Elden kira dönemi sona eriyor! Cezalar kapıda

Kira ödemelerini elden yapanlar için ceza uygulaması başlıyor. Her tespit için kira tutarının yüzde 10'u ceza olacak.

Türkiye'de yapılan yeni düzenlemeye göre, kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayan kişilere ceza uygulaması getiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile bu uygulama resmen yürürlüğe girdi.

Yeni Düzenleme Şu Şekilde:

  1. Kira Ödemeleri Banka veya PTT Üzerinden Yapılacak: Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellefiyet kaydı olmayan kişiler, iş yeri ve konut kiralamalarında ödemelerini artık sadece banka veya PTT aracılığıyla yapacaklar.

  2. Konut Kiraları İçin Sınır Kaldırıldı: Daha önce konut kiraları 500 TL'yi aşarsa bankadan ödenmesi gerekiyordu. Bu sınır kaldırılarak tüm konut kira ödemeleri banka ya da PTT üzerinden yapılmak zorunda olacak.

  3. Elden Yapılan Ödemelerde Ceza Uygulaması: Elden yapılan kira ödemelerinde her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza uygulanacak. Ceza tutarı 5 bin TL'den az olmayacak.

  4. İstisnai Durumlar: Eğer kiracı, ödemenin elden yapıldığını 5 iş günü içinde idareye bildirirse, bu durumda kiracıya ceza uygulanmayacak.

  5. Ceza Üst Sınırı Artırıldı: Bir takvim yılı içinde kesilebilecek cezanın üst sınırı 8,7 milyon TL'den 20 milyon TL'ye yükseltildi.

Gölbaşı Haberleri