Kamuoyunda "soykırımı inkar yasası" olarak bilinen ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi, Fransız Ulusal Meclisi'nde kabul edilir edilmez Türkiye'den tepkiler gelmeye başladı.
TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİLER:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Tarihi gerçekleri bir kanunla değiştirebileceklerini zannediyorlar. Bütün AB standart, norm, hukukuna aykırı bir düzenlemedir bu. Bir zavallılık olarak görüyorum. Çünkü kendileri bunu seçime endekslediler. Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım isteyen Fransuva, bugün bu tabloyu görse, kulağını çekmek değil dilini koparırdı Sarkozy'nin. Bunu Fransız halkı yapacaktır.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: Gereken misillemeyi yapmaya hazırız.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Bu Sarkozy'nin aczinin tezahürüdür. Düşünce özgürlüğü ile alakası olmayan bir olay.
Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu: İlişkilere büyük bir darbe vuruldu.
BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan: Bu taktik daha önce de uygulanmıştı. Fransa'ya karşı ortak tavır koyuyoruz gibi ucuz basit tepkiler çözmüyor. Çünkü 2015, yüzüncü yıl dönümü yaklaşıyor. Bu kartopu gibi büyüyecek ve bütün ülkelerin parlamentolarından buna benzer şeyler çıkmaya başlayacak. Her ülkenin tarihinde yüzleşmek istemediği olaylar var. Fransa'nın Ruanda ve Cezayir olayları var. Biz de Dersim olayı var, 1990'da yaşanan olaylar var. O açıdan cesaretle Meclisin buna el koyması lazım. İnanıyorum ki bu olayı çözecektir. Hitler faşizmi karşısına Alman hükümeti öyle kararlar aldı ki bugün kimse Almanya'yı suçlamıyor. Bu konuda Fransa'nın Cezayir ve Ruanda konusunda geçmişiyle hesaplaşması gündeme getirilmeli. Zaten soykırım kararını Fransa 2001'de kabul etti ve Türkiye ilişkilerini bozmadı. Aslında bu yasayla ilgili koparılan fırtınayı da anlamış değilim. Gerçekten böyle bir şey düşünülüyorsa 2001'de yapılması gerekiyordu.
Avrupa Parlamentosu Kuzeybatı Fransa Temsilcisi: Fransa'da pek çok kişi tasarı Temsilciler Meclisi'nde kabul edilse bile yasanın kötü olduğunu düşünüyor. Tehlikeye giren ya da ters tepki yaratan yasa şudur. Neticede Türkiye'ye kendi sorumluluğunu vermiyor. Türkler, Kürtler, Ermeniler tarihçiler birlikte çalışıyor. "Ermeni soykırımı" Türkiye'de tanındığında gerçek anlamda tanınacak. Bundan ötesi siyasilerin seçime dönük çalışmaları. Bunlar AB ve Türkiye ilişkilerini etkilemeyecek. Fransa Türkiye'nin AB üyeliğine karşı ve seçim kampanyalarında da Türkiye'yi kullanıyor. Hep komşunuzun gözüne parmağınızı sokmak daha kolay. Değil Fransa hangi ülkenin hakkı ki kalkıp da tarih dersi versin. Esas olan şudur: Türkiye'de çalışmalar seminerler, konferanslar yerli yerine geldikten sonra serbestçe çalışabilmeliler. Ben son derece kızgınım ülkemde böyle bir şey yapıldığı için. Bu acı kullanılıyor. Bu tamamen seçimler için kullanılıyor.
CHP'DEN KINAMA
CHP Parti Meclisi de Fransız Ulusal Meclisi'nde alınan kararı kınadı.