MAMAK ÇÖPLÜĞÜ DÜNYAYA MODEL OLUYOR…

Ankara Katı Atık Projesi, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından değerlendirilerek, sürdürülen faaliyetlerle ilgili çekilen filmler birçok ülkeye örnek proje olarak dağıtıldı

nkara Büyükşehir Belediyesi’nin başarı ile uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi” ile “Endüstri Parkı”na dönüşen Mamak Çöplüğü, bölgede oluşan kötü imajı silmekle kalmadı, öncelikle Türkiye’deki birçok şehre örnek olurken şimdi de dünyanın dört bir yanına model olarak gösterilen bir konumuna geldi.

Eskiden Mamak Çöplüğü diye anılan yerde Büyükşehir Belediyesi’nin art arda yaptığı çalışmalarla yepyeni bir yaşam alanı oluştu. Hızla yükselen konutları, trendi yüksek alışveriş merkezleri ve modern otoparklarıyla bölge her geçen gün daha da bir cazibe merkezi haline dönüşüyor.

Mamak Çöplüğü’nde yaşanan olağanüstü gelişme ve uygulanan projeler, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanında da bu alanda ihtisaslaşan kurum ve kuruluşların ilgi odağı oluyor ve inceleme konusu durumuna geliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, “Ankara Katı Atık Projesi”nin Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Örgütü’nce değerlendirildiğine dikkat çekerek, Dünya Bankası’nın sürdürülen faaliyetlerle ilgili çektiği filmleri birçok ülkeye örnek proje olarak dağıttığını kaydetti.

Geçtiğimiz yıl Mamak Çöplüğü’nü 3 bini yabancı olmak üzere toplam 13 bin ziyaretçinin gezerek, incelemelerde bulunduğunu belirten Ali Kantur, çok sayıda ülkeden aynı projeyi uygulamaları konusunda talep aldıklarını ifade etti.   

Şu anda yurt içinde Bursa, Adana ve Konya’da benzer projeleri uyguladıklarını anlatan Ali Kantur, “Ankara Katı Atık Projesi”nde nihai amacın, depolanacak atık miktarını en aza, hatta sıfıra indirerek etrafa vereceği zararı gidermek olduğuna dikkat çekti. 

Mamak Çöplüğü’nde çağdaş, sürdürülebilir ve tüm dünyada kabul gören geri kazanım, bertaraf ve ıslah yöntemlerinin başarı ile uygulandığını ifade eden Ali Kantur, kurulan sistemin bir bütün olduğunu söyledi.

Kantur, vahşi depolama sahalarının rehabilitasyonu, düzenli depolama alanlarının projelendirilmesi ve işletilmesi, metan ve diğer gazlardan enerji üretimi, tehlikeli ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi, ambalaj ve hafriyat atıklarının geri kazanımı gibi çalışmaları da eş zamanlı bir dizi faaliyet olarak tanımladı. 

Tesiste devam eden çalışmaları en üst düzeyde verime ulaştırmak ve yeni projeler geliştirmek için AR-GE (Araştırma Geliştirme) birimini kurduklarını kaydeden Ali Kantur, AR-GE’nin alternatif metotlar kullanarak enerji üretilmesi, elde edilen ürünlerin miktarını ve kalitesini arttırma konusunda özenle çalıştığını söyledi.

 

 

- AR-GE PROJELERİNDE ÜRETTİĞİ TEKNOLOJİYİ KULLANIYOR

Proje kapsamında üst düzeyde hizmetin sağlanması için kurulan AR-GE Merkezi, Mamak Çöplüğü ve Sincan Katı Atık Depolama Alanları’nda, çöpün en ince ayrıntısına kadar değerlendiren, aynı zamanda atmosfer ve çevreyi koruyan projeleri geliştiriyor ve uyguluyor.

Çöpün miktarını, niteliğini ve diğer tüm koşulları dikkate alarak yeni ve özgün projeler geliştiren AR-GE, alternatif metotlar kullanarak enerji üretilmesi, elde edilen ürünlerin miktarını ve kalitesini artırma konusunda özenle çalışıyor.

Çöplükte kurulan tesislerde önemli bir özellik de kullanılan tüm teknolojinin AR-GE çalışması kapsamında ülke şartlarına, çöpün niteliğine uygun bir proje ile dizayn edilmesi ve Endüstri Parkı’na dönüşen tesislerde üretilmesi.    

 

- 38.6 MEGAWAT/SAAT ELEKTRİK ÜRETİLİYOR-

“Ankara Katı Atık Projesi” ile Başkent’te sorun olmaktan çıkan çöp, enerji hammaddesi olarak kullanılıyor. Mamak Çöplüğü’nde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santral, 16 jeneratörün ürettiği 25.4 Megawatt/saat elektrik enerjisi ve 10 yıllık rezerv kapasitesiyle eşdeğerlerine göre Dünya’nın en büyükleri arasında yer alıyor. Proje kapsamında, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’na taşınan günlük ortalama bin tonun üzerindeki çöpten de sahada kurulan 4 jeneratör ile 14.1 megawat / saat elektrik enerjisi üretiliyor.

Çadırtepe’de üretilen 14.1 megawat/saat elektrik enerjisi Mamak Çöplüğü’nde üretilen 24.5 megawat/saat elektrik enerjisi ile toplam 38.6 megawat/saat elektrik enerjisi ulusal elektrik şebekesine satılıyor.

 

- GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ÇÖP EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR-

Büyükşehir Belediyesi’nin,  Başkent’in çöpünü kaynağında ayrıştırarak ekonomiye kazandırdığı proje, ekonomik, daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre için güvence oluşturuyor. Başkent’teki geri dönüştürülebilir nitelikteki çöp, Mamak ve Sincan Çadırtepe’deki ambalaj atıkları ayrıştırma tesisinde sınıflandırılarak, ilgili sektöre kazandırılıyor. Mamak ve Sincan Çadırtepe katı atık depolama alanlarında inşa edilen her biri 7 bin metrekarelik tam otomatik iki “Geri Kazanım Tesisi” ayrı ayrı  günde bin ton çöpü ayrıştırarak işliyor.

“Geri Kazanım Tesisi”lerinde kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller sınıflandırılarak ayrıştırılırken,  organik evsel atık ise tesiste gübreye dönüştürülerek tarım sektörüne kazandırılıyor.

 

- İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARI DEĞERLENDİRİLİYOR-

Mamak Katı Atık Depolama alanına getirilen hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıkları da tesiste kurulan taş kırma ve ayıklama sistemiyle ekonomiye katkı sağlıyor. Tesiste günde ortalama bin ton hafriyat atığı, kullanılacağı sektörün talebine göre farklı boyutlarda kırılarak sınıflandırılıyor.

 

- DOMATES, ÇİLEK VE ORKİDE ÜRETİLİYOR-

Mamak Çöplüğü’nde sürdürülen tarımsal çalışmanın sonucu; kış ortasında kızaran domates fidelerinde görülüyor. Özel dizayn edilen serada  hormonsuz yetiştirilen domateslerin lezzetini tanıma fırsatı bulan Ankaralı tüketiciler, domates alabilmek için sera önünde sıraya giriyor.

Topraksız tarım uygulamasıyla ekilen salkım domates fideleri seradaki arıların taşıdıkları tohumlarla, hormon kullanılmadan, reçeteli ilaçlarla üründe kalıntı kalmayacak biçimde kontrollü olarak yetiştiriliyor.

 

- SERANIN SÜSÜ ÇİLEK-

Mamak Çöplüğü’nü süsleyen diğer bir ürün de serada yetişen çilekler. Çileklerin süslediği 1 dönümlük serada gerçekleştirilen üretim, 5 katlı bir sistemin kullanılmasıyla 5 dönümlük bir alana eşdeğer bir verimlilikle sağlanıyor. Yine topraksız tarım kullanılarak gerçekleştirilen tohumlamanın seradaki arılarla yapıldığı üretim biçiminde, çilek yine hormon kullanılmadan, gerekli vitaminleri sudan alarak yetiştiriliyor. 

 

- ORKİDE ÇİÇEKLERİ AÇMAYA HAZIRLANIYOR-

Mamak Çöplüğü, açmaya hazırlanan orkidelerin de ilgi odağı olma konumunda. Sıcak ve yağışlı iklimi seven ve bunun için sera ortamında uygun koşullar oluşturularak üretilecek orkideler, bir süre sonra Ankaralılar için güzel bir sürpriz olacak. 

 

- MAMAK ÇÖPLÜĞÜ’NÜN SÜRPRİZLERİ-

Mamak Çöplüğü’nde sürprizler bunlarla da bitmiyor… Gıdadan, enerjiye ve kozmetiğe kadar çok geniş kullanım alanına sahip olduğu düşünülen yosun üretimi de ayrı bir inceleme konusu oluşturuyor.

Mamak Çöplüğü’nde yosun serasında, Dünya’nın gelişmiş ülkeleri ile eşzamanlı olarak deneme üretimiyle, atmosferi kirleten organik kaynakların yerine geçecek verimli, temiz bir enerji kaynağının geliştirilmesi amaçlanıyor. Yosunun biyodizel üretim potansiyelinin belirlenmesiyle, biyodizelin gıda tarımına engel olmadan üretilmesinin sağlanması da planlanıyor.

 

- ÇEVRE VE ATMOSFER EN ÜST DÜZEYDE KORUNUYOR-

Mamak Çöplüğü’nde uzun yılların birikimiyle kontrol dışı oluşan gazlar çevreye zarar vermeden elektrik enerjisine dönüştürülerek bertaraf ediliyor.

Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi’yle ulusal ve küresel ölçekte çevre maliyeti en üst düzeyde korunurken, projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı metan gazının bertaraf edilmesi ile sağlanıyor. Atmosfere karışarak sera gazı etkisi ile iklim değişikliğine neden olan gazlardan metan gazı, karbondioksit gazının 21 kat daha fazla ısı tutma özelliği ile dünya için önemli bir tehlike teşkil ediyor. Metan gazının elektrik enerjisine dönüşümü sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazı da seraya enjekte edilerek bitkilerin fotosentezinde kullanılarak atmosfere sera gazı salınımı tümüyle önlenmiş oluyor.

Gündem Haberleri

Hem devleti hem cemaati idare edenler var