İyi Parti o iddiayı meclis gündemine taşıdı

İYİ PARTİ Gölbaşı Grup Başkanvekili Selçuk Dağdelener, Gölbaşı Belediye Meclisi’nde çevre kirliliğine neden olacak bir fabrikaya ruhsat verilip verilmeyeceğini sordu.

İYİ PARTİ Gölbaşı Grup Başkanvekili Selçuk Dağdelener, Gölbaşı Belediye Meclisi’nde çevre kirliliğine neden olacak bir fabrikaya ruhsat verilip verilmeyeceğini sordu.

Meclise soru önergesi veren İYİ PARTİli Selçuk Dağdelener, Gölbaşı Belediye Meclisi’ne, ilçenin temiz havayı kirleteceği iddia edilen bir fabrikanın kurulup kurulmayacağı konusunda soru önergesi verdi.

İYİ PARTİ’li Dağdelener’in önergesi meclis gündemine alınırken, komisyona havale edildi.

İddiaya göre bir enerji firması, Gölbaşı’nda günde 30 ton atık lastiği işleyeceği 3 MW kapasiteli bir elektrik üretim tesisi kuracak . Atık lastikler yakılarak geri dönüşüm elde edilecek. Yakma işleminin Gölbaşı’nın temiz havasını kirleteceği iddia edilirken, siyasiler de konuyu meclis gündemine taşıdı.

NASIL YAPILACAK?

ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek. Ayrıca proje kapsamında 3 MW kapasiteli tesiste lastik dışında hammadde olarak atık plastik, kauçuk ve sentetik tekstil atıklar da kullanılacak.

ATIK LASTİKLERİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜM SÜRECİ
Tesiste ilk etapta lastik bünyesinde bulunan çelik tel ayrılarak geri dönüşüm ünitesine gönderilecek. Daha sonrasında parçalanarak 30 ton/gün kapasiteli dizayn edilecek piroliz reaktörüne gönderilecek. Piroliz reaksiyonu sonucu reaktör çıkışından, karbon siyahı ve piroliz gazı alınacak. Piroliz işlemi sonucu piroliz gazı, yoğunlaştırma ünitesine iletilecek ve burada yoğunlaştırılarak piroliz yağına dönüştürülecek. Yoğunlaştırma ünitesinde yoğuşturulamayan piroliz gazları ise tesis bünyesinde tekrardan tüketilecek. Bu sayede tesis kendi enerjisini üretmiş olacak ve dış ortama yoğuşturalamayan gaz salımı söz konusu olmayacak. Üretilen piroliz yağı geçici ön depolama ünitesine alınacak ve doğrudan jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek. Ayrıca karbon siyahı aktif karbona dönüştürülerek piyasaya satılacak.

 

 

 

Gölbaşı Haberleri