BDP'de özerklik krizi

DTK'nın ilan ettiği Demokratik Özerklik BDP içinde bölünmelere yol açtı.

''Yemin krizi”ni Meclis’in 1 Ekim’deki açılışına erteleyen BDP, Meclis’e, seçimlere beraber girdiği “blok partileri”nin katılımıyla oluşturulacak “çatı partisi” altında dönmeyi planlıyor. Bu kapsamda “çatı partisi” oluşumu çalışmalarına hız verilirken çalışmaları yürütmekle görevlendirilen ve blok milletvekillerinden oluşan komisyon, dün Ankara’da ilk geniş kapsamlı toplantısını yaptı.

ÇÖZÜM ÇATI PARTİSİ

“Demokratik özerklik” ilanının zamanlamasının çatlak yarattığı BDP’de, KADEP ve EMEP’in de aralarında bulunduğu çatı partisi çalışmalarına hız verildi. Eski EMEP Başkanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü’nün de aralarında bulunduğu “çatı partisi” çalışmalarını yürütmek amacıyla oluşturulan komisyon dün izlenecek yöntemi değerlendirdi. Silvan’da 13 askerin şehit edilmesi ve “demokratik özerklik ilanı” nedeniyle kamuoyunda tepkilerin odağı haline gelen BDP’lilerin, hem daha “geniş temsil” hem de bu tepkileri kesmeye dönük “çatı partisi” formülünü hızlandırdığı belirtiliyor. Bu kapsamda BDP’nin ağustos ayında yapılması planlanan olağanüstü kongrede de “çatı partisi” kararını bir bildiriyle açıklayabileceği ifade ediliyor.

ELÇİ VE TAN BİLDİRGEYİ İMZALAMADI

BDP; hem “çatı partisi” süreci, “demokratik özerklik kararı” ve bundan sonra izlenecek yöntemi perşembe günü Van’da yapılacak toplantıda değerlendirecek. BDP’de “demokratik özerklik” ilanının zamanlaması ve asker kaçırma, Silvan’da 13 askerin şehit edilmesi olayları “çatlak” yarattı. Ankara’da önceki gün yapılan MYK toplantısında aralarında Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan, ve Şerafettin Elçi’nin de bulunduğu bazı milletvekilleri, demokratik özerklik ilanının zamanlamasını eleştirdi. Altan Tan, demokratik özerklik bildirgesini imzalamadı. Tan, bildirgeyi imzalamadığını ve zamanlamaya karşı olduğunu doğruladı. BDP yönetimi de özellikle Van’daki toplantıya kadar grup ve parti yöneticileri dışındaki partili milletvekillerinin “konuşmaması” kararı aldı.

DTK’nin demokratik özerklik ilanı kararı ve Silvan’da 13 askerin şehit edilmesi olayıyla ilgili eleştirilere yanıt veren İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Silvan olayının barış ve demokrasi arayışını “tahrip edici” bir olay olarak kamuoyuna yansıtılmasının doğru olmadığını savundu. Çatışmasızlık sürecinin devamı için devletin harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Tüzel, “Ortada açık olmayan bir samimiyetsizlik var. Bir yandan İmralı ile görüşmeler sürdürülüyor, bu dönüp Türkiye kamuoyuyla paylaşılmıyor, tartışılmıyor, öte yandan Türkiye’ye barışı kazandıracak bir gelişme olmuyor, operasyonlar sürüyor” dedi. Askerlerin şehit olma nedeninin “askeri güçlerin helikopterlerle yaptığı bombalama sonucu çıkan yangın olduğu” yönünde kuşkular olduğu ve bu nedenle BDP’nin “otopsi raporlarının açıklanması” talebinde bulunduğunu kaydeden Tüzel, öncelikle askerlerin ölüm nedenlerinin aydınlatılması gerektiğini kaydetti. Demokratik özerklik ilanı tartışmalarını da değerlendiren Tüzel, alınan kararın “kopuş, bölünme” gibi algılanmaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

14 TEMMUZ SİMGESEL BİR TARİH

Blok içinden bazı milletvekillerinin “zamanlama”ya karşı çıkmasına karşın, 14 Temmuz tarihinin “simgesel” anlamı olduğunu kaydeden Tüzel, “İlan kararına yeni bir anayasa yapım sürecinde Kürtlerin ne yapmak istediğinin, nasıl bir yaşam ve yönetsel ortam istediklerinin deklare edilmesi diye bakmak lazım” diye konuştu.

BDP Kadın Meclisi ise 14 Temmuz’da DTK tarafından alınan “demokratik özerklik” kararına destek kararı aldı.

Magazin Haberleri

Başbakan Yıldırım Ihlamur Kasrı’nda nikah şahitliği yaptı
Fazilet Hanım ve Kızları 28. bölüm fragmanı yayınlandı
Diriliş Ertuğrul 99. bölüm fragmanı yayınlandı- Yeni bölümde neler olacak?