Erdoğan: Ankara'nın bu manevi mimarına saygısızlığı reva gördüler

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen Hacı Bayram Camii Çevre Düzenlemesi ve Kitapçılar Çarşısı’nın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Melih Gökçek yaptı.

Hacı Bayram'da düzenlenen açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Gökçek'in yanı sıra; Başkan Gökçek'in eşi Nevin Gökçek, Bakanlar, milletvekilleri, Ankara Valisi, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile binlerce vatandaş katıldı.

Fonda Ankara Kalesi muhteşem görüntüsü eşliğinde Hacı Bayram Camii yanına kurulan sahneden binlerce Başkentliye seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta konuşmasına, “Hacı Bayram Veli Hazretleri'nin huzurunda, ruhları coşturan, gönülleri birleştiren, mübarek mekanda sizlerde buluşmaktan, hasret gidermekten büyük memnuniyet duyuyorum” sözleriyle başladı.

Ankara'nın uhrevi saadet makamı olan Hacı Bayram Veli Camii'nde Ankaralılarla birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'ya Ankaralılara gönülden bağlı olduğunu söyledi.

Ankaralılarla sevgi diliyle aşkla konuştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003 yılında önce Milletvekili sonra da Başbakan olunca Keçiören'e yerleşerek, gerçek manada Ankaralı olduğunu dile getirdi.

“HACI BAYRAM CAMİİ'NİN VİRANE HALİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUM”

Başbakan olmadan önce de sık sık Hacı Bayram Camii'ne geldiğini, bu yüzden eski virane halini de çok iyi bildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi.

“Bu mübarek Hacı Bayram çevresinin, o virane olmuş, mezbelelik halini gördükçe, inanın çok üzülüyordum. Akşemseddin'in hocası olan Hacı Bayram Veli'nin çevresinin nasıl böyle bakımsız, nasıl böyle mezbelelik olur? diye içim içimi yiyordu. Tarihe, medeniyete, kültüre, milletin değerlerine kayıtsızlığı en iyi işte bu mübarek camii ve çevresi bilir. Ankara'nın bu manevi mimarına bu saygısızlığı reva gördüler.”

Bölgede gerçekleştirilecek çalışmalar için Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile konuşarak çok önceden karar verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölge koruma alanında olduğu için geç de olsa nihayet burası Ankaralıların, nefes alacağı, maneviyatlarını yaşayacakları bir yer haline geldi” dedi.

“HACI BAYRAM'I EYÜP SULTAN'A BENZETİRİM”

Hacı Bayramı Camii'ni, çevresindeki dükkanlar, kitapçılar ve çay bahçeleriyle İstanbul'daki Eyüp Sultan'a benzettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirilen düzenlemelerin ardından artık Ankaralıların buraya gelip, namazını kılıp, kitabını alıp, alışverişini yapabildiğini söyledi.

Bölgedeki çalışmalarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Çevre düzenlemesi ile birlikte eski kitapçılar çarşısı içinde bulunan 74 dükkan yenilendi. Hükümet Caddesi ve devamındaki iş yerleri de yenilenerek, Ankaralılara hizmet verecek duruma getirildi.

Proje kapsamında bölge 35 yıllık çınarlarla donatıldı. Çınar denilence akla Osmanlı gelir…

Cenaze namazı kılınan bölge yenilenerek, tarihi revaklarla süslendi. Meydan, cami ile bütünleşen ses ve aydınlatma sistemleri ile çok farklı bir atmosfere kavuşturuldu. Özel günlerde cemaatle namaz kılınabilmesi için dışarıya Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile süslenmiş, bir mihrap ve minber inşa edildi. Tüm bu güzelliklere ilave olarak 524 araçlık katlı otopark ile de Ankaralıların araçlarıyla rahat bir şekilde buraya gelme imkanı sağlanmış oldu.”

“38 ESERİ HAYATA GEÇİREN BAŞKAN GÖKÇEK'İ TEBRİK EDERİM”

Konuşmasında özellikle Hacı Bayram Veli Çevresi düzenlemesi ile birlikte 38 ayrı eseri hayata geçiren Başkan Melih Gökçek'i Ankaralıların huzurlarınızda bir kez daha tebrik ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “değerli başkanın başarılarının artarak devam etmesini diliyorum” dedi.

Şehirlerin taştan ve betondan ibaret olmadığını, bir şehri inşaatçılardan çok Hacı Bayram Veli gibi manevi mimarların inşa ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir şehirle birlikte o şehir insanların gönüllerinde inşa edilir. Ankara bir Ahi ve İslam şehridir. Ankara Selçuklu'nun, Osmanlı'nın, İstiklal Harbi'nin şehridir. Çanakkale savaşının ardından o kutlu savaş bu şehirden idare edildi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen temsilcileri ağırlayan, ilk Meclis Hacı Bayram da kılınan Cuma namazının ardından dualarla açıldı” diye konuştu.

“Bir dönem Ankara'nın güneyi ile eski Ankara'yı yani bulunduğumuz bölgeyi karşı karşıya getirdiler” diye konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başkent değil mi Burası? Başkent'in doğru dürüst bir havalimanı yoktu. İşte bu Başkent'e modern havalimanını biz kazandırdık. Turgut Özal Bulvarı'nı sağolsun Büyükşehir Belediye Başkanımız yaptı. Eskiden malum gecekondular vardı. Devlet başkanları, hükümet başkanları, oraları gece gördükleri zaman villa zannederlermiş. Bize de derlerdi ki; 'Şehre girişiniz çok güzel. Nerden bunları buldunuz böyle yaptırdınız filan' Biz tabi açık veremiyorduk. Sonradan anlatıyorduk. Ama şimdi tabi TOKİ konutları ile çok daha farklı bir hale geldi. Daha da iyi olacak. Artık Ankara'da 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen bir yönetim anlayışı var” şeklinde konuştu.

-BAŞKAN GÖKÇEK: “ANKARA'NIN MANEVİ MİMARINA KARŞI GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRDİK”

Başkan Melih Gökçek de Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu günden bu yana pek çok açılış gerçekleştirdiğini kaydederek, “Ama bu açılışın bizim gönlümüzdeki yeri bambaşka” sözleriyle başladığı konuşmasında, “Geçmiş dönemlerde burada yatan Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerine hakaret olsun diye Hacı Bayram ve civarı çok değişik hale getirilmişti” dedi.

Bölgedeki tüm yanlışlıkların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, destek ve dualarıyla temizlediklerini ve bugünkü görüntüsüne kavuşturduklarını ifade eden Başkan Gökçek, “Ankara'nın manevi mimarına karşı görevimizi yerine getirmenin hazzını, gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açılış için teklifte bulundukları an kendisinin hemen kabul ettiğini ve bu sebeple teşekkür ettiğini kaydeden Başkan Gökçek, bölgedeki her çalışmanın tarihine uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini, Roma mimarisini andıran Kitapçılar Çarşısı'nın da yıkılarak, Selçuk Mimarisi'nde yeniden yapıldığını söyledi.

-BÜYÜKŞEHİR'İN TOPLAM 38 AYRI ESERİNE TOPLU AÇILIŞ

Bölgeye 30-40 yıllık yetişmiş çınar ağaçları dikildiğini, kapalı otopark yapıldığını da anlatan Başkan Gökçek, “Ankara seninle gurur duyuyor sloganları” eşliğinde devam eden konuşmasında, “Hacı Bayram'a ve çevre düzenlemesine bugüne kadar, daha iyi anlaşılması için eski parayla söylüyorum 34 trilyon 881 milyar lira sarfettik. Helali hoş olsun” dedi.

Hacı Bayram Cami çevre düzenlemesi ile birlikte aynı anda Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen 36 ayrı eserin daha açılışını gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Gökçek, açılışı yapılan çalışmaları tek tek sıralayarak, “Bu 36 eserimizin toplam değeri 219 trilyon lira… Tüm bu çalışmaların hayırlı uğurlu olmasını temenni ederek, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hacı Bayram Camii Kitapçılar Çarşısının açılış kurdelesini Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Gökçek ve diğer katılımcılar birlikte kestiler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra da vatandaşlara satranç takımı dağıttı.

Gündem Haberleri

Hem devleti hem cemaati idare edenler var