Piknik alanlarında yakılan ateşin tam olarak söndürülmemesi sonucu yangınların meydana geldiğini ifade eden yetkililer, Ankaralılardan yeşil alanlara ve çevreye sahip çıkmalarını istediler. Artan hava sıcaklığının özellikle ormanlık ve mesire alanlarında yangın riskini arttırdığını tekrarlayan İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, yetiştirilmesi zor ve uzun yıllar süren ormanlar ve ağaçlık alanlardaki yangınların çıkışında tedbirsizlik ve ihmalin ilk sırayı aldığını vurguladılar.
-HERKES YAŞADIĞI ALANA SAHİP ÇIKSIN
Başkent’in ekili alanları, ormanları ve fidanlıkları civarında yaşayan vatandaşlara da seslenen itfaiye yetkilileri, çevreyi kontrol altında tutmalarını, çocuklarını yangın tehlikesine karşı uyarmalarını ve bilgilendirmelerini istedi. İtfaiye yetkilileri piknik alanı işleten özel ve tüzel kişileri de mülkiyetine veya kullanım hakkına sahip oldukları yeşil alanda yangın tehlikesine karşı gerekli önlemleri almaya çağırarak, sorumlulardan özellikle yaz aylarında görevli sayısını arttırmalarını, mümkünse gözetleme kulesi kurarak yangını çıkış noktasında belirleyerek, itfaiyenin yangına anında müdahalesine yardımcı olmalarını istediler.
Ankara mücavir alan sınırları içerisinde yangınlara müdahale görevinin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda olduğuna dikkat çeken yetkililer, tüm kuruluşların yangın mevzuatı ile ilgili konularda Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile işbirliği yapmaları gerektiğini vurguladı.
-ARANACAK TEK NUMARA “ALO 110 ”
“Alo 110” Yangın İhbar telefonunun Türkiye’nin her yerinde ücretsiz aranabildiğini hatırlatan itfaiye yetkilileri, yangın ihbarında bulunulan adresin doğru ve anlaşılır biçimde verilmesinin yangınla mücadelede anahtar olduğunu kaydettiler.
“Alo 110” yangın ihbar telefonunun çok sayıda asılsız ihbar ve gereksiz aramalarla meşgul edildiğini ifade eden yetkililer, bu bilinçsiz davranışların zaman kaybına neden olarak yangınla mücadeleyi olumsuz etkilediğini söylediler.
İtfaiyenin yangın yerine çabuk ulaşarak, yangına anında müdahalesi için, itfaiye araçlarına yol vermenin önemine değinen yetkililer, vatandaşların panik yapmadan yangın alanını boşaltmasını da, itfaiyenin rahat çalışabilmesinin şartı olarak belirttiler.
-DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
-Çevreye veya çöp kutularına yanar durumda kibrit veya sigara izmariti atmayın.
-Piknik alanını yaktığınız ateşin söndüğünden emin olmadan terk etmeyin.
-Söndürdüğünüz ateşin tekrar canlanmasını önlemek için üzerini toprakla örtüp oksijenle temasını kesin.
-Güneş ışınlarını odaklaştırarak yangın çıkmasına neden olabilecek şişe cam parçalarını açık alanlarda bırakmayın.
-Yangın anında “Alo 110” ihbar telefonunu arayın, yangın yerinin adresini açık bir şekilde bildirin.