Gölbaşı'nda özellikle Mogan Gölü'nün kuzey ve güney kesimlerindeki boş arazilerde yetişen ve halk arasında ''yanardöner'', ''peygamber'', ''gelin düğmesi'' gibi adlarla da anılan sevgi çiçeği açmaya başladı.
Haziran ayının ortalarına kadar yaşayan sevgi çiçeğinin açmasıyla ilçedeki boş araziler kırmızı görüntüye büründü. Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli tehlike altında olan ve coğrafi işaret tescil belgesi alan Sevgi Çiçekleri açmaya başladı.
Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Dernek Başkanı Gürsel Demirci, sevgi çiçeğinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan endemik bir tür olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Bu çiçek, Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre nesli tehlike altında olan türler arasında bulunuyor. Sevgi çiçeğinin toplanması ve satışı yasak. Bu çiçeğin daha da korunmasını bekliyoruz.''
Sevgi Çiçeği tohumlarının çeşitli bölgelerde toprakla buluşturulmaya çalışıldığını ve bu konuda çevre gönüllüsü eski dernek başkanı İsa Ömercan ve Hulusi Gürpınar’ın öncü olmaya çalıştığını söyleyen Demirci “Sevgi Çiçeğinin yok olmasına karşı mücadele eden çevre gönüllülerimize teşekkür ediyoruz. Bir önceki dönem belediye başkanımız Fatih Duruay bu konuda büyük bir mücadele verdi. Eminim ki yeni belediye başkanımız Ramazan Şimşek de aynı hassasiyeti gösterecektir.” Dedi.
SEVGİ ÇİÇEĞİ
İlk kez 1848'de Rus bilim adamı Pierre de Tchihatcheff tarafından Afyonkarahisar yakınındaki Mehmetköy'de bulunan sevgi çiçeği, tarlalarda uygulanan yabancı ot, öldürücü kimyasallar, imarlaşma, yanlış zamanda toplanma gibi nedenlerden dolayı artık Afyonkarahisar'da görülmüyor.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Boşgelmez, bu çiçeği 1995 yılında başka bir projeyle uğraşırken Gölbaşı'nda tesadüfen buldu ve çiçekle ilgili araştırma yaptı. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan çiçek, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor.
Gölbaşı Belediyesi, düzenlediği uluslararası festivale ''Sevgi Çiçeği'' adını verdi.