Yüz felcinin nedenleri ve tedavisi

Doç.Dr. Murat Kürtüncü, yüz felci hakkında bilgi verdi.

Yüz felci nedir?

Yüz felci yüzün bir tarafındaki kasların felci ile giden bir hastalıktır. Yüz felçleri temel olarak iki nedenle oluşmaktadır: birincisi beyinde yüz kaslarına giden sinir hücrelerinin gövdesinin hasarlanması sonucunda, ikincisi ise yüz sinirindeki hasar sonucunda olmaktadır. Beyinden kaynaklanan yüz felçlerine kol ve bacakta da felçler veya başka nörolojik kayıplar eşlik ederken yüz sinirinin hasarına bağlı olarak gelişen yüz felçlerinde ise sadece etkilenen taraftaki yüz sinirinin işlevlerinde kayıp olur.

Yüz felci ne sıklıkla görülmektedir?

Yüz felci oldukça sık olarak izlenen bir hastalıktır. Türkiye'deki sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte her yıl 100.000 kişilik bir nüfusta 20-40 kişinin yüz felci geçirdiği düşünülmektedir. Bu rakamdan Türkiye'de yılda yaklaşık 25.000 kişinin yüz felci olduğu hesap edilebilir. Bunların da çoğu Bell felcidir.

Bell felci nedir? Yüz felcinin nedenleri nedir?

Yüz sinirindeki hasarın altta yatan belirgin bir nedeni yoksa (örneğin enfeksiyon, tümör, travma gibi) yüz felci Bell felci olarak isimlendirilmektedir. Bell felci hastalığı adını bir iskoçyalı anatomist olan Charles Bell'den almaktadır. Tek taraflı yüz felçlerinin en sık nedeni Bell felcidir. Aslında Bell felcinin de sıklıkla altta yatan nedeninin viral enfeksiyonlar olduğu düşünülmektedir. Bu hastaların ameliyatları sırasında sinir etrafından alınan örneklerde bir dudak uçuk virusu olan HSV tip I üretilmiştir. HSV dışında EBV ve VZV viruslarının da yüz felci ile sonuçlanan enfeksiyonlar yapabildikleri bilinmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlardan Lyme bakterisi de özellikle iki taraflı yüz felci yapabilmektedir. Enfeksiyonlar dışında yüz sinirini ezen bir tümör, orta kulakta enfeksiyon, travma da yüz felcine neden olabilmektedir.

Yüz felcinin tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Yüz felcinin tedavisinde yaygın olarak kulllanılan ilaçlar tablet şeklinde ağızdan alınan kortizon ilaçlarıdır. Kortizon yüz siniri etrafındaki ödemi azaltmakta, yüz sinirinin daha fazla ezilmesine engel olmaktadır. Bu tedavi altında, yüz felci geçiren hastaların %80'i hastalığın başlangıcından sonra geçen 3 ay içinde tam olarak düzelir. Hastaların yaklaşık %10'u kısmen düzelir, %10'unda ise düzelme hiç olmayabilir.

Sağlık Haberleri

Pastırma üretiminde sahtecilik yapmak mümkün mü?
Uzm. Dr. Utku SERKANT'dan önemli açıklamalar
Ultrasona giren anne adayları dikkat
Kurban kavurması nasıl yapılır? Kurbanlık et nasıl pişirilir?