplantısına katılan CHP milletvekilleri arasında "havayı buz kestiren" ilginç bir tartışma yaşandı. Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın kurultay konusunda "Genel Başkan" diye söz ettiği Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve parti yönetimini eleştirmesine, iki milletvekili tepki gösterdi. Baykal ile bir grup milletvekili arasında ilginç diyaloglar, önceki gün Genel Kurulu'nda geçti. Oturumu yöneten Meral Akşener'in Genel Kurul çalışmalarına ara verdiği sırada aralarında Sena Kaleli, Melda Akar, Binnaz Toprak, Volkan Canalioğlu, Turhan Tayan, Aykut Erdoğdu, Aydın Ayaydın, Haydar Akar, Müslüm Sarı, Ercan Cengiz ve MYK üyesi Sezgin Tanrıkulu'nun da aralarında bulunduğu bir grup milletvekili CHP grubuna ait arka sıralarda sohbet etti. Baykal, Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan ve Aydın milletvekili Metin Lütfü Baydar ile birlikte milletvekili grubunun yanına gelerek milletvekillerinin yanına oturdu. Edinilen bilgiye göre milletvekillerine espriler yaptıktan sonra kurultay konusunu açan Baykal, şunları söyledi:

Yönetim zafiyet içinde

"Arkadaşlar, parti yönetimi zafiyet içinde. Böyle olmaz. Genel Başkan'ın yapması gereken ilk iş, 362 kişinin talep ettiği gündemi aynı gün Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ilandaki gündemin önüne almak olmalıdır. O gündem saat 9.30'a konmalıdır. Çünkü bu arkadaşların talebi daha önce yapılmıştır. Çifte kurultay olacaksa, bunların talep ettiği daha önce olmalıdır. Bu arkadaşlar diyor ki, merkez yoklaması olmasın, ön seçim olsun. Bu arkadaşlar diyor ki, Parti Meclisi blok listeyle değil, çarşaf liste ile seçilsin. Bu arkadaşlar diyor ki, olağanüstü kurultay talebi yüzde 20 değil, yüzde 10'la yapılabilsin. Bu arkadaşlar Genel Başkan değişsin demiyorlar ki, demokratik ve özgürlükçü bir tüzük istiyorlar. Bunda ne var? Ama MYK'daki malum danışmanları Genel Başkan'ı yanlış yönlendiriyor. Onların tek isteği yerlerini korumak. Yazıktır bu partiye. Sırf onlar yerini korusun diye genel başkanı yanlış yönlendiriyor, bazı kişileri ötekileştirme gayreti içine giriyorlar. Bu doğru değil."

İngilizce konuşmak için kursa gitmek şart değil. Nasıl mı? TIKLAYIN !

Sözünü kesti

Baykal'ın bu sözleri üzerine MYK üyesi Tanrıkulu savunma yapmak istedi ve "Sayın Genel Başkanım" diye lafa girdi. Ancak Baykal "Sezgin geç, geç, geç..." diyerek Tanrıkulu'nun sözünü kesti. Bunun üzerine Canalioğlu devreye girerek "Bu tüzüğü değiştiren, bu hale getiren siz değil miydiniz? Çarşaf liste değil blok liste yapan siz değil miydiniz? Buna ne dersiniz?" sorusunu yöneltti ve ayağa kalkarak ortamı terketti. Kaleli de "Sayın Genel Başkan, tüzükler ne kadar demokratik olursa olsun, önemli olan o tüzüğü objektif kriterlerle uygulamaktır. Eskiden de bu tüzük uygulanıyordu. Demokrasi, özgürlük çağrıları neden yapılmıyordu?" dedi.

Kaleli'nin bu sözleri ortamı biraz daha gerdi ve buz gibi bir hava esti. Bu sırada basın locasındaki bazı gazetecilerin fotoğraf çektiklerini farkeden Baykal, iki milletvekili arkadaşıyla birlikte kalktı ve sohbetle birlikte grup da dağıldı.

İkinci kurultayın ilanı bugün

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendi gündemiyle toplayacağı 26 Şubat'taki "16. Olağanüstü Kurultay"ın ardından muhaliflerin talebiyle yapılacak 2. kurultayın ilanı bugün gazetelerde yayınlanacak. "17. Olağanüstü Kurultay"ı 1 Mart Perşembe günü Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılacak..

'Yapmayın etmeyin delegelere dokunmayın'

CHP'de örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığından alındıktan sonra kimseye küskün olmadığını açıklayan Tekin'in partide yapılan mahalli ve kurultay delege seçim sürecinden rahatsız olduğu iddia ediliyordu. Tekin, "Örgütü örselemek beni vicdanen rahatsız ediyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP'nin Aralık'ta yapılacak olan Olağan Kurultay sürecinin başlaması ve mahallelerde yapılan delege seçimlerine ilişkin bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulundu. Tekin, şöyle dedi:

RAHATSIZ EDİYOR

Türkiye'de 300'ün üzerinde siyasi parti kuruldu. 50'ye yakını iktidar oldu. CHP'nin 50 yıldır iktidar olmamasına rağmen inançlı dirençli örgütü olan tek siyasi partidir. CHP iktidardan beslenmiyor, inançlarından besleniyor. Siyasi partiler bir dönem iktidardan çekilince darmadağın oluyor. Ama CHP barajın altında kalıyor iktidar olamıyor, içinde tartışmalar yaşanıyor bütün buna rağmen olağanüstü sabırlı sadakatli bir örgütü var. Bu örgütü örselemek vicdanen beni rahatsız ediyor.

AKP DAĞILIR

Yapı bozulmaz diye bir şey yok tavansal değişiklikler elbette yapılabilir. Ama o kadar partisine sadık insanlar var ki. Ben öyle insanlar bilirim, 30-40 yıldır belediye başkanlığı istemez, meclis üyeliği istemez, vekillik istemez, hiçbir şey istemez, onu onore eden bir şeydir mahalle delegeliğidir, kurultay delegeliğidir. Bunu onun elinden almayın, yapmayın etmeyin. AKP iktidarı bıraksın, 5 günde dağılır. Bütün arkadaşlarımıza sesleniyorum. Siz bu tabanı hiçbir siyasi partide bulamazsınız. Onların sadece morale ihtiyacı var.

Delegelerin seçimi Mart sonunda bitecek

CHP'de Aralık ayındaki "Olağan Kurultay" sürecine girildiğinden partide mahalle, il ve kurultay delege seçimleri yapılıyor. Muhalif kanadı harekete geçiren de bu delege seçimleri nedeniyle parti tabanında yapılan değişiklik. Mahalle delege seçimlerinde CHP üyelerinin oyu ile mahalle delegesi belirleniyor. Belirlenen bu delegeler daha sonra il delegesi ve kurultay delegelerini seçiyor. Mart ayı sonuna kadar mahalle ve il delege seçimleri tamamlanacak. Genel Merkez, tüzükte yer alan 12. maddeye dayanarak, MYK kararıyla istediği kadar parti üyesi yapabiliyor.

Normal üyelik süreci ise il ve ilçe teşkilatları üzerinden yürüyor ve buralarda yönetime muhalif olan insanlar birçok üyeye onay vermiyor. Üyeler mahalle delege seçimlerinde oy kullanıyor. Muhalif kanatta bu durum rahatsızlık yaratırken, "Partili olmayan isimler delegeleri belirliyor" görüşü ön plana çıkıyor. Muhalifler, Genel Merkez'in yaptığı üyelerin delege seçimlerinde oy kullanmamasını istiyor. Muhaliflerin tüzük değişikliği taleplerinde, "MYK kararıyla üye yapılanlar delege seçimlerinden 3 ay oy kullanamaz" düzenlemesi bulunuyor.

Magazin Haberleri

Başbakan Yıldırım Ihlamur Kasrı’nda nikah şahitliği yaptı
Fazilet Hanım ve Kızları 28. bölüm fragmanı yayınlandı
Diriliş Ertuğrul 99. bölüm fragmanı yayınlandı- Yeni bölümde neler olacak?