Başbakan Erdoğan, 12 Haziran seçimlerine 4 gün kala kabine yapısındaki değişiklikleri açıkladı.. Yeni Bakanlar Kurulu'nun 25 üyeden oluşacağını açıkladı. 8 bakanlık kaldırıldı, 6 yeni bakanlık oluşturuldu.
Erdoğan, bugün açıkladığı yeni kabineyi, mart ayında hükümetin aldığı Kanun Hükmünde Kararname yetkisiyle hayata geçiriyor. Yani Bakanlar Kurulu üyeleri kararnameyi imzaldığı andan itibaren hükümetin yeni şekli de yürürlüğe girmiş olacak.
Pazar günü yapılacak seçimlerden AK Parti birinci çıkarsa yeni hazırladığı kabine yapısı ile yoluna devam edecek. Ancak AK Parti dışında bir parti hükümete gelirse önce hükümeti kurması, daha sonra güvenoyu alması daha sonra da yasama yılının başlamasını bekleyecek. Erdoğan ve AK Parti iktidar olacağından emin olduğu için bu kararı aldı. Tabi bu durum muhalefet için pek iç açıcı değil..
Erdoğan Bakanlık sayısı 25'e indi - izle
6 YENİ BAKANLIK
AK Parti Genel Merkez Binası'nda yaptığı açıklamada, bakanlık sayısının kurumlar arasındaki koordinasyonu zorlaştırdığını belirtirken bakanlık sayısının azalmasının alınan kararların hızını da etkilediğini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: "İktidara geldiğimizde 36 bakanlık bulunuyordu. Ama bu durum işlerin hızlı yürümesini engelliyor ve devlet yapısını hantallaştırıyordu. Karar alma süreçleri çok hızlı işlemesi gerekirdi bunu biz başardık, alınan kararlar rekor denilebilecek bir hızla uygulamaya geçirilmiştir. 8 devlet bakanlığı kaldırıldı, 6 yeni bakanlık oluşturuldu.
KABİNE YAPISI DEĞİŞTİ
1 Başbakan
2, 3, 4, 5 Başbakan Yardımcıları
6 Adalet Bakanlığı
7 Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı yerine - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Yeni)
8 Avrupa Birliği Bakanlığı (Yeni)
9 Sanayi ve Ticaret yerine - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Yeni)
10 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
11 Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı (Yeni)
12 Dışileri Bakanlığı
13 Ekonomi Bakanlığı (Yeni)
14 Enerji Bakanlığı
15 Gençlik ve Spor Bakanlığı (Yeni)
16 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Yeni)
17 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Yeni)
18 İçişleri Bakanlığı
19 Kalkınma Bakanlığı (Yeni)
20 Kültür ve Turizm Bakanlığı
21 Maliye Bakanlığı
22 Milli Eğitim Bakanlığı
23 Milli Savunma Bakanlığı
24 Sağlık Bakanlığı
25 Ulaştırma Bakanlığı
BAKAN YARDIMCILIĞI GELİYOR
Artık Bakan Yardımcılığı görevi ihdas ediyoruz. Her bakanla müsteşar arasında bir bakan yardımcısı olacak. Her icracı bakanların her birine birer bakan yardımcısı atanacak. Yani 20 tane. Bunlar milletvekili olmayacak. Bu yardımcılar Hükümetle gelecek, Hükümetle gidecek. Memur gibi olmayacak. İşlerinin uzmanı, sektörü bilen kişilerden seçilecek. Özel sektörden de bu makama atama yapılabilecek
YENİ BAKANLIKLARIN GÖREVLERİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Şehit yakınlarından da sorumlu olacak. Şehit yakınları ve gaziler dairesi de kuracağız. SHÇEK artık merkezi yönetimin uhdesinden alıyoruz, onu il özel idarelerine devrediyoruz. Ankara'dan SHÇEK'in idare edilmesi olayı istenilen hızda olmuyor.
AB Bakanlığı: Türkiye'nin AB'ye üyelik yolundaki çalışmaları koordine edecek.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yerini aldı.
Kalkınma Bakanlığı: Sektörel gelişme planlarını hazırlayacak.
Bu yeni yapı 12 Haziran sonrası kurulacak yeni hükümetin yapısı olacak. Mevcut bakanlıklar yeni hükümet kuruluncaya kadar görevlerini sürdürecek.
Hazine Müsteşarlığı, Başbakan Yardımcısı'nda kalacak. Şu andaki düşüncemiz o.