Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Belediyeye bağlı şirketlerden BELBETON AŞ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlüler İdaresi Başkanlığı ortaklığında 13-14 Temmuz tarihleri arasında “Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda sunumların, uygulamaların ise BELBETON Fabrikası’nda gerçekleştirildiği Çalıştay’a belediyelerin yanı sıra, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,TSE, kamu kurumları, üniversiteler, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu görevlileri, üretici firma temsilcileri ve 100’ye yakın görme ve bedensel engelli vatandaş katıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından “Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında gerçekleştirilen Çalıştay’ın amacının özürlülerin de, herkes gibi ve herkesle birlikte, yaşamın tüm alanlarındaki hak ve hizmetlere ulaşabilmesi ve bunlardan yararlanabilmesi olduğu belirtildi.
iki gün süren Çalıştay’da, üretici firmaların ürettiği farklı şekil ve ebatlardaki cadde, sokak ve mahallelere döşenecek kabarık yüzey şekilleri BELBETON Fabrikası’nın bahçesinde oluşturulan bir alana konularak, kullanıcıları olacak engelliler tarafından test edildi.
-GÖRME VE BEDENSEL ENGELLİLER İÇİN KILAVUZ YOL…
Çalıştay hakkında bilgi veren Başbakanlık Özürlüler Bölümü Basın Müşaviri Kenan Önalan, görme ve bedensel engellilerin günlük yaşamda bağımsız ve güvenli hareket etmelerini sağlamak amacıyla böyle bir Çalıştayı gerçekleştirdiklerini belirterek, “En temelde çalışma nedenimiz bir farkındalık oluşturmaktır. Kamu kullanımına açık alanlarda tehlikeleri ve yönleri algılamakta zorluk çeken görme özürlülerin beyaz bastonla ve ayak tabanıyla algıladığı hissedilebilir yüzey yani kılavuz yol ile ilgili Türkiye’de TSE standardını oluşturmak için buradayız. Bizzat engelliler tarafından üretici bir çok firmanın ürünlerini test ederek, en uygun olanına karar vereceğiz” dedi.
Görme ve bedensel engellilerin kamuya açık alanlarda alışveriş merkezlerinde bağımlılığını en aza indirecek yaya trafiğinde kılavuz yol görevi görecek kabartma yüzeylerin mutlaka olması gerektiğinin altını çizen Önalan, şunları söyledi:
“Bu yollar için mutlaka bir standart oluşturulması gerekmektedir. Görme engellilerin güven içinde yürümesine ve tek başına hareket edebilme olanağı sağlayan kabarma yolları Başkent’in birçok yerinde bulunmasına rağmen, birçok kişi bu kabartıları yerlerde estetik açıdan ve desen oluşturulması için konulduğunu düşünüyor. Böyle düşündükleri içinde hiç olmayacak bir yerine masa sandalye mağazalarının ürünlerini koyarak engellileri zor durumda bırakıyorlar”
-“BELBETON FABRİKASINDA KABARIK YÜZEYLİ BETON ÜRETİMİ”
“Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı’na, gerek yerel yönetime bağlı bir şirket gerekse üretici firma olması nedeniyle ev sahipliği yaptıklarını belirten BELBETON Genel Müdürü Bekir Yılmazoğlu, görme ve bedensel engellilerin kimsenin yardımına muhtaç olmadan yürüyebilmelerine olanak sağlayan engelli rampaları, dönüş ve gidiş yollarında hissedilebilir parke taşlarını uzun zamandır BELBETON Fabrikasında üretilerek Başkent’in cadde ve sokaklarında döşendiğini söyledi.
Genel Müdür Yılmazoğlu, Çalıştay sonucunda belirlenen standartlara uygun hissedilebilir yüzey parkelerinin de yenilenerek, üretileceğine dikkat çekerek, “Engellilerin özellikle büyük kentlerde trafiğin yoğun olduğu yollarda daha rahat ve güvenli bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için mutlaka belirli standarda uygun düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Bizde milyonlarca engelliyi ilgilendiren bu kadar önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan ve katkıda bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduk” dedi.