Hızlı tren kazası davası zamanaşımından düştü

Pamukova'da 41 kişinin öldüğü, 22 Temmuz 2004'teki hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili dava zamanaşımından düştü.

Yargıtay'ın usul yönünden iki kez bozduğu davanın dünkü duruşmasında, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 7,5 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğuna hükmetti. Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları, davayı AİHM'ye taşımaya hazırlanıyor.

41 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Sakarya'nın Pamukova ilçesi Mekece köyü yakınlarında 22 Temmuz 2004'te İstanbul'dan Ankara'ya giden 'Yakup Kadri Karaosmanoğlu' adlı hızlandırılmış trenin raydan çıkması sonucu 41 kişinin ölümü, 89 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kaza ile ilgili dava zamanaşımından düştü.

"AİHM'YE GİDECEĞİZ"

Yargıtay'ın usul yönünden iki kez bozduğu davanın dün görülen duruşmasında, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın 7,5 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle düşürülmesine karar verdi. Kazada hayatını kaybeden İrem Candan'ın babası Mehmet Alaattin Candan, vicdanında adaletin yerini bulmadığını belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidebileceğini söyledi. Candan'ın avukatı Engin Baltacı ise sanıklara 8'de 4 oranında kusur atfedildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Yeni deliller vardı ve yeniden başlanılabilirdi soruşturmaya ama bu yapılmadı.''

"İDARE KENDİ KUSURUNDAN DÖNDÜ"

Sanık Fikret Karabulut'un avukatı Salih Ekizler de şunları kaydetti: "Müvekkilimin kusurları vardı. O da 'bu treni kullanmayacağım' diyerek, ısrarla trene binmemeleri gerekirdi. İşletmecilik hatalarıyla dolu bir karardı. O kazanın ardından hızlandırılmış tren taşımacılığına son verildi. Yani idare, kendi kusurundan geri döndü.'' Bilirkişi raporunda, TCDD'nin belirlediği 80 kilometre hız yerine 132 kilometre hızla gitmeleri nedeniyle kazanın meydana geldiği kaydedilmişti.

TAZMİNAT DAVASI SÜRÜYOR

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, 765 sayılı TCK'nın 102-4 ve 104-2 maddeleri uyarınca kamu davasının zamanaşımı süresi dolduğundan, 5271 sayılı CMK'nın 223-8 maddesi uyarınca düşmesine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki kamu davasında zamanaşımı süresinin fazlasıyla dolmuş olması nedeniyle davanın düşürülmesine ve müdahillerin özel hukuka ilişkin haklarının saklı tutulmasına karar verdi. Ağır yaralı olarak kurtulduğu kazada annesi Şaziye, babası Yavuz ve 7 yaşındaki kardeşi Mevlüt'ü kaybeden Muhammet Aydın (13), ceza davasının zamanaşımından düşmesine ve sorumluların cezalandırılmamasına tepki gösterdi. Öte yandan yakınlarının Muhammet Aydın için Ankara Ticaret Mahkemesi'nde TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı aleyhine açtıkları 1 milyon liralık tazminat davası halen sürüyor.

Gündem Haberleri

Hem devleti hem cemaati idare edenler var