AB kökenli ülkelerin hazırladığı Suriye'ye uluslararası yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısı Güvenlik Konseyi'nden geçmedi.
ULUSLARARASI YAPTIRIM TASARISI REDDEDİLDİ
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin, Avrupa Birliği (AB) kökenli üyeleri İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz tarafından hazırlanan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a reformları uygulaması ve sivillere karşı şiddeti durdurması için bir ay süre vermemesi halinde uluslararası yaptırımları öngören karar tasarısı kabul edilmedi.
Yaptırımlar, Esad rejiminin konsey kararlarını bir ay içinde uygulamaması halinde hayat bulacaktı.
RUSYA VE ÇİN 'HAYIR' DEDİ
Tasarıya Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu daimi üyelerinden Rusya Federasyonu ve Çin hayır oyu kullandı. İki daimi üyenin karşı çıkması üzerine Suriye'ye karşı uygulanması öngörülen yaptırımları içeren tasarı kabul edilmezken, aralarında Güney Afrika, Brezilya ve Lübnan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler çekimser oy kullandı.
ERDOĞAN'IN SON SURİYE YORUMU
Başbakan Erdoğan, Güney Afrika ziyareti sırasında Suriye'deki gelişmelerle ilgili bir soruya, "Öncelikle ben şunu ifade edeyim; bildiğiniz gibi bugün, BM Güvenlik Konseyi'nde bir metin gündeme geliyor ve bu metin oylanacak. Doğrusu ben bu metni, Suriye ile ilgili önemli bir uyarı metni olarak görüyorum. Ve bu hafta sonu veya hafta başı ülkemize gelen Suriyeli, gelmiş olan Suriyeli kardeşlerimiz var. Bizde şu anda misafirler. Yaklaşık 7 bin 500 civarında... Bizdeki şu anda hazırlanmış kamplarda kalıyorlar. Kendilerini ziyaret edeceğim, kendileriyle görüşeceğim, Türkiye olarak değerlendirmesini yapıp, bizler bir açıklamada bulunacağız. Zira Suriye'deki gelişmelere çok daha fazla seyirci kalamayız. Mağdur, mazlum, savunmasız insanlara karşı burada ciddi ölümler var. 'Bunlar devam etsin' diyemeyiz. Bunlara karşı bizler, insani ve vicdani görevimizi yerine getirmek durumundayız. Hatay kampını ziyaretten sonra değerlendirmemizi yapıp ondan sonra da açıklamalarımızı yapacağız." diye yanıt vermişti.