Meclis'teki yemin boykotunun çözümü için gözler bugün yapılacak AK Parti ve CHP heyetleri arasındaki görüşmeye çevrildi.
GÖRÜŞME BAŞLADI
AK Parti ve CHP yöneticileri, Mecliste yaşanan "yemin krizini" ele almak üzere bir araya geldi. TBMM Genel Kurulunda bugün yapılacak Hükümet programı üzerindeki görüşmeler öncesi iki parti yöneticilerinin görüşmesi saat 10.05'de başladı.
CHP'LİLERİN YEMİN ETMESİ KOLAYLAŞACAK
Meclis'te gerçekleşecek toplantıya, cuma günkü görüşmedeki isimler, AK Parti'den Nurettin Canikli, Haluk İpek ve Ahmet Aydın, CHP'den ise Akif Hamzaçebi, Aydın Ayaydın ve Turgut Dibek katılacaklar.
Her iki taraf da CHP'lilerin yemin etmesini kolaylaştıracak mutabakat metnine son şeklini verecekler.
Liderlerin de onayından geçtikten sonra kamuoyuna açıklanacak metinde, çözüm adresinin Meclis olduğu işaret edilecek, anayasa değişikliğinin şart olduğunun altı çizilecek.
Bugünkü toplantının ardından metnin kamuoyuna açıklanması, ardından da Meclis Genel Kurulu'nda CHP'lilerin yemin etmeleri bekleniyor.
BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ise ortak deklarasyon için kendileirne çağrı yapılmamasına tepki göstermişti.
İKİ SEÇENEK VAR
Kulislerden sızan bilgilere göre çözüm için iki seçenekli paket üzerinde duruluyor.
1- Bunlardan ilkine göre, tutuklu vekillerin serbest kalmalarını sağlayacak çalışmalar için CHP ve AK Partililerin katılımıyla bir komisyon oluşturulacak. Eğer taraflar bu seçenek üzerinde uzlaşırsa CHP'li vekiller boykota son vererek yemin edecek. Daha sonra komisyon üyeleri tutuklu vekillerin tahliyesine ilişkin formül arayışını sürdürecek.
2- İkinci seçenek ise Anayasa'nın 90. maddesini işaret eden 'Yazılı bir deklarasyon yayınlanması' olacak. AK Parti ve CHP kurmayları bu seçenek üzerinde anlaşırlarsa, ortak bir açıklama ile kamuoyuna duyuracaklar. Açıklamada, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların, iç hukukun üzerinde olduğunu düzenleyen Anayasa'nın 90. maddesine gönderme yapılarak, tutuklu vekiller için bu maddenin esas alınabileceği belirtilecek. Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin seçme ve seçilme hakkına ilişkin hükümleri de hatırlatılacak. Ardından CHP'li vekiller yemin edecek.
AK PARTİ'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ
AK Parti kurmaylarının, tutuklu vekillerin serbest bırakılması için olası bir yasa değişikliğine sıcak bakmadıkları belirtiliyor. Parti çevrelerinden sızan bilgilere göre, AK Parti'nin endişeleri ve kırmızı çizgileri şöyle:
PKK SANIKLARI SERBEST KALIR
- Adalet Bakanlığı, kamu yararına bozma kararı uygulayamaz. Bu formül kesin kararlar için geçerlidir. Tutuklama ise bir ara karardır. Ayrıca tutuklama kararları için kamu yararına bozma uygulansa bile Yargıtay'ın buna uyma zorunluluğu yok.
- Adalet Bakanlığı'nın genelge yayınlaması olmaz, yargıya talimat niteliği taşır.
- Tutuklama sürelerini kısaltmak en makul düzenleme olur. Ancak bu durumda da toplumda kabul görmeyen birçok suçtan tutuklu kişiler serbest kalır. Hizbullah ya da PKK davalarından yargılanan birçok kişi salıverilir.
İŞTE MUTABAKAT METNİ
Liderlerin "tamamdır" demesinin ardından kamuoyuna yazılı veya sözlü olarak deklare edilecek metnin son şekli şöyle:
- Seçim sonuçları milletin Meclis'i tüm sorunlarının çözüm adresi olarak gördüğünün işaretidir.
- Seçilen milletvekillerinin yemin edememesi, millet iradesinin tecellisi açısından sıkıntı doğurmuştur.
- Parlamenter demokrasinin olmazsa olmazı, erkler ayrılığıdır. Yargı yasamaya müdahale edemeyeceği gibi, yasama da yargıya müdahale edemez.
- Yaşanan sorunu çözme niyetindeyiz, bunun için Parlamento çatısı altında gerekli adımlar atılacaktır.
- Yasalardan kaynaklanan bu tür olayların bir daha yaşanmaması için yeni yasama yılında anayasa değişikliği ivedilikle gerçekleştirilmelidir.