Oktay Ekşi Meclis'e gelemeyen 8 milletvekilinin durumun Türk demokrasisine yakışmadığını kaydetti. Oktay Ekşi konuşmasına başlarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Meclis Genel Kurulu'nda yerini almıştı. Genel Kurul'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılıyor.
İlk oturum Meclis Başkanı Oktay Ekşi'nin konuşması ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı..
51 YIL SONRA MECLİS'TE
1961 yılında Meclis'in en genç vekillerinden Oktay Ekşi bundan tam 51 yıl sonra Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla 24. dönem parlamentosunun Meclis Başkanı olarak açtı.
Yasa gereği ilk yemini geçici Meclis Başkanı yapıyor. Buna göre CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi ilk yemini eden kişi oldu..
Oktay Ekşi, konuşmasına seçimlerde Meclis'e girme hakkı kazanan partileri kutlayarak başladı: "Adalet ve Kalkınma Partisi başta olmak üzere bütün partileri kutluyorum." Ekşi, tutuklulukları nedeniyle Meclis'in ilk oturumuna katılamayan milletvekillerini de unutmadı: "Meclis 8 milletvekili milletimizin kendilerine verdiği görevleri yapmaktan mahrumlar. Böyle bir durum hem TBMM’nin geçmişine, hem de demokrasimize yakışmadığını kayda geçmesini istiyorum."
HEM ELEŞTİRDİ HEM LAİKLİK MESAJI VERDİ
1960 darbesinin ardından kurulan Kurucu Meclis'i hatırlatan Ekşi, "Bundan tam 50 yıl önce en genç 3 üyeden biriydim şimdi en yaşlı üye sıfatıyla burada bulunuyorum" diye konuştu. Ekşi Anayasa vurgusu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "50 yıl önce görev üstlenen kurucu meclis hukuk ve siyaset tarihinin en demokratik anayasasını yaptı. 50 yıl sonra bugün toplanan yüce Meclisimiz aynen onun gibi yeni bir anayasa yapma misyonuyla göreve başlıyor. Yeni anayasamızın, Cumhuriyetin değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen kurucu felsefesine ve temel değerlerine bağlı bir anlayışla ve gerçek bir uzlaşmayla yapılmasını diliyorum. Ömrünü gazeteciliğe vermiş bir arkadaşınız sıfatıyla bu anayasanın ülkemizdeki ifade ve basın özgürlüğü tartışmalarına son verecek güvenceler içermesini istiyorum. Büyük bir ulusun yarattığı büyük bir ülkeyiz. Bu gerçek özellikle bize, çevremizdeki ülkelere örnek olma sorumluluğunu yüklüyor. Bu önemli misyonun hakkını bugüne kadar ülkemizde demokrasiyi yaşatarak verdik. İslam aleminde bunu yapabilen tek ülkeyiz. Çünkü, demokrasiyi yaşatmanın tılsımına o coğrafyada sadece biz sahibiz. Laik devlet düzeni bu tılsımın adıdır. Yüce Meclisin özellikle yeni anayasa hazırlarken bu önemli gerçeği kutsal bir değer olarak koruyacağından eminim.''
CHP'LİLER YEMİN ETMİYOR
Ekşi'nin ardından ilk yemin eden isim Ak Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik oldu. AK Parti, CHP ve MHP'li vekillerin yer aldığı, bağımsız adayların boykot kararı aldığı parlamentoda CHP'liler yemin etmiyor.
ORTALAMA SÜRE 30 SANİYE
Milletvekilleri illerin alfabetik sıralamasına göre kürsüye gelerek yemin ediyor. Kürsüye gelerek milletvekilliği yemin metnini okuyanlar ortalama 30 saniye kürsüde kalıyor. Saat 15.00'da başlayan Meclis açılışında yaklaşık 1.5 saat geride kalırken, şu an itibariyle Bolu milletvekilleri yemin etmek için kürsüye geliyor..
Meclis Genel Kurulu'ndaki MHP ve CHP sıraları yan yana duruyor. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu arasındaki soğukluk Meclis'te belirgin bir şekilde hissediliyor. Her iki lider de birbiriyle tokalaşmadan Genel Kurul'a geldi ve yerlerine oturdu.
Mustafa Balbay'ın ismi anons edildiğinde CHP sıralarında adeta alkış tufanı koptu. CHP'nin Mehmet Haberal'ın adı okunduğunda da aynı tavrı sergilemesi bekleniyor..