Meclis bugün tarihinin en "tartışmalı" açılış oturumunlarından birini yapacak. 12 Haziran seçimleriyle belirlenen 24. dönem milletvekillerinin yemin töreni, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi, CHP, MHP ile KCK davasından tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddine ilişkin tartışmalı yargı kararları ve bağımsızların TBMM'yi boykot kararının gölgesinde bugün gerçekleştirilecek..
Kılıçdaroğlu, Hükümet adım atsın diye beklerken, BDP'liler Meclis'e girmeyeceklerini açıkladı. MHP cephesinde ise TBMM'ye girme yönünde karar çıktı. Posta gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, kritik gündem öncesi CHP lideri Kılıçdaroğlu ve BDP'li Selehattin Demirtaş ile konuştu. Kılıçdaroğlu "Arkadaşlarımızı satmayız" dedi, Demirtaş ise 2 şart öne sürdü.
TOP BAŞBAKAN'DA
CHP Lideri Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Yemin töreni saat 15’te... 15’e 1 dakika kalaya kadar vakit var. Top Başbakan’da... Çıkıp, “Böyle birşey olmaz. Gerekeni yapacağız” diye söz vermesi bile bizim için kafidir. Kılıçdaroğlu “Bir adım atılmazsa önümüzde birçok seçenek var” dedi ve ekledi “Yemin töreni öncesi Meclis’te basına kapalı bir grup toplantısı yapacağız. Son kararı orada vereceğiz. Ancak benim şahsen kararım Meclis’e gelip yemin etmemenin daha doğru olacağı...”
ARKADAŞLARIMIZI SATMAYIZ
Kılıçdaroğlu çok daha sert bir ifadeyle konuşmaya devam etti “Arkadaşlarımızı satmayız. Asla...Ancak BDP gibi sokakları savaş alanına çevirip, demokrasinin işlemesine de engel olmayız. Meclis çalışmalı. CHP Meclis’in çalışması için elinden geleni yapacak. Arkadaşlarımız Meclis’teki koltuklarına oturana kadar yemin etmemek ama diğer taraftan Meclis’e gelip çılışmak en doğru karar olacak sanırım” dedi.
DEMİRTAŞ’IN İKİ ŞARTI VAR
Kılıçdaroğlu’nun ardından yemin törenine katılmayacağı kesinleşen BDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la da konuştum. Demirtaş son dönemin en etkili ve dikkat çeken lider figürü... Yemin töreni öncesi BDP cephesindeki son durumu Selahattin Demirtaş açıkça anlattı: “Çok net iki koşulumuz var:
1- Diyarbakır’dan Hatip Dicle’nin yerine Meclis’e giren hanımefendi (AK Partili Oya Eronat) o sıraya oturmayacak. Orası Hatip Bey’in yeridir. Başkasının oyu ile milletvekili olunamaz.
2- Tutuklu milletvekillerin tahliye edilip Meclis’e girmelerine olanak sağlayacak anayasa ve kanun değişikliği önümüzdeki hafta Meclis tatile girmeden yapılmalı. Bunun için hiçbir engel yok. Şayet AKP isterse bu değişiklik yapılabilir.”
CHP ve BDP’nin tavrı bu... Siyaset tarihimize geçecek bir yemin törenine saatler kala artık her şey Başbakan’ın iki dudağı arasında... Bizim ise yapabileceğimiz tek bir şey var: Bekleyip görmek!