Gölbaşı Belediyesi'nden çevreci karar!

Çevre dostu projeleriyle öne çıkarak ilklere imza atan Gölbaşı Belediyesi bu defa Gri suların geri dönüşümü projesiyle Türkiye’de örnek olmaya hazırlanıyor.

Gölbaşı’nda yeni yapılan binalarda uygulanma şartı getirilen Gri Suların Geri Kazanılması projesi Gölbaşı Belediye Meclisi’nde görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Karara göre Gölbaşı’nda yapılacak olan her yeni yapı gri suların geri dönüşümüne uygun olarak inşa edilecek.

 

SUDAN TASARRUF EDİLECEK

 

Küvet, lavabo ve duştan gelen gri sular arıtılarak, sulama, yıkama ve rezervuar suyu olarak kullanılmasıyla faturalarda yüzde 50’ye varan tasarruf elde edilecek. Konutlarda yüzde 50 su tasarrufu sağlanırken, ticari işletmelerde de yüzde 60’ın üzerinde su tasarrufu sağlanabilecek.

 

GÖLBAŞI BELEDİYESİ’NDEN ÖRNEK KARAR

 

Çevre dostu binalar ve yeni yaşam alanları yaratabilmek için çalışmalarını sürdüren Gölbaşı Belediyesi bu amaçla Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşkelere dair önemli bir karara imza attı.

 

UYGULAMA ŞARTI GETİRİLDİ

 

Binalarda Su Verimliliği ve Gri Suların Geri Kazanımı şeklinde ifade edilen yeni uygulamayla geleceğin modern yapılarında çevreye duyarlı sistemlerin oluşturulması öngörülüyor. İlçede yapılacak konutlara uygulanması koşulu olan Gri Su uygulaması Gölbaşı Belediye Meclisi’nde de onay aldı. Alınan kararla birlikte yeni yapılacak konutlarda Binalarda Su Verimliliği ve Gri Su Geri Kazanımı için gerekli uygulamaların yerine getirilmesi şartı getirildi.

 

ATIK SULAR GERİ DÖNÜŞÜMLE YENİDEN KULLANILABİLECEK

 

Yağmur suyu depolanarak iç bahçe ve peyzaj alanlarının tamamının sulamasında kullanılırken, lavabo ve duşlardan gelen atık suların arıtılmasıyla elde edilen 'gri su' da tuvalet rezervuarlarında geri dönüşüm suyu olarak gereksinimin yüzde 50'sini karşılayacak.

 

MECLİSTE ÖRNEK BİR KARARA İMZA ATTIK

 

Dünyanın doğal kaynaklarının tükenmeye yüz tuttuğu günümüzde su insanın yaşam unsuru olarak ön plana çıktığını anımsatan Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek “Su tasarrufunda bir suyun bir kereden fazla kullanımı öne çıkmaktadır.Bu sebeple en modern uygulamalar içerisinde yer alan atık su sistemlerinin arasında bulunan gri su sistemleri oldukça önemli bir yerde durmaktadır. Biz de Gölbaşı Belediyesi olarak bu sistemi ilçemizde yapmaya karar verdik ve belediye meclisimizden karar aldık. Bu Türkiye’de ilk kez bir belediyenin uygulamaya koyacağı ve gelecek nesillere daha güzel bir ülke bırakmak için örnek bir proje. Bu nedenle bu kararı alan tüm belediye meclis üyelerimize teşekkür ederim. Gölbaşımıza ve tüm ülkemize hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

 

FATURA YÜZDE 50 ORANINDA DÜŞÜYOR

 

Genellikle evsel atık suyun yüzde 50 ile 80’i gri sudan oluşuyor. Gri su geri kazanım sistemleriyle, konutlarda yüzde 50 su tasarrufu sağlanabiliyor. Bu oran otel, yurt gibi ticari işletmelerde yüzde 60’ın üzerine çıkabiliyor. Gri suların geri dönüşümü ve kullanım suyu olarak kullanılması tüketicinin cebine de olumlu yansıyor. Faturalarda yüzde 50’ye varan oranlarda düşüş sağlayan uygulamayla şebeke suyu dağıtım sistemi rahatlıyor ve atık su miktarı da düşmüş oluyor.

 

GRİ SU NEDİR?

 

Gri su; siyah su haricinde duştan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen sulara deniyor. Sabun, şampuan, diş macunu, yiyecek parçaları, pişirme yağı, deterjan ve saç gibi maddeleri içerdiği belirtilen gri suların, evsel atık sular içinde en büyük orana sahip olduğu kaydedildi.  Genellikle evsel atık suyun yüzde 50-80’i gri su içermekte.  Özel tesis ve sistemlerde arıtılan gri sular, insan teması olmayan alanlarda rezeruvarlarda, çamaşır yıkama, park, bahçe sulama, araç yıkama gibi alanlarda kullanılabilmekte.

 

GRİ SU NEDİR, DÖNÜŞÜMÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

 

Evsel atık sular içinde en büyük orana sahip olan gri su, siyah su (tuvalet suyu) haricinde bir evden boşaltılan atık suların genel adı olup; duştan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen suları ifade ediyor. Gri suların geri kazandırılması sayesinde;

-Kullanım suyu olarak yüksek kaliteli temiz suyun yerine arıtılmış gri su kullanarak temiz su kullanımı azaltılmış, doğal su kaynaklarının korunması sağlanmış oluyor.

-Arıtma sayesinde kanalizasyona verilen su azalmış, böylece belediyelerin yüksek fiyatlara malolan arıtma sistemlerinin hacmi azalmış ve yatırım maliyetleri düşürülmüş oluyor.

-Geri kazanım sistemi içme suyu kullanım oranını azaltır

-İçindeki nitrojen oranı siyah suya göre daha az olduğu için gri suyun arıtılması çok daha hızlı ve kolaydır.

-Gri su özellikle kurak bölgelerde ideal bir sulama suyudur. Bu yönüyle aynı zamanda iyi bir gübre kaynağı ve besleyici olma özelliği taşır.

-Daha az enerji harcanarak sağlanan dönüşüm sayesinde atmosfere düşük oranda karbon salınarak çevreye de katkıda bulunuluyor.

Gölbaşı Haberleri