Norveç'teki çifte saldırı sonrası Avrupa'nın en sakin ülkesinde yeni bir tartışma başladı. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük saldırıya maruz kalan Avrupa ülkesinde hükümet polis memurlarına silah dağıtılıp dağıtılmamasını tartışıyor. Öte yandan Norveç, Avrupa'da polisin silah taşımadığı üç ülkeden biri.
Basında çıkan haberlere göre de Breivik'in adada 90 dakikada bir çok Norveç polisinin kariyeri boyunca harcadığından daha fazla mermi harcadı.
NORVEÇ POLİSİNE ÖVGÜ
Norveç Adalet Bakanı Knut Storberget, başkent Oslo ve Ütoya adasında cuma günü düzenlenen saldırıların ardından gösterdiği çabalar dolayısıyla Norveç polisini övdü.
Adalet Bakanı Storberget, adadaki katliama müdahalede geç kaldığı eleştirilerine rağmen polisin "inanılmaz" bir çalışma yaptığını söyledi.
Storberget, Oslo Emniyet Müdürü ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle basında çıkan polisle ilgili eleştirilere karşılık, "Açık ve eleştirel yaklaşımımız olması çok önemli, ancak her şeyin bir zamanı var" dedi.
Suçunu kabul eden Norveçli Anders Behring Breivik'in başkent Oslo'daki saldırılarının ardından Ütoya'daki gençlik kampında yaptığı katliamda 76 kişi yaşamını yitirmişti.
İNTERPOL NORVEÇ'İ 4 AY ÖNCE UYARMIŞ
Oslo'daki katliamın faili olan İslam karşıtı saldırganın aylar önce Interpol'ün dikkatini çektiği, Norveç'e bilgi verildiği ortaya çıktı. Dünyayı dehşete düşüren katliam hakkında yeni soru işaretleri yanıt bekliyor
Uluslararası güvenlik birimlerinin, Oslo saldırganı aşırı sağcı Anders Behring Breivik hakkında Norveç makamlarını daha önce uyardıkları ortaya çıktı.
Norveç Emniyet Teşkilatı PST'nin Genel Müdürü Janne Kristiansen, Interpol tarafından Mart ayında gönderilen ve Polonya'daki şüpheli bir kimyasal madde üreticisinden malzeme alan 50-60 kadar Norveçlinin isimlerinin bulunduğu listede, saldırganın adının da yer aldığını doğruladı.
Norveç gazetesi VG'ye açıklamalarda bulunan Kristiansen, saldırgan Breivik tarafından sipariş edilmiş olan yaklaşık 15 euroluk malzemenin çok önemli görülmediğini, Breivik'in bugüne kadar hiçbir adli suç kaydının bulunmaması nedeniyle soruşturma da açılmadığını kaydetti. Emniyet Genel Müdürü, "Eski Alman Stasi casusları bile bu kişinin gerçek niyetini ortaya çıkaramazdı diye düşünüyorum" sözleriyle emniyet teşkilatını savundu.
HÜKÜMET ELEŞTİRİLERİ GERİ ÇEVİRDİ
Norveç polisi, saldırının ardından bazı uzmanlarca, sadece yurt dışı kaynaklı terör ve İslamcı tehdit üzerine yoğunlaşıp, ülke içindeki aşırı sağcı tehdidin ciddiyetini kavrayamamakla eleştirilmişti. Saldırganın Utöye adasında silahlı saldırıya başlamasının ardından, polisin olaya yaklaşık bir saat geç müdahale etmesi de tartışmalara yol açmıştı. Emniyet teşkilatı ise bombalı saldırının ardından özel terörle mücadele birimlerinin kent merkezine yöneldiğini, adaya ulaşımda yaşanan sıkıntılar nedeniyle müdahalede gecikildiğini kaydetmişlerdi.
Ancak Adalet Bakanı Knut Storberget, Oslo Emniyet Müdürü ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Norveç polisini övdü. Storberget, polisin "inanılmaz" bir çalışma yaptığını söyledi.