Türkiye ile İran arasında yaşanan "Karayılan" trafiğinin perde arkasından Tahran yönetiminin "ince mesajları" çıktı.
İRAN'DAN TÜRKİYE'YE 4 MESAJ
İran'ın Meclis Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ile 90'lı yılların ikinci yarısında PKK'nin bu ülkedeki kamplarına ilişkin önemli müzakereler yürütmüş olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Onur Öymen, hafta sonu Ankara-Tahran arasında PKK'nin ikinci adamı Murat Karayılan'a ilişkin yürütülen diplomasi trafiği ile İran'ın Türkiye'ye özellikle Suriye konusunda dört önemli mesaj verdiğini anlattı. İran'ın diplomaside iyi bir satranç oyuncusu olduğunu belirten Öymen, Tahran yönetiminin, "Ben Kandil'de operasyon yapabiliyorum, senin aradığın adamları yakalayabiliyorum, bunları sen benden isteyeceksin, bana karşı bu kadar talepkâr konumdaysan Suriye konusunda beni rahatsız edecek adımlar atma" mesajlarını ilettiğini söyledi.
AÇIKLAMAYI YAPAN İSME DİKKAT
Diplomaside attığı her adım ile yaptığı her açıklamanın Dışişleri Bakanlığı'nda kuyumcu terazisi ile tartıldığı Tahran yönetiminin Karayılan konusunda Türkiye'ye ince mesajlar verdiği yorumları ağırlık kazanmaya başlarken, bu bağlamda Karayılan'a ilişkin ilk açıklamayı Meclis Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi'nin yapmış olması dikkat çekti. Brucerdi, 28 Şubat sürecinde İran Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bagheri'nin olaylı Kudüs gecesinde yaptığı konuşma sonrasında Persona non grata (istenmeyen adam) ilan edilmesinin ardından Ankara-Tahran hattında özel temsilci olarak görev yapmıştı.
Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'a yakınlığı ile de bilinen Brucerdi, Milli Görüş içinde önemli bağlantıları olan bir isim olarak da biliniyordu.
Hatta Erbakan başbakan olduktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği İran'a gelişinde kendisini havaalanında Burucerdi'nin karşılamasını istemişti.
"İRAN YAPINCA KİMSE BİR ŞEY DİYEMİYOR"
Yaşanan gelişmelerin şifrelerini çözen Öymen, şu değerlendirmeleri yaptı: "İran meselesinde üzerinde durulacak konu şudur: Demek ki İran Kandil Dağı'na operasyon düzenleyebiliyor. İsmi ne olursa orada birtakım üst düzey insanları yakalayıp tutuklayabilecek konumda. İran'ın operasyon düzenleyebildiği Kandil'e Türkiye operasyon düzenleyemiyor. En küçük bir hareket yaptığınızda dünya ayağa kalkıyor, başta ABD ve Irak hükümeti. Ama İran yapınca kimse bir şey diyemiyor."
İranlıların iyi bir satranç oyuncusu olduğunu belirten Öymen, özellikle terörle mücadele konusu olunca Tahran yönetiminin kartlarını çok iyi kullandığını dile getirdi. Öymen, bu bağlamda söylenen sözlere ihtiyatla yaklaşılması gerektiğine işaret ederek İran'ın "Suriye konusunda baskı yaparsan, hele hele askeri müdahaleyi gündeme getirirsen terörle mücadele konusunda seninle işbirliği yapamayabilirim" mesajı verdiğini dile getirdi. Öymen, Tahran yönetiminin vermek istediği mesajları şöyle sıraladı: "Ben Kandil'de operasyon yapabiliyorum, senin aradığın adamları yakalayabiliyorum, bunları sen benden isteyeceksin, bana karşı bu kadar talepkâr konumdaysan Suriye konusunda beni rahatsız edecek adımlar atma."
Cumhuriyet / Bahadır Selim Dilek