Cuma Kaya'dan Kırmızı Et uyarısı

Gölbaşı İlçesi Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Kaya “Kırmızı et fiyatlarının düşmesi için dişi malların kesilmemesi, besicilik desteğinin artırılması, yem fiyatlarının aşağı çekilmesi ve çiğ süt üreticilerine maliyetin üstünde d

Gölbaşı İlçesi Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Kaya “Kırmızı et fiyatlarının düşmesi için dişi malların kesilmemesi, besicilik desteğinin artırılması, yem fiyatlarının aşağı çekilmesi ve çiğ süt üreticilerine maliyetin üstünde destek verilmesi gerekmektedir.” Dedi.

Artan girdi maliyetleri nedeniyle kırmızı et fiyatlarının mecburen arttığını dile getiren Gölbaşı İlçesi Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Kaya yazılı bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında et üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Kaya, çözüm önerilerini de bir bir sıraladı.

Cuma Kaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Son zamanlarda gerek basında, gerek sosyal medyada ve vatandaşlar arasında söylenen: “Kırmızı et çok pahalandı, sürekli zamlanıyor, hemen hemen her gün yeni bir haberle karşılaşıyoruz!” gibi konular sürekli karşımıza çıkmaktadır. Kırmızı et üreticiliğinde çok büyük bir sıkıntı baş göstermiştir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde ise sıkıntının katlanarak büyüyeceği de ortadadır.

BİR ÇOK ÜRETİCİ AYAKTA KALAMAZ HALE GELDİ

3 kuşaktır ailecek besicilik yapan, babadan, dededen ve atadan gelen  ben ve benim gibi yüzbinlerce  et üreticileri olarak, özellikle 2017’den bu yana 4-5 yıldır kâr etmiyoruz. En önemlisi de önümüzü göremiyoruz. Artan girdi maliyetleri, yem, hammadde, mazot, elektrik, ilaç vb. işletme giderlerine gelen aşırı zamlardan sonra, işletmeler ayakta kalamaz hale gelmiştir. Çoğu üreticimiz ahırlarına, işletmelerine hayvan koyamadığından dolayı bu işi yapmamak üzere sektörden el çekmiştir.

KIRMIZI ET PAHALI DEĞİL!

Bugünkü piyasada kırmızı et pahalı değil. Ağaçta yetişen zeytinin kilogram fiyatı en ucuz 50-60 TL, 20 günde yetişen bir tavuğun kilogram fiyatı 60-70 TL, denizden tutulan ve yem, saman, bakım, ilaç vb gideri olmayan balığın kilogram fiyatı bile en az 80 TL’dir. Bu bile kırmızı et fiyatının ne kadar aşağıda olduğunun küçük bir kanıtıdır.

BESİCİLER ZARAR ETMEKTEDİR

Dünyada ki bütün ülkelerin hepsinde temel gıdanın geçer bir fiyatı vardır, akçesi vardır. Türkiye dünya ortalamasının %23 üstünde üretim yapmaktadır. Yemin %50’den fazlasını ithal etmektedir ve bu oranda dışa bağımlıdır. Fiyatlar maliyetin altında olduğu için besici zarar etmektedir.

ÜRETİM DÜŞÜYOR, KIRMIZI ETTE KRİZ UYARISI!

Temel üretim giderlerimizin yüksek olması, maliyet artışları, besi çiftliklerinin kapanmasına ve büyük ölçekli işletmelerin kapasite düşürmesine sebep olmuştur.

Son zamanlarda ithalat dedikodusu yaygın, et ithalatı yapılırsa hayvancılığı ve besiciliği bitirir. Bu tabloyu daha önce de gördük. Türkiye zaten bu noktaya yapılan ithalattan geldi. 1 milyondan fazla süt ineği kesildi, süt ineklerinin kesilmesi hayvan varlığını azalttı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

1-) Dişi hayvan(anaç), inek, düve kesimlerinin durdurulması, süte, buzağıya, damızlığa verilen desteğin arttırılması ve zamanında verilmesi.

2-) 250 TL olan besicilik sığır desteğinin acil olarak arttırılması ve zamanında verilmesi.

3-) Çiftçinin desteklenerek yem fiyatlarının aşağıya çekilmesi,

4-) Çiğ süt üreticisine maliyet üstünde fiyat ve destek verilmesi.

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.             

Gölbaşı İlçesi Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yön. Kur. Bşk. Cuma KAYA

 

 

Gölbaşı Haberleri