1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türk icadı uluslararası ödüllü tuvalet
Türk icadı uluslararası ödüllü tuvalet

Türk icadı uluslararası ödüllü tuvalet

Alaturka tuvalet madem daha sağlıklı deyip alafrangayı dönüştürdüler. İşte Nesrin Güral'ın tasarladığı WC Health.

A+A-

58 ülkeden 1800 firmanın 4 bin 515 ürünle katıldığı 'reddot design' uluslararası tasarım yarışmasında ürün tasarımı dalında büyük ödülü Güral VİT'in alaturka ve alafranga tuvaleti bir araya getirdiği 'WC Health' isimli ürünü kazanmıştı.

EN UYGUN ANATOMİK KONUM

'WC Health klozet' günlük yaşamda kullanılan klozetlerde hayatı kolaylaştıran bazı değişiklikler yaparak en uygun anatomik pozisyonu bulmayı hedefledi ve çömelme duruş şeklini klozet sistemine taşıdı.

ÇÖMELMEK KOLON KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Alaturka ve alafranga tuvaleti birleştiren 'WC HEALTH'in fikir annesi, asıl mesleği avukatlık olan ancak Güral Grubu bünyesinde de aktif rol üstlenen Nesrin Güral. Dışkılarken insan doğasına en uygun pozisyonun çömelmek olduğunu vurgulayan Nesrin Güral, "Maalesef çömelmeyi unutmuşuz. Çömelme pozisyonunda bağırsaklar çok daha iyi boşalıyor ve bu kolon kanserine kadar pek çok hastalık riski böylece azaltılabiliyor" dedi.

ALATURKANIN RİSKLERİ

Türkiye'de, Ortadoğu ve Asya'da kullanılan ve 'alaturka' olarak anılan hela taşının hijyen açısından tartışıldığını aktaran Nesrin Güral şöyle konuştu:

"Sarılık, mantar, tifo, vb. hastalıkların bulaşma riskini taşıyabilir. Giysiler kirlenebiliyor. Ayrıca engellilerin kullanımı açısından da zor. Fakat bağırsakların ve mesanenin tam boşalımı ancak buradaki çömelme pozisyonuyla sağlanabiliyor. Alafranga tuvaletlerin hijyen ve konforunu insan anatomisine uygun alafranga tuvaletlerle birleştirme fikri de buradan çıktı. İkisinin sağlık için iyi yanlarını birleştirdik."

PROJESİNİN TÜM DETAYLARINI ANLATTI

Projenin detaylarıyla ilgili Hürriyet'ten Vahap Munyar'a da açıklamalarda bulunan Nesrin Güral ve eşi İsmet Güral çömelmenin hem kadın hem de erkek sağlığı için büyük öneme sahip olduğuna işaret etti:

- Araştırmalar, 80 yıl yaşayan bir insanın ömrünün 2 yıla yakın bölümünün tuvalette geçtiğini gösteriyor.
Sonra tuvaletteki duruşa odaklandı:
- İnsanın yaradılışı gereği bağırsakların tam boşalımı çömelme pozisyonunda gerçekleşebiliyor. Yani, çömelerek tuvalet ihtiyacını gidermek en doğrusu.
Çömelmenin yararlarını ortaya koymak için kadınların normal doğum yapabilmesine kadar uzandı:
- Çocukluktan itibaren tuvalet ihtiyacını çömelerek gidermek, rahim kaslarının da daha iyi çalışmasını sağlıyor. Bu durumda normal doğuma daha hazırlıklı olunabiliyor.
Ofisinde yaptığı basit bir denemeden örnek verdi:
- WC Health'i tasarlamaya çalıştığım günlerdi. 24 yaşındaki bir hanım çalışma arkadaşım odama girince çömelmesini rica ettim, yapamadı. Bir-iki kez denedi, olmadı. Sordum, sezaryenle doğum yapmıştı.

ÇÖMELEREK TAM BOŞALMA SAĞLANIYOR

Çömelmenin diğer yararlarına değindi:
- Çömelmeyle bağırsaklar ve mesanede tam boşaltım sağlamak, kolon kanseri riskini azaltıyor. Prostat sorunu yaşanmasının da önüne geçebiliyor.
Bu tezini eski dönemlerdeki yaşam standardıyla güçlendirdi:
- Teknolojinin nimetleri öncesinde insanlar hep hareket halindeydi. Teknoloji, fiziki anlamda bünyeleri tembelleştirdi. Üstüne üstlük yoğun antibiyotik kullanımıyla bağırsaklardaki yararlı bakterileri de azalttık. Sonuçta klozete oturunca artık bağırsaklar ve mesanede tam boşaltım sağlayamıyoruz.
- Bu durumda klozet yerine hela taşı yani alaturka tuvalet daha mı sağlıklı?
- Çömelmeyi sağlama yönünden sağlıklı. Ancak, şimdiki bünyeler alaturka tuvalette çömelmeye pek dayanamıyor. Ayrıca sıçramalar olduğu için de hijyen değil.

KRAL VE KRALİÇELER İÇİN TASARLANMIŞTI

Klozetin olumlu yönlerini anımsattı:
- Klozet tam çömelmeye izin vermese de rahatlık sağlıyor. Hijyen yönünden daha iyi. Klozet başlangıçta krallar ve kraliçelerin rahatlığı için üretilmiştir.
Kendi tasarımına döndü:

ALAFRANGA İLE ALATURKAYI BİRLEŞTİRDİM

- Tuvalette çömelme pozisyonu sağlayacak bir klozet tasarlamaya çalıştım. Alafranga ile alaturkayı birleştirdim. Böylece WC Health ortaya çıktı.

Harika Güral, geçen yaz gerçekleşen "Reddot Design" ödül törenini anımsadı:
- Annem ve ben, Güral Vit'teki ekibimizle Porsche'nin 80 kişilik kadrosuyla ulaştığı ödülü aynı sahnede almanın gururunu yaşadık. Bu ödülü WC Health ile aldık.
İsmet Güral, geçen eylül ayında İtalya'da katıldıkları fuara işaret etti:
- Bolonya'da katıldığımız fuarda standımız WC Health'le akına uğradı.
- Ürünün pazarda gördüğü ilgi nasıl?
- Yoğun üretime yeni yeni geçtik sayılır. Piyasada ürünümüz var. İlgi de görüyor. Kamuoyunun yakından tanıdığı bazı isimlerin de almaya başladığını duyuyoruz.
Nesrin Güral, yineleme gereği duydu:
- Anahtar kelimemiz çömelmek. Çömelmek mucizedir...
Çömelmek, WC Health için pazarda "mucize" etkisi yaratır mı?

Bu haber toplam 3420 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.