Demirtaş, görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, tebrik etmek için nezaket ziyaretinde bulunduklarını söyledi. Demirtaş, "Umuyorum ki TBMM bundan sonraki çalışmalarında yaşanan bu krizleri aşarak demokratik siyasetin bir örneğini sergileyecek ve Türkiye'nin temel sorunlarına çözüm zemini olacaktır." dedi.
“YEMİN KRİZİ DEĞİL DEMOKRATİK SİYASET KRİZİ”
Demirtaş, ziyaret vesilesi ile "yemin krizini" de görüştüklerini belirterek, "Yemin krizi değil de demokratik siyaseti dediğimiz krizle ilgili kamuoyu ile paylaştığımız görüşleri kendisi ile paylaştık. Kendisi de çözüm zeminin TBMM olduğunu belirterek, herkesi yemin etmeye beklediklerini ifade ettiler. Biz de temel meselenin demokratik siyaset yapma koşulları ile ilgili parlamento bir sorumluluk üstlenecek mi, bütün partiler elini taşın altına koyacak mı koymayacak mı? Temel mesele budur, dedik. Bugüne kadar yapılan restleşmeler sorunun çözümüne katkı sunmamıştır. Şu saatten sonra yaşanacak restleşmelerin de sorunun çözümüne katkı sunmayacağı herkes tarafından bilinmelidir." diye konuştu.
Demirtaş, "Tabi ki Sayın Meclis Başkanı'na bu konunun çözümünde belki kendisinin uygun göreceği misyonda görev düşüyor. Ama görev iktidar partisindedir. İktidar partisinin şu ana kadar meseleye yaklaşımı tatmin edici değildir. Muhalefetin de restleşmeleri karşılıklı restleşme dönüştü. Şu anda sorunu nasıl çözebilirizden öte kriz nasıl derinleşir tartışmaları sürüyor.
Biz BDP bloku olarak bu krizin bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve siyasi partiler kendi aralarında bir mutabakata varmalıdır. Bu mutabakat, her şeyden önce Türkiye'de yeni bir anayasanın bir uzlaşma zemininde yapılacağını, pratik siyasetin önünün açılacağını bu konuda yasal düzenlemelerin yapılacağını ve siyasi partilerin parlamentoyu bir demokrasi mabedi gibi görüp de demokratik işleyişin merkezi haline getireceklerine dair bir mutabakat bizce çok önemlidir. Böyle bir mutabakat arayışına biz katkı sunarız." dedi.
"BU YAKLAŞIMI KABUL ETMEYİZ"
Demirtaş, "Biz başından beri kimse kimseye diz çöktürsün, diye uğraşmıyoruz. Böyle bir yaklaşım doğru değil. Ama birinin birine tükürdüğünü yalatması şeklindeki yaklaşımı da asla kabul etmeyiz. Bu mesele kişisel bir çekişme meselesinin çok ötesinde parlamentonun tıkanmasına yol açmıştır. Biz bu yaşanan krizin çözümüne katkı sunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.