Hamilelik sürecinde beslenme şekilleri oldukça önemlidir, yalnız bununla birlikte doğru vitaminleri, doğru miktarlarda almak da oldukça önemli bir konu. Bebeğin sağlığı ile beraber, annenin sağlığına dabüyük katkı sağlamaktadır. Zira annenin yetersiz vitamin alması; onu zayıf düşürüp, sağlık problemlerina neden olabilir, bebeğin de eksik gelişim göstermesinin kaynağı olabilir.
Vücudumuzun normal işleyişi içerisinde vitaminler sık sık kullanılmaktadır. Bu nedenle vitaminlerde herhangi bir kusur olması bizi zayıf düşürebilmektedir. Böyle bir durumda, hormonal dengesizlikler yaşanabilir ve aşırı düzeyde yaşanan eksiklikler, hastalıklara neden olabilmektedir. Vitamin kusurleri kadar, vitamin fazlalıkları da gebelik döneminde problemlere neden olabilmektedir.
A Vitamini: Vücuttaki hücre ve dokuların sağlıklı bir biçimde büyümesini sağlamakta ve vücudu enfeksiyonlara karşı güvenliğini sağlamaktadır. Özelikle göz sağlığında oldukça önemlidir. Balık, yumurta, kırmızı, sarı ve yeşil sebzelerde yüksek miktarda A vitamini bulunmaktadır.
A vitamini fazlalığının hamilelikte doğum kusurlarına da yol açtığı, aşırı miktarda A vitamini almış olan hamilelerin, diğerlerine göre 5 kat daha riskli doğum yapma olasılığı olduğu göz önünde bulundurmalıdır. Aşırı vitamin alımı halinde beyin ve kalp rahatsızlıkları görülebilmektedir.
Bu tür vitaminler ve mineraller; bilhassa bebeğin organlarının gelişmeye başladığı ilk 3 aylık dönemde oldukça önemlidir. Bu dönem de, genelde kadınların henüz hamileliklerinden bile haberdar olmadıkları bir dönem olarak bilinir. Bu nedenle, hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren beslenmenize ekstra önem vermeniz gereklidir.
A vitaminini yeterli miktarda alması gereken hamilelerin et ve süt ürünlerini, yumurtayı, yeşil yapraklı sebzeleri, havucu ve bal kabağını tüketmeleri ihtiyaçlarının karşılanması için yeterlidir. Böylelikle fazla A vitamini alma gibi, istenmeyen durumlardan korunmak da mümkün olmaktadır.
A vitamini alma gibi, istenmeyen durumlardan korunmak da mümkün olmaktadır.
A Vitamini Kaynakları
Meyve ile sebzeler en iyi A vitamini kaynağı olarak bilinirler. Özellikle de portakal ile turunçgiller ve yeşil yapraklı yemekler beta karoten bakımından zengin besinler olmaktadır. Bir de süt ile tahıllardan da A vitamini alınması mümkündür. Dana ile tavuk karaciğeri de iyi miktarda A vitamini öncüsü içermektedir. Bu yüzden bir defada çok miktarda almamaya dikkat etmek gerekmektedir. 100 gr dana karaciğerinde bulunan günlük olarak önerilen A vitamini miktarının sekiz katı bulunmaktadır. Bir gün içerisinde alınması gereken miktarın iki katını geçmemesi uygun olmaktadır.
A vitamini eksikliğinin belirtileri
Aslında A vitaminini et, yumurta, süt, meyve ile sebze benzeri birçok yiyecekten alınması mümkün olduğundan dolayı eksikliğini görmek pek olası olmayacaktır. Eğer eksiklik bulunuyorsa da gece görmesinde azalma ile bağışıklık sistemlerinde zayıflama şeklinde belirtiler ortaya
Kaynak
https://ankaragundem.com.tr/saglik/hamilelikte-a-vitamini-ne-kadar-alinmali-h2182.html