Fly BVLOS Teknoloji firması, Türkiye için teknolojik dönüm noktası sayılacak bir başarı elde ederek Ankara’da son teknoloji yerli 30 katmanlı çip üretimine başlayacağını duyurdu.
Tayvan’dan yüksek teknoloji transferi yapan ve Ankara/Gölbaşı Yavrucuk mahallesindeki tesislerinde üretim hattı inşasına devam eden Fly BVLOS Teknoloji, önümüzdeki aylarda seri üretime başlanacağını açıkladı.
Milyon dolarlık yabancı yatırım ile başlayan projede, Türk mühendisler ve Ankara’ya gelen Tayvanlı mühendisler birlikte çalışıyor.
Dünyanın en hızlı ve gelişmiş görev bilgisayarı
Proje kapsamında çok katmanlı yerli çipe sahip network cihazları, server’lar, laptoplar için çok katmanlı PCB ve anakartlar üretilecek.
Fly BVLOS Teknoloji’nin üreteceği yerli çipler, yine şirket tarafından üretilecek olan görev bilgisayarında kullanılacak.
Şirket bu görev bilgisayarlarının şu an dünya genelinde kullanılan benzerlerine göre en hızlı ve gelişmiş görev bilgisayarı olacağını belirtti.
Üretim planı 3 fazdan oluşuyor
2025 yılını kapsayan 1. fazda SMT ve montaj hattı kurulup yıllık 144.000 kapasite ile network donanımı ve AI server üretimi yapılacak. Ostim Teknik Üniversitesi işbirliği ile PCB laboratuvarı kurulup, PCB üretimi konularında insan kaynağı yetiştirilecek.
2026 yılını kapsayan 2. fazda PCB üretim tesisi kurulacak, yerli anakartların üretimi başlayacak. Montaj hattı kapasitesi iki katına çıkarılacak
2027 yılını kapsayan 3. fazda ise 3 nanometre teknolojisi ile aylık 5000 adet çip üretim kapasitesine sahip laboratuvar kurulacak.
Savunma sanayii için önemli adım
Başta insansız hava araçları olmak üzere birçok savunma sanayii ürününde de bu yerli çipe sahip görev bilgisayarının kullanılması öngörülüyor.
Türk sanayii sektörü, savunma sanayii ve teknoloji ekosistemi için tarihi adım olan bu gelişme hakkında daha fazla bilgi ve detayın, önümüzdeki günlerde firma tarafından paylaşılması bekleniyor.